Naš izbor: najlepši kotički južne Švice

Marsikdo bi ob naslovu pomislil: Švica – to ni zame, je predraga 🙂
No, naj vam razkrijemo skrivnost: Švica je lahko noro draga, ali pa sploh ne tako zelo. In samo enkrat lahko ugibate, za katero od možnosti smo se odločili mi 🙂
Južno Švico smo raziskovali dvakrat, obakrat poleti. Zakaj?
Ker je poleti vreme najboljše in ker poleti lahko kampiraš, kar ti omogoči, da res vrhunsko naravo Švice raziskuješ za normalen denar. Kampi so dodelani, tako kot se za Švicarje spodobi, cena za nočitev štirih oseb pa je bila med 30 in 40 eur. Ker največji strošek – poleg nočitve – v Švici predstavlja hrana – smo si seveda kuhali sami. Za vse ljubitelje narave, gora, slapov, jezer, razgledov, ki jemljejo sapo, … je Švica država, ki jo definitivno kmalu uvrstite na svojo wish listo potepanj. Ne bo vam žal.

V nadaljevanju vam predstavljamo tiste kotičke, ki so se nam najbolj usedli v srce in jih vsekakor priporočimo obiskati. Na spodnjih zemljevidih vidite krožno pot, ki jo lahko naredite, če se v Švico odpravljate prvič. Za takšno pot potrebujete med 7 in 10 dni – seveda lahko tudi manj ali veliko več. Naša pot je bila razdeljena in malo drugačna, saj smo Švico raziskovali dvakrat. Enkrat območje okoli Furkapass-a in Lauterbrunnen-a; drugič Zermatt in Val d Herens. A nič zato. Tudi vi lahko poljubno kombinirate in si pot podaljšate ali skrajšate.

Kateri so tisti kotički, ki so nam bili na našem raziskovanju Švice najbolj všeč:

1. FURKAPASS, RHONEGLACIER IN GRIMSELPASS

Švice je zelena. Še bolj zelena kot Slovenija – težko verjeti, ampak je res.

Naš prvi stik s Švico je bil na območju Furkapassa in ledenika Rhone, kjer smo se podali tudi v njegovo notranjost in hkrati z žalostjo opazovali kaj globalno segrevanje prinaša našemu lepemu planetu ter kako se ledeniki vidno manjšajo iz leta v leto. Območje Furkapassa in sosednjega Grimselpassa je tako lepo, da ga brez težav lahko raziskujete cel dan. In uživate v zeleni barvi prepleteni z okoliškimi gorami, jezeri in razgledi.

2. LAUTERBRUNNEN

Lauterbrunnen je dolina premnogih slapov in veličastnih razgledov, tako lepa, da se jo enostavno ne naveličaš. Jaz bi tu brez težav lahko bila dneve in tedne, ker je to ena najlepših dolin, kar sem jih videla do sedaj – in videla sem jih že veliko. Za piko na i jo na eni strani obkrožajo veličastni vrhovi Moncha, Eigerja in Jungfrau-a, na drugi pa množica slapov, kar naredi vse skupaj resnično še bolj pravljično. V tej dolini smo našli idiličen kamp Jungfrau, urejen tako kot se za Švico spodobi, kjer smo preživeli nekaj prekrasnih dni in res s težkim srcem odšli dalje. Cene v njem so popolnoma primerljive s cenami hrvaških kampov v sezoni, zato izgovorov za počitnice v Švici ni več.

3. WENGEN

Wengen leži nad pravljično švicarsko dolino Lauterbrunnen in nad njim kraljujejo Eiger, Monch in Jungfrau, trojček veličastnih gora, zaradi katerih vsakemu ljubitelju narave zaigra srce. Švicarji imajo svojo infrastrukturo čudovito urejeno in se hkrati v polnosti zavedajo naravnih lepot in njihove vrednosti. In svoje seveda. Kar je nekaj, s čimer imamo Slovenci kar težave.
Do Wengna ni mogoče priti z avtom, pač pa samo z vlakom, ki vozi iz kraja Lauterbrunnen ali Grindelwald. Sprva se to zdi malo nenavadno in vsekakor dražje za denarnico kot vožnja z avtomobilom, ampak kmalu ti postane jasno, da je to najboljši način kako poskrbeti za naravo in čim manjši vpliv vse prevečkrat egoističnega človeškega faktorja na njo. Iz Wengna se lahko z gondolo zapelješ še malo višje, do postaje Mannlichen. In tam se odpre mogočen razgled na gore in dolino pod njo. Hkrati pa Mannlichen ponuja množico lepih poti – krožnih ali enosmernih – in predvsem popolnoma primernih tudi za otroke. Mi smo se odločili za tri urno krožno pot, ki nas je pripeljala popolnoma pod steno Eigerja, kjer se nahajajo lepa jezera in vrelci, v katerih si lahko – pred nadaljevanje poti – ohladiš pregrete in utrujene noge. In uživaš v razgledu.

