Na domače kosilo na planino Preval-a

Poleti, ko se pol Slovenije vsak vikend odpravlja proti hrvaškemu ali slovenskemu primorju, za nas ni boljšega, kot odpraviti se na kakšno planino, v naravo, na svež zrak in okusno domače kosilo. Žganci in kislo zelje, jota, ričet, štruklji. Njami.

Pretekli vikend smo se odpravili na planino Preval-a. Planina leži na južnem pobočju Begunjščice. Izhodišče je parkirišče pod nekdanjim hotelom na Ljubelju (mejni prehod z Avstrijo).

Slikovita in zelo zanimiva pot nas skozi Bornova tunela v približno uri in pol hoje pripelje do planine, ki leži na nadmorski višini 1311m.

Na pot ne pozabite vzeti svetilke, saj kaj kmalu pridemo do cca 200 metrov dolgega Bornovega tunela (ki je vmes prekinjen z luknjo za prezračevanje in svetlobo). Pot bo otrokom še posebej zanimiva. Zaradi izpostavljenosti je na par mestih potrebna previdnost, a kljub temu pot ni težavna ali nevarna – tudi za mlajše otroke ne.

Domača hrana, ki jo postrežejo na planini pa – po naših izkušnjah – sodi med najboljše, kar smo jih do sedaj okusili v slovenskih planinah. Priporočamo!