Azori: logistika potovanja in praktični potovalni nasveti

Ker so naju Azori tako zelo, zelo navdušili in ker so tako divje, noro lepi, sva temu primerno dobila tudi ogromno vprašanj o logistiki najinega potovanja. V spodnjem članku posredujeva nekaj najpomembnejših usmeritev. A pozor: vsako od spodaj podanih informacij pred vašim potovanjem preverite tudi sami, ker je situacija v svetu takšna, da se pogoji vstopa v državo, zavarovanja, itd nenehno spreminjajo. Bolje 10 minut za preverjanje informacij več, kot zapleti na samem potovanju. Nasplošno pa lahko rečem: Azori so čudoviti in precej preprosti za raziskovanje. Ležijo v EU, infrastruktura jim štima, dogovorov se držijo, so varni za potovanje, premikanje po otokih in med otoki je preprosto, hrana izvrstna, so relativno cenovno dostopni, njihova lepota pa je en velik vau dobesedno na vsakem koraku. Po najinem mnenju sodijo Azori med TOP3 najlepše kotičke Evrope, skupaj z Lofoti in Islandijo.

Covid

Azori so del Portugalske, zato poleti 2022 za vstop in vrnitev ni bilo potrebno izpolniti nobenih pogojev glede Covida. Edino na letalih je bila obvezna uporaba mask. Seveda pa se situacija lahko hitro spremeni, informacije pa se dobi tukaj: https://www.visitportugal.com/en/content/covid-19-measures-implemented-portugal

Zdravstveno zavarovanje

Brez kvalitetnega zdravstvenega zavarovanja, ki krije tudi covid, si v teh časih ne predstavljava potovanja. Mi smo zvesti zavarovalnici Vzajemna in o zdravstvenem zavarovanju, ki ga imamo sklenjenega, smo že pisali v članku https://potepanja.com/zdravstveno-zavarovanje-za-tujino/

Letalske karte

Maja 2022, ko sva se odločila za to potovanje, so bile najugodnejše in tudi najudobnejše letalske karte s TAP-om iz Zagreba preko Lizbone do Ponta Delgade (Sao Miguel). Obstajajo tudi druge možnosti npr. Ryanair preko Porta itd … vendar v letu 2022, ko nizkocenovci in tudi posamezne večje letalske družbe množično odpovedujejo lete, stavkajo, imajo velike zamude, pogosto izgubljeno prtljago itd., več ločenih kart do željene destinacije pomeni dodatno tveganje. Midva sva zato pri nakupu kart ta trenutek previdnejša. To pomeni, da raje plačava kakšen euro več za letalsko karto z zanesljivejšo letalsko družbo iz letališč, kjer ni zapletov s stavkami itd. A seveda nikoli nič ni 100%, to je preprosto riziko, ki ga moramo vzeti v zakup pri potovanju ta trenutek. Cena povratne letalske karte iz Zagreba do Azorov je bila 370 eur/osebo.

Notranji leti med otoki Azorov

Azore v treh skupinah sestavlja devet glavnih otokov. To so Flores in Corvo na zahodu, Graciosa, Terceira, São Jorge, Pico in Faial v centru, São Miguel, Santa Maria in greben Formigas pa na vzhodu. Med posameznimi otoki je reden letalski promet Sata Azores airlines https://www.azoresairlines.pt/en. Za obisk več otokov je potrebnih več notranjih letov. Namesto večih kart je smiselno kupiti le eno karto z večimi postanki, saj je v tem primeru cena nižja. Pred nakupom kart pa je potrebno narediti natančnejši plan potovanja, saj so kasnejše spremembe drage.

Med bližnjimi otoki redno vozijo trajekti https://www.atlanticoline.pt/en/schedule/, v določenih primerih npr. iz Floresa na Corvo pa je odlična izbira dnevni izlet.

Midva sva letela med otoki Sao Miguel in Terceira; Terceira in Flores ter Flores in Sao Miguel. Corvo pa sva iz Flores obiskala na dnevnem izletu s čolnom. Za tri notranje lete med otoki sva dala 180 eur/osebo.

