Marsaxlokk

Marsaxlokk je čudovito, barvito, še vedno pristno in zelo fotogenično ribiško mestece na jugovzhodu Malte. Mi smo se v njega zaljubili.
Slovi po svojih pisanih ribiških čolnih, ki so zasidrani povsod po zalivu. Pobarvani so z živimi barvami, na kljunu pa imajo izrisane oči, ki naj bi odganjale zle duhove in poskrbele, da se čolni varno vrnejo v pristanišče. Ta znameniti malteški čoln se imenuje luzzu in kar ne moreš, da jih ne bi fotografiral. Moški v mestecu se po tradiciji ukvarjajo z ribolovom, zato Marsaxlokk slovi po zelo dobri in sveži morski hrani ter po nedeljski tržnici, kjer domačini prodajajo svoje ulove, izdelke, sadje, zelenjavo, slaščice….
Ker smo v Marsaxlokku prebili pet noči, smo dodobra izkusili in okusili res izvrstno morsko hrano – od svežih školjk, škampov, rib in lignjev. Posebej poznana in zelo okusna riba tega območja, ki jo lovijo med pomladjo in pozno jesenjo – je lampuki. Če boste tam, ga poizkusite, res izvrstno ga znajo pripraviti.
Z roko v roki s pisanimi čolni pa gredo tudi številna pisano pobarvana vrata in okna, ki prav tako mestecu dajo poseben čar. Ko se med njimi sem in tja najde kakšna tipična rdeča angleška telefonska govorilnica – pa je foto motiv popoln.

V bližina Marsaxlokka se nahaja majhen polotok z zanimivimi zalivi. Posebej poznan je St. Peter’s pool in Cyclops bay, ki smo ju odkrili šele zadnji dan. Če bi ju prej, bi se sigurno k njima še vrnili.
Samo predstavljam si, da je poleti v Marsaxlokku precejšnja gneča, zato obisk priporočam v pomladnem ali jesenskem času.
In če potrebujete idejo za naslednje prvomajske ali krompirjeve počitnice – je Malta in Marsaxlokk pisano, zanimiva in cenovno ugodna izbira.