Naš izbor: 5 najlepših kotičkov Islandije

Če se v prihodnosti odpravljate raziskovati divjo in pristno naravo Islandije, ne izpustite teh petih kotičkov, ki so se nam najbolj usedli v srce:

  • Husavik

Husavik je idilično ribiško mestece na skrajnem severu Islandije. Nas je popolnoma očaralo in resnično smo veseli, da smo se podali do tja. Husavik diha z morjem in naravo, to se tu čuti na vsakem koraku. Popotniki se v Husavik podamo navadno iz enega razloga: ogled kitov in puffinov (njork) ter stik z divjim morskim življenjem. Mi smo se odločili, da se iz Husavika podamo na morje s pravo, pristno jadrnico North sailing-a in izkušnja je bila neponovljiva.

 

  • Myvatn z okolico

Vulkansko jezero Myvatn leži na severu Islandije in je pravzaprav izhodišče za ogled Husavika. Motivov za fotografiranje divjih naravnih pojavov je tu ogromno. Sploh v povezavi z vremenom, ki se spreminja dobesedno iz minute v minuto. Toliko mavric, kot smo jih videli tu v dveh dneh, nismo videla še nikjer do sedaj. Jezero, obdano in prepleteno s številnimi vulkanskimi kraterji je resnično nekaj posebnega, sploh če imamo dovolj časa in se po njih tudi sprehajamo. V bližini jezera Myvatn pa se nahaja še čudovita Krafla s kraterjem Viti, v katerem je prelepo modro jezero; Hvervir s svojimi gejzirji; prelep črn krater Hverfjall, na katerega se lahko dokaj preprosto povzpnemo; ter lokalne naravne terme, v katerih si lahko spočijemo telo in misli.

 

  • Godafoss

Godafoss je slap bogov, tako so ga poimenovali domačini. In ja, ponovno se nahaja na severu Islandije ob cesti, ki povezuje jezero Myvatn in največje mesto severne obale – Akureyri. Na Islandiji je ogromno prelepih slapov, a Godafoss nam je bil definitivno najlepši. Mislim da njegovo ime ni čisto naključno 🙂 .

 

  • Grundarfjordur z okolico

Grundarfjordur se nahaja na zahodu Islandije, na polotoku Snaefellsnes. Podobno kot Husavik je tudi Grundarfjordur znan kot izhodišče za ogled kitov in morskega življenja. Njegova posebnost je znamenita in prelepa gora Kirkjufell, ki je prava naravna kulisa mesteca ter nas velikokrat “pozdravlja” iz razglednic ali fotografij Islandije. Okoliški slapovi in ogromno islandskih konjev pa čudovito kuliso Grundarfjordurja naredijo še očarljivejšo. Ob obisku Snaefellsnes polotoka ga seveda obkrožite in prevozite v celoti, saj je narava tu resnično divje, tiho in pristno lepa. Posebnost polotoka pa je v toplejših poletnih mesecih tudi množica tjulnjev, ki se zadržujejo na južni obali polotoka, točneje na plaži v bližini Yitritunge (64°48’13.6″N 23°04’52.9″W).

 

  • Ledeniška laguna Jokulsarlon

Ledeniška laguna Jokulsarlon leži na južni obali Islandije, ob stiku ledenika Vatnajokull z morjem. Ledeniški jeziki in ledene kocke ki plavajo v morski vodi so resnično nekaj posebnega. Tjulnji plavajoči med njimi ter številni puffini na njih prav tako. Ledenik Vatnajokull prekriva ogromno področje Islandije in tu smo dodobra spoznali, zakaj se Islandiji reče ICE-land 🙂 . Pred znamenito ledeniško laguno Jokulsarlon pa se nahaja še ena, malo manj poznana laguna Fjallsarlon, ki nas je prav tako očarala. Področje ledeniških lagun in ledenikov ob južni obali Islandije pa je vzrok številnim slapovom na tem delu.

Ja, svet je lep 🙂 .