Filipini pod vodo

Filipini so potapljaški raj. O tem bi več znali povedati potapljači sami. Mi sicer to nismo, pa se s tem vseeno strinjamo 🙂 . Zelo radi snorkljamo in tako opazujemo vsaj del življenja pod vodo. In to kar smo opazovali na Filipinih je močno prekosilo vsa naša pričakovanja. Čudovite korale in koralni grebeni z ostalimi – večjimi ali manjšimi živalmi, ki živijo v posebni simbiozi.

Najbolj so nas seveda navdušile želve, posebej na čudovitem – na srečo dovolj odmaknjenem in ne preveč turističnem biseru Filipinov- Apo islandu. In kitovci (whale sharki) v Oslobu. Ko imaš možnost plavati z njimi, si lahko zgolj hvaležen in neskončno spoštljiv in ponižen.

To pa nista edini lepi destinaciji za opazovanje življenja pod vodo. Poleg Osloba in Apo islanda smo obiskali tudi Balicasag, majhen otoček blizu Bohola – oddaljen zgolj uro vožnje z ladjico iz znamenite Alona beach na Panglao-u. Koralni greben na Balicasagu je res lep z množico večjih ali manjših ribic vseh barv. A tisto, kar nam na Balicasagu ni bilo všeč je množični turizem in s tem vse preveč ljudi ob tem koralnem grebenu. Mogoče nekdo drug lahko to odmisli, a mi nismo mogli popolnoma. Zato se še enkrat za obisk Balicasaga – kljub res lepim koralam in koralnim grebenom – ne bi odločili.

Definitivno pa bi se še enkrat odločili za obisk Port Bartona in island hoping (izlet z ladjico) na bližnje koralne grebene ter na German in Paradise island. Vsem, ki ste ali boste obiskali Port Barton to močno priporočam. Prav tako lahko življenje pod morsko gladino opazujete tudi na bližnjih otočkih El Nida, na severu Palawana. Če boste obiskali El Nido – ne izpustite island hopinga. Mi smo se odločili za turo A – po skritih laguna in bili navdušeni.

To so bila naša področja, kjer smo uživali v podvodnem svetu. Sigurno obstaja še veliko rajskih kotičkov, ki jih mi nismo odkrili. Eden izmed njih je brez dvoma Coron – otok z zalivi, lagunami in pripadajočimi otočki severno od Palawana, ki ga nismo imeli čas obiskati. Nam je ostal kot izgovor, da se še kdaj vrnemo na Palawan.

Mogoče pa tokrat ne uide vam?