4. TRUMMELBACHFALLS

Trummelbach Falls so edinstveni ledeniški slapovi, dostopni pod zemljo – znotraj gore in združujejo vode ledenikov Jungfrau, Eiger in Monch v Švici. Količina vode, ki jo prenašajo je neverjetna – do 20.000 litrov vode na sekundo pade v teh slapovih, ki jih lahko raziskujemo skozi zanimive soteske, galerije, predore, steze in ploščadi. Nahajajo se v dolini Lauterbrunnen, ki ji pravijo tudi dolina 72-ih slapov. Trummelbach Falls niso bili edini, ki so nas navdušili in ki smo jih v tej dolini obiskali. Njihovih imen ne poznamo, doživetje energije vode, ki ustvarja in je nič ne zaustavi – pa je ostalo. Kako majhni in nemočni smo proti naravi – tega bi se morali bolj zavedati. Tudi in predvsem takrat, ko nam je lepo 🙂 .

5. BACHALPSEE LAKE

Ob našem prvem obisku Švice smo se podali tudi na raziskovanje jezera s prelepim imenom – Bach, na področju, ki se mu reče First. Z gondolo smo se povzpeli malo višje in se odpravili na približno 1 uro dolg pohod, primeren tudi za manjše otroke, ki so vsaj malo navajeni hoditi – do Bachalpsee jezera. Območje je prelepo, prav tako razgledi in jezero. Za vse ljubitelje adrenalina pa je pot navzdol lahko še posebej zanimiva. Na koncu smo bili srečni vsi – tudi otroci, saj je za njih povsod v Švici enkratno poskrbljeno – tudi z zanimivimi igrali, narejenimi tako, da se popolnoma vklopijo v naravno okolje. Kapo dol, lahko bi se kaj naučili od njih 🙂 .

6. ZERMATT IN MATTERHORN

Matterhorn je za mene najlepša gora na svetu in Zermatt mestece iz katerega je dostop do nje najlažji ter najlepši. Zermatt nas je pričakal v soncu (šele v drugem poizkusu) in odšli smo na 3 urno krožno pot pod pobočja Matterhorna. Pot je primerna za vsakega otroka, ki je sposoben hoditi tri ure. To je bilo resnično nekaj, kar smo si želeli že dolgo. Zaradi vrtoglavih cen seveda nismo nočili v Zermattu, temveč v kampu v bližnji dolini – Val d Herens. Seveda pa moramo vzeti v zakup, da v Zermatt ne moremo priti z avtom, temveč z vlakom. Zato je pomembno predvsem zgodnje vstajanje, da lahko čim bolj izkoristimo dan in se tako izognemo pogostim popoldanskim pooblačitvam. Vsekakor se splača 🙂 .

7. VAL D HERENS

Val D Herens je še ena prelepa švicarska dolina, ki se nahaja južno do Siona. Dolina naravnih piramid, ledenikov, jezer in zelenih odtenkov. Malo nelagodja nam je povzročala le jutranja temperatura, ki se je spustila tja do cca 5 stopinj in je zahtevala dobre spalke in topla oblačila. Vreme je bilo značilno gorsko – zjutraj sončno in hladno, popoldan oblačno a toplo, s kakšno ploho. Zgodnje vstajanje je bilo torej na vsakodnevnem urniku.
V dolini smo si ogledali ledenik Ferpecle z njegovo čudovito dolino in glineno “obalo” ob reki, nad katero sta bila otroka navdušena. Malo manj je bila na koncu nad njunimi oblačili navdušena mami (beri čisto umazana od gline 🙂 ).

Poleg ledenika se v dolini nahajajo tudi zemeljske piramide v kraju Euseigne ter veliki jez Grande Dixence, ki je bil s svojo velikostjo in količino vode ujete med gorami naravnost veličasten. Smo pa se spraševali kaj bi se zgodilo, če bi le ta popustil 🙂 . Ne želimo si izvedeti.

8. AROLLA in LAC BLUE

Čisto na koncu doline Val d Herens se nahaja Arolla, s svojimi mnogoterimi pohodniškimi potmi, primernimi tako za majhne otroke, kot za prave gornike ali plezalce. Mi smo si izbrali pohod do jezera Lac Blue in bili navdušeni nad njegovo lepoto. Več o njem pa naj povejo fotografije – tudi to, zakaj se jezero imenuje Blue 🙂 . Le zakaj?

Potepanje po Švici lahko zaključite tako, da se preko prelaza St. Bernard odpravite v italijansko Aosto – kjer je “by the way” ponovno ogromno možnosti raziskovanja. Več o njih si lahko preberete tukaj.
Ali pa se preko Martignyja odpravite naprej v Francijo v mestece Chamonix pod “Belo goro” – Mont Blanc.

Kljub temu, da smo veliki ljubitelji Julijskih Alp in Dolomitov – pa nas je narava južne Švice v kombinaciji z Italijo (Aosta) in Francijo (Chamonix) navdušila. In vem, da nismo edini.