Rentanje avtomobila

Za pot po posameznem otoku je možno najeti taksije in rentacar, obstaja pa tudi javni prevoz, ki pa je prilagojen lokalnim prebivalcem in večinoma nima postaj v bližini najlepših znamenitosti.

Midva sva na vsakem otoku najela avto, kar zaradi zelo pozne rezervacije (junij za začetek avgusta) in polne zasedenosti sicer ni bilo poceni, imela pa sva svobodo in sva lahko izbirala tudi to, na kateri del otoka sva določen trenutek odšla glede na trenutno vreme. Obstaja več ponudnikov (www.ilhaverde.com, www.autatlantis.com, www.way2azores-rent.pt/en,…), pri vseh pa je v primeru le osnovnega zavarovanja izredno visoka odbitna franšiza! Midva sva se seveda odločila za polno zavarovanje brez odbitne franšize, kar priporočava vedno vsem ob najemu avta v tujini.

Nočitve

V top sezoni v začetku avgusta 2022 so bile sobe skoraj 100% zasedene! Rezervacije sva delala zelo pozno, v začetku junija in na Floresu npr. je imel le en hotel prosto sobo, pa še ta ni odgovoril na email niti ni oglaševal na Booking.com ali Hotels.com, zato sva rezervacijo naredila in plačala preko do tedaj neznanega Trip.com. Vse je bilo o.k. Za top sezono je zelo priporočljivo planirati nočitve nekaj mesecev naprej. Na vseh obiskanih otokih sva videla več lepo urejenih kampov, ki so menda zelo poceni. Kogar ne moti kampiranje v dežju, je to zelo dobra izbira.

Kljub visoki sezoni (potovanje na Azore poleti), pa sva se na treh od štirih obiskanih otokov skoraj vsakodnevno spraševala: »Pa kje so vsi ti ljudje, ki naj bi bili na otoku? Domačini in popotniki. Kje so?« Resnično skoraj neverjetno, ampak na Terceiri, Floresu in Corvu je bilo popotnikov res malo, zelo malo, kljub zasedenosti nočitvenih kapacitet. Na številnih najlepših točkah otokov sva bila sama ali zgolj s peščico ostalih popotnikov. Čudovito. Na Sao Miguelu je bilo turistov več, a to se vsekakor ne more primerjati s kakšno turistično sezono na Hrvaškem, v Grčiji, Španiji ali celinski Portugalski.

Kdaj potovati na Azore?

Na Azore se praktično lahko potuje preko celega leta, saj imajo zelo stabilno temperaturo tudi pozimi (med 13 in 16 stopinj), količina padavin in število ur sonca dnevno pa seveda zelo niha v odvisnosti od letnega časa. Midva absolutno priporočava potovanje na Azore poleti. Zaradi dveh razlogov. Prvi razlog je veliko, veliko večja verjetnost za lepo vreme brez megle, dežja in oblačnosti ravno poleti. S tem tudi neverjetna lepota Azorov pride veliko bolj do izraza. Poleg tega številne naravne lepote, kot so vulkanska jezera, kaldere, slapovi, razgledniki itd v megli preprosto niso vidni. To ne pomeni, da opazuješ razgled z oblaki in je pač samo malo slabša vidljivost, ampak da razgleda in vidljivosti sploh NI. Megla okoli vulkanskih jezer in na višjih legah je stalnica in ni tako neobičajno, da se ne umakne tudi cel teden ali več. Poleti ima sonce vseeno svojo moč in hitreje razkadi oblake in meglo. In verjemite, to naredi neverjetno razliko v doživljanju teh lepot.

Midva sva imela resnično srečo z vremenom, sploh na otokih Flores, Corvo in Sao Miguel, saj dežja tu skoraj nisva imela. Na Floresu in Corvu naju je vseh 6 dni razveseljevalo sonce. Skoraj kot bi zadela na lotu, baje. Na Terceiri pa naju je dež 2x konkretno premočil. Palerina, dežnik, vetrovka in nepremočljivi pohodni čevlji so zato must have. Kot tudi kopalke in kratki rokavi, saj se je pri nama temperatura nemalokrat povzpela čez 25, občasno vse do 30 stopinj. Povprečna poletna temperatura pa je okoli 21, 22 stopinj.

