Naš izbor: 5 razlogov, zakaj morate vsaj enkrat v življenju obiskati Yellowstone – najstarejši nacionalni park na svetu

Yellowstone je najstarejši in po mnenju mnogih popotnikov – najlepši nacionalni park na svetu. Celotni park leži na vulkanu premera 60 km, ki ga je razneslo pred približno 600.000 leti. Pokrajina, ki se je s tem ustvarila je nezemeljsko lepe, divja, prvinska in zaščitena. V Yellowstonu je najtanjša zemeljska skorja debela le 200 metrov, zato je to področje množica nenavadnih gejzirjev in vrelcev, ki jih je tu več, kot na vsem ostalem svetu skupaj. Če, oziroma ko ga bo ponovno razneslo (statistično gledano čez približno 30.000 let), bo njegova moč ne samo uničila celotno Ameriko, temveč lahko tudi povzročila novo ledeno dobo.
Najboljši čas za obisk Yellowstona je naše poletje, saj celotni park leži na nadmorski višini cca 2000 metrov in so takrat temperature najprimernejše, čeprav je ponoči še vedno lahko zelo hladno. Ker ima park omejeno količino nastanitev in prav tako omejeno količino prostorov za kampiranje, je le te dobro rezervirati nekaj mesecev vnaprej – če želimo bivati znotraj parka in ne bankrotirati 🙂 .

na-severnem-vhodu-v-park-kopija

Raziskovanje Yellowstona poteka po urejenih cestah (glavna cesta ima obliko osmice) in po poteh, ki se jih – zaradi množice divjih živali – splača upoštevati.
Za raziskovanje Yellowstona dan ali dva preprosto nista dovolj, saj je park velik skoraj 9000 km2. Za resnično doživetje Yellowstona priporočamo vsaj 5-7 dnevno raziskovanje.

Yellowstone National Park

Yellowstone National Park

 

5 razlogov zaradi katerih vam priporočamo Yellowston dati na svojo MUST SEE listo potepanj:

1. Številni gejzirji, vrelci in gejzirske doline – po katerih je Yellowstone tako poznan. Eden izmed najlepših gejzirjev je Grand prismatic spring, ki s svojo obliko sonca, kontrastom med barvami in igro svetlobe navdušuje popotnike in fotografe iz vseh koncev sveta. Poleg Grand prismatic spring -a so nas navdušili tudi West thumb gejzirji, ter Norris in Biscuit gejzirski dolini. Zelo poznan (in temu primerno oblegan) je gejzir Old Faithfull ali “Stari zvesti” – katerega mogočen izbruh lahko opazujemo na približno 90 minut.

west-thumb-gejzirska-dolina-kopija

norris-gejzirska-dolina-kopija

grand-prismatic-spring

biscuit-gejzirska-dolina

2. Množica divjih živali, ki jih v Yellowstonu srečujemo praktično na vsakem koraku: medvedi – tako črni medved, kot grizli, bizoni, jeleni, srne, kojoti, losi, volkovi, ptice….Potihem smo si želeli videti kakšnega medveda ali bizona. V slabem tednu pa smo videli na desetine bizonov, sedem medvedov in ogromno ostalih živali. Resnično nad vsemi pričakovanji.

bizon

ko-ti-grizli-precka-cesto

3. Yellowstonski kanjon po katerem teče reke Yellowstone, ki na svoji poti ustvarja številne slapove in dih jemajoče razglede. Ob kanjonu je speljanih lepo število poti, prav tako pa so lahko dostopne tudi številne razgledne točke za vse, ki nimajo časa za več raziskovanja.

yellowstonski-kanjon

yellowstonski-slap

4. Dolina Lamar je pravi skriti biser parka in njenega obiska ne smete zamuditi. Dolina leži na skrajnem severozahodu parka in je znana po množici divjih živali, ki jih tu srečaš v svojem naravnem okolju.

lamar-valley-kopija

Lamar8

se-en-bizon-kopija

5. Mammoth hot springs se nahajajo na severnem delu Yellowstonskega narodnega parka in so znani po prelepih belo – rdeče – rjavih naravnih terasah in vrelcih v njih, ki malo spominjajo na turške Pamukkale, le da so – preverjeno – veliko lepše.

mammoth-hot-springs1-kopija

mammoth-hot-springs-kopija

Raziskovanje in potepanje po Yellowstonu je bilo definitivno eno izmed vrhuncev vseh naših potovanj – zato – ne odlašajte predolgo 🙂 .

Članek je bil prvotno spisan za Lepopis popotniške strani Povsod je lepo. Spremljajte tudi Katko in Mica na njunih dogodivščinah po svetu.