Pravljični Santorini

Santorini ni bil v popotniškem planu, tudi v dopustniškem ne. Če bi mi kdo na začetku leta rekel, da bom letos obiskala Santorini, bi bila prepričana, da se moti. Tudi ko se je pojavila možnost, nisem bila prepričana, ali ga je res vredno obiskati. Trume turistov me ne prepričajo in kaj je lahko sploh tako posebnega na črnem vulkanskem otoku z belimi hišicami?

Koliko nepotrebnih in neresničnih predsodkov, ki so se razblinili, še preden sem sploh stopila na otok.

Konec letošnjega poletja sva precej nepričakovano z mamo obiskali sestro, ki dela na Kreti. Kreta je prelepa in več o njej bom še napisala. Ko se je pojavila možnost, da se iz Krete odpravimo na celodnevni izlet na Santorini, sem bila skeptična. 150 eur na osebo + vse, kar zapraviš sproti? Drago. Je vredno? Katja se je izpogajala za popust (hvala 🙂 ) in odločile smo se, da poizkusimo.

V zgodnjih jutranjih urah smo se iz Herakliona s katamaranom odpeljale na celodnevni izlet na Santorini. Odločile smo se za obisk Oie in Fire, brez poležavanja na plažah, saj nismo želele preveč hiteti.

Kaj naj rečem?

Kljub še vedno precejšnji količini turistov (pa je bil že 1.september), je bila to ena lepših podob Grčije in sveta, kar sem jo videla do sedaj. Resnično očarljivo in pravljično, kot bi se dotaknil drugega sveta in druge dimenzije, skoraj neresnične. In če sem se v Grčijo zaljubila že 100xprej, sem se sedaj ponovno.

Santorini je najjužnejši otok v Kikladih, po nekaterih virih naj bi predstavljal ostanek nekdanje Atlantide. Pravijo mu otok lave in sonca. Velik je zgolj 72 km². Otok je vulkanskega nastanka in na njegovi zahodni obali je klif v višini 300m in potopljena kaldera (posebna oblika vulkanskega kraterja), ki je nastala kot posledica enega izmed največjih vulkanskih izbruhov na svetu.
Vulkanska pokrajina je osupljiva, dopolnjuje pa jo pravljična modro bela kikladska arhitektura. Sedaj razumem, zakaj je bil Santorini že velikokrat izbran za najbolj priljubljeno destinacijo v Evropi in za najlepši vulkan na svetu.

Otok je posebne, nenavadne oblike, s še bolj posebnimi, skoraj neresničnimi imeni krajev na njem: Oia, Fira, Nea Kameni…kot bi se znašel sredi Avatarja 🙂 .

Najprej smo obiskale Oio (izgovori se i-a, torej i-o) in zagotovo je to najlepši kraj na otoku. Prelepo.

In v drugem delu dneva prav tako lepo Firo.

Če tudi vas mika obiskati Santorini, ne čakajte predolgo. Najlepše ga je obiskati pred ali po sezoni. Po mojem mnenju je idealen mesec oktober. Množice izginejo, čar ostane.