Kje so flamingi?

Ko se ljudje odločijo za potovanje po jukatanskem polotoku, si večinoma zastavljajo dva ali tri vprašanja. Katere piramide obiskati? Kje so najlepši cenotesi? Kje snorkljati?

No mi smo si pred vsemi temi vprašanji zastavili dva druga, za nas pomembnejša.

Kateri so tisti manj oblegani, manj turistični kotički? In….

Kje so flamingi?

Za vse ljubitelje narave je vprašanje o flamingih res na mestu, saj je jukatanski polotok idealen za opazovanje teh čudovitih ptic. Ne nekaj njih, temveč jat po več sto, tudi tisoče flamingov. Sliši se hkrati skoraj neverjetno in romantično, a ne 🙂 .

Torej, kje so flamingi?

Flaminge lahko opazujete na dveh glavnih lokacijah.
To sta naravni rezervat Celestun na zahodni jukatanski obali ter naravni rezervat Rio Lagartos na severnem delu Jukatana. Mi smo jih ob našem januarskem obisku videli na obeh lokacijah, a mnogo več v Celestunu. Tudi na Isla Holboxu velikokrat vidijo posamezne flaminge, vendar jih mi v januarju nismo.

Zakaj?

Zato ker se v naših zimskih mesecih flamingi večinoma zadržujejo na zahodni obali (od novembra do marca) in se šele spomladi selijo in pomikajo proti severu, kjer poleti gnezdijo in ležejo jajca. Če torej potujete na jukatanski polotok z namenom dobiti malo sonca in si pogreti kosti v naši zimi, potem se za doživetje tisoče flamingov zapeljite do Celestuna, v ostalih mesecih pa jih boste videli več v Rio Lagartosu.

Srce naravnega rezervata Celestun je sladko slana laguna, dom na tisoče (ne pretiravam) flamingov.

Poleg flamingov in ostalih ptic (ogromno pelikanov – belih in sivih)…

… pa je celestunski naravni rezervat eden najlepših ekosistemov kanalov mangrov, po katerih se lahko tudi zapeljemo.

Za doživetje naravnega rezervata je potrebno najeti čoln z voznikom, ki te zapelje v laguno in med mangrove. Čolni in lokalni vodiči čakajo takoj za mostom čez laguno, preko katerega se približamo mestecu. Cena dve – urne ture je 1500 mehiških pesosov za čoln za 6 oseb. To je malo manj kot 70 eurov, vendar vredno vsakega centa 🙂 . Cene niso pripravljeni spuščati, zato je dobro malo počakati in si čoln, ter s tem tudi stroške – deliti.

Celestun pa niso samo flamingi temveč mestece ponuja tudi lepe plaže, s sicer manj turkiznim morjem kot na karibski strani polotoka, a brez gužve in z mini lokalnimi restavracijami, ki ponujajo izvrstno in poceni hrano.

Ni nam treba verjeti na besedo, predlagam da preverite sami 🙂 .