Ait Benhaddou

Nekaj lepšega v Maroku je doživeti njihove kasbe in ksar-e opečnatih barv zgrajene v zelenih oazah bolj ali manj kamnite puščave. Maroko je resnično dežela, ki te očara in prevzame, tudi s svojimi barvnimi kontrasti med puščavami in kar pogostimi oazami.
Eden najbolj znamenitih ksarov (gradov) je Ait Benhaddou, ki si ga je vsekakor vredno ogledati. Ait Benhaddou je ksar na robu Visokega Atlasa v bližini kraja Ouarzazate. Je pod zaščito Unesca in velikokrat uporabljen za snemanja znanim filmov, kot so na primer Lawrence Arabski in Gladiator.
Pričakovali smo gnečo in bili prijetno presenečeni, ker jo – kljub turističnemu kraju – ni bilo.
Iz katerekoli smeri že pridete do njega – priporočam nočitev v Ouarzazateju. Ait Benhaddou se nahaja zgolj 9 kilometrov oddaljen od glavne poti, ki povezuje Marakaš in Ouarzazate in se ji reče Tizi n Tichka road. Tizi n Tichka je prelaz v Visokem Atlasu (2260m), ki povezuje Marakeš z oazami na južni strani pogorja Atlas.
Čudovita (a počasna) vožnja preko Atlasa privablja veliko turistov, a se v teh prostranstvih kar izgubijo. Nas je pot iz Marakeša peljala preko prelaza do Ouarzazateja, kjer smo tudi prenočili ter si pred tem ogledali še Ait Benhaddou. Naslednji dan pa jo mahnili v smeti sotesk Todra in Dades.