Delta Okavango

Delta Okavango je predstavljala enega izmed vrhunec našega potovanja po Namibiji, Bocvani in Viktorijinih slapovih. Točneje – prelet delte Okavango z mini letalom in opazovanje tega čuda narave. In čeprav nama je bilo z Nadjo – zaradi vseh skoraj lupingov in zavijanj letala gor in dol, levo in desno….na koncu že pošteno slabo, pa je bil prelet preprosto magičen in noro lep.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Delta Okavango se nahaja na severu Bocvane in predstavlja ogromno področje notranje delte tam, kjer reka Okavango doseže tektonsko korito v osrednjem delu porečja Kalaharija. Voda, ki doseže delto, seveda ne odteka v morje, kot je običajno – ker morja tu ni 🙂 . Gre za ogromno količino vode, ki se razprostre na območju med 6000 in 15.000 kv.km (Vir: Wikipedija), zaradi vročine zelo hitro izhlapeva in privablja številne živali ter ustvarja čudovite oblike, barve in divje prizore. Zaradi obsega in veličastnosti delte so jo razglasili za eno izmed sedmih čudes Afrike in seveda za Unescovo zaščiteno območje.

Izhodišče za ogled delte je Maun, kjer si večina popotnikov tudi organizira nočitev. Tu se lahko dogovorite za dva (najbolj pogosta) načina ogleda delte. Obisk delte s tradicionalnimi mokoro čolni ali prelet delte z letalom ali helikopterjem.

Mi smo se odločili za prelet delte z mini letalom, oziroma točneje – to si je privoščil ženski del odrasle ekipe. Razlog je bil družinski potovalni proračun, ki ga je potovanje po Afriki kar precej načelo 🙂 . Zato – hvala fanta, ker sta nesebično odstopila mesto ženam 🙂 .

Cena preleta delte Okavango je odvisna od tega, koliko oseb je v letalu, a večinoma se giblje okoli 90 eur na osebo. Nas je bilo v letalu 7, saj sva se pridružili še eni skupini in s tem sebi ter njim še malo znižali ceno poleta, saj se le ta pravzaprav določa glede na letalo in njegovo velikost ter zasedenost sedežev.

Moram povedati, da je bil prelet izjemen, saj smo leteli zelo nizko in imeli možnost opazovati tudi živali v delti. Vsekakor nad pričakovanji. A kot sem napisala že zgoraj – zaradi vseh zavijanj gor, dol, levo, desno…. je včasih lahko komu na koncu tudi slabo, kot je bilo nama.

A slabost se pozabi. Prizori, razgledi in spomini pa ostanejo 🙂 .

*-**