Val Veny

Val Veny je čudovito lepa ledeniška dolina, ki leži prečno pod pobočji Mont Blanca, na njegovi italijanski strani. Nahaja se jugozahodno od Courmayeur-ja. Na srečo se do nje ne da priti z avto, ampak s približno enournim sprehodom, ki je primeren tako za manjše ali večje otroke.
Okolica Courmayeurja ali Aoste, ki leži vzhodno od njega – nudi veliko lepih kotičkov za preživljanje dopusta v naravi. Mi smo se (do sedaj dvakrat) ustavili v bližini Aoste in raziskovali njeno okolico. Kampov je veliko za zelo zmerno ceno.
Iz Aoste se lahko odpravimo proti zahodu – do Courmayeurju in pobočij pod Mont Blancom, kjer leži tudi Val Veny in obilica lepih slapov. Lahko se odpravimo proti severovzhodu do Breuil Cervinie, kjer na meji med Italijo in Švico leži najlepša evropska gora – Monte Cervino (po italijansko) ali Matterhorn. Severozahodno od Aoste leži prelaz St. Bernard, ki povezuje Italijo in Švico. Manj poznan pa je narodni park južno od Aoste, ki se mu reče Gran Paradiso in je vsekakor vreden raziskovanja.
Poleg tega se v starem delu mesta Aoste dobi pravi italijanski sladoled, med drugim tudi 100% bio pistacija, ki predstavlja meni pravi gurmanski luksuz in užitek, ki pa se mu vsi (predvsem po večurnem izletu v naravi) zelo radi predamo. Da res dobrega kapučina in pice ne omenjamo.

Okolica Aoste, Courmayeurja ter narodnega parka Gran Paradiso je vsekakor vredna raziskovanja. Mi jo bomo zagotovo še obiskali.