Vremensko napoved sva spremljala na www.yr.no, ki ima po najinih izkušnjah še najbolj zanesljivo napoved. Splača pa se spremljati tudi njihove spletne kamere: https://www.visitazores.com/en/webcams

In kateri je drugi razlog za obisk Azorov poleti? Vse je v cvetju. Neverjetno lepo. Zasajeno in divje raslo, v kombinaciji z zeleno barvo odbito in brezčasno lepo.

Kaj pa morje?

Morje je imelo ob najinem obisku neverjetnih 25 stopinj. Pa naj mi še kdo reče, da globalnega segrevanja ni. Tistemu bi pa res priporočila iti malo čez planke, pa pogledati pod in nad vodo. Ko to narediš ti je takoj grozljivo jasno, da situacija ni rožnata. In ja, dejstvo je, da tudi mi popotniki k izboljšanju le tega nič ne prispevamo, zato je tako pomembno da smo doma, na dnevni ravni čimbolj ekološko osveščeni. A o tem morda kje drugje.

Ja, na Azorih se brez težav poleti kopaš tudi v morju, v naravnih bazenčkih ob obali, zaščitenimi pred divjo močjo Atlantika. Če le v njih ni izredno strupenih meduz imenovanih Portuguese Man of War. Ravno umreš baje od njih ne, so pa vseeno izredno strupene in obisku bolnice se ob njihovem ožigu ne izogneš, zato previdno. Ker imajo izredno dolge lovke, vsekakor vsi močno odsvetujejo kopanje, če se jih vidi na vodni površini (pod vodo jih ni, vedno so na površini). To je pravzaprav edina nevarnost kopanja na Azorih. Največja lepota morja tu pa so seveda res številni delfini in kiti, a več o njih v kakšni od naslednjih objav.

Kateri otok obiskati in za koliko časa?

To je pomembno vprašanje in midva nisva tu, da bi za vas odgovorila nanj. Lahko pa poveva, kako sva se odločala midva. Večinoma se popotniki in turisti odločilo za obisk Sao Miguela, Pica in Faiala. Občasno k tem trem otočkom dodajo še Terceiro ali Sao Jorge. Jaz pa sem že od nekdaj vedela: če bom kdaj potovala na Azore, želim doživeti neverjetno lepoto Floresa in odbito kaldero Corva. In lahko samo potrdim: Flores in Corvo sta bila najlepši del najinega potovanja. Tako divje, odbito, noro lepa, da je to težko opisati z besedami. Ker sva imela na voljo 14 dni, sva tem dvema otočkoma dodala še dva: Terceiro in bolj turistični Sao Miguel. Slednji resnično ponuja neverjetno paleto dogodivščin in ga je res vredno obiskati. Terceira pa naju je oba pozitivno presenetila in bi jo zelo priporočila za raziskovanje in obisk. Več o vsakem od štirih obiskanih otočkov pa v posebnem prispevku na blogu, kmalu. Poleg Sao Miguela največ popotnikov obišče še Pico in Faial, midva pa sva se na koncu po tehtnem razmisleku, pogovoru s popotniki, ki Azore dobro poznajo in po številnih lastnih internet raziskovanjih odločila, da Pico in Faial izpustiva ter obiščeva Terceiro. Nisva želela menjati otokov vsake 2-3 dni, ker je to brez veze. Nimaš časa doživeti vse, kar določeni otok ponuja, nimaš se časa ustaviti, užiti vso lepoto, jo doživeti v različnih barvah, saj se vreme tu nenehno spreminja. Dež na Azorih je stalnica. Vetrovka, palerina, dežnik … pa nepogrešljiva oprema. Lahko načrtuješ xy dejavnosti za 2 ali 3 tri in puf, ti jih vreme pokvari oziroma onemogoči. Zato je tako pomembno, da si na Azorih vzameš kakšen dan več. Da imaš dovolj časa. Tako je manj možnosti, da boš ves zaskrbljen gledal v nebu in si želel, da se sonce zopet malo pokaže. Ali vsaj naliv preneha.

