Dunnotar in Balmoral – idilična škotska gradova

Škotska je znana po svojih gradovih, ti so ena izmed glavnih znamenitosti te zelene in skrivnostne dežele. Le teh je na Škotskem ogromno in naš kratek obisk ni dopuščal ogleda vseh. Od tistih, ki pa smo si jih ogledali, pa sta se nam dva še posebej vtisnila v spomin.

Dunnotar in Balmoral.

Dunnotar stoji na pečini nad morjem, obdan s klifi in čudovitimi divjimi peščenimi plažami. Je kot iz pravljice in resnično vreden ogleda, sploh če izza tradicionalnih škotskih oblakov posije sonce in te blagoslovi z dramatično svetlobo za fotografiranje. Grad stoji v bližini mesta Stonehaven, ki je od Edinburgha oddaljeno približno dve uri in pol vožnje po levem pasu skozi znane zelene škotske hribčke polne ovac in škotskega goveda. Skoraj brez reklamnih panojev ob cesti, kar je prava osvežitev. Tudi če ste nastanjeni v Edinburghu je izlet do Dunnotarja popolnoma izvedljiv v enem dnevu in vreden ogleda.

In če smo za Dunnotar pričakovali, da nas bo navdušil, za Balmoral nismo bili tako prepričani, oziroma do zadnjega nismo vedeli – ali bi ga obiskali ali ne. Radovednost nad tem, kako izgleda kraljičina rezidenca v osrčju škotskega