Število otokov tako prilagodite času, ki ga imate. Če je to en teden, obiščite največ dva otoka, če imate dva tedna priporočam največ 4 otoke, v treh tednih pa si seveda lahko ogledate šest otokov. Več o njih pa v naslednjih zapisih.

Hrana

Na Azorih se dobro je in vrhunska lokalna kulinarika je pika na i popotniški izkušnji. Azori so poznani po vrhunski ekološki azorski govedini in svežih morskih dobrotah. Jedi iz teh sestavin so izvrstne in midva sva se vsak dan kulinarično razvajala. Prav tako so izjemno okusni njihovi siri. Le kako ne bi bili, saj se govedo pase v pravi pravljici, popolnoma drugače, kot smo navajeni videti pri večini evropske živinoreje. Drugače pa so cene v trgovinah precej nižje kot pri nas. Pivo (2,5dcl) se dobi za 1 eur (tudi v kavarnah); kava 1-1,5 eur; lokalne slaščice 1 eur; preprosti obroki med 5 in 7 eur; glavna obilna morska jed s prilogo med 15 in 20 eur; azorska govedina (300g) s prilogo prav tako med 15 in 20 eur…Kvalitetne, lokalne, eko sestavine najvišje kakovosti. Malo nama je manjkalo edino sveže sadje in zelenjava, ki sva ju doma navajena jesti v večjih količinah.

Trekingi

Azori so raj za hojo in kratke ali malo daljše trekinge. Trailov je res veliko, nekaj najinih bom tudi opisala v prihajajočih prispevkih na blogu. Tukaj pa morda lahko dobite kakšno dodatno informacijo: https://trails.visitazores.com/en/trails-azores

Naravne terme

Na otoku Sao Miguel je več naravnih term, ki so zelo zelo drugačne od naših “toplic” in jih je nujno treba obiskati. Najlepše so nama bile Poça da Dona Beija (8€ za uro in pol), zelo lepo je v Parque Terra Nostra (10€), vstopnice za Caldeira Velha (10€ full ticket za uro in pol) pa je bilo potrebno nabaviti vsaj dva dneva vnaprej, tukaj: https://parquesnaturais.azores.gov.pt/bilheteira/caldeiravelha/

Poleg naravnih term pa se je super kopati tudi v morju, predvsem v urejenih naravnih bazenčkih. Le ti so nama bili najlepši na otoku Flores, tako v kraju Faja Grande, kot tudi v Santa Cruz das Flores. Lepi so tudi Biscoitos na Terceiri.

TOP 10 najlepših doživetij najinih Azorov:

  • odbita, divja kaldera na otoku Corvo
  • kratki pohod do jezera z zeleno kuliso slapov: Poco Ribeira do Ferreiro. Tako lepo, da sva se do sem odpravila kar 2x
  • velika jata delfinov, ki nam je priredila pravo predstavo na poti med Floresom in Corvom
  • vratolomen spust iz grebena vse do jezera Lagoa do Fogo
  • po mnenju mnogih najlepši treking na Azorih: divji, avatarski Misterios Negros
  • spust v zeleno vulkansko jamo Algar do Carvao
  • sedmera vulkanska jezera in njihove kaldere na otoku Flores
  • čudovita razglednika: Serra do Cume na Terceiri in Miradouro da Boca do Inferno na Sao Miguelu
  • najlepše naravne terme Poca da Dona Beija
  • Unescova Angra do Heroismo in kulinarično razvajanje v najboljši lokalni restavraciji

Denar in SIM

Ker so Azori del Portugalske in EU je plačilno sredstvo EUR, ki jih lahko dobimo na lokalnih bankomatih. Bančne kartice so splošno sprejete.

Jezik

Uradni jezik je Portugalščina, vendar vsi znajo tudi angleško, prav tako so v angleščini vse turistične informacije.

Upam, da vam bodo podane informacije pomagale pri načrtovanju potepanja po Azorih. Nekaj tako edinstvenega, drugačnega, posebnega in naravno lepega težko najdemo znotraj geografskega okvira Evrope. Naju so sezuli. Globoko hvaležna za doživeto lepoto jo z veseljem deliva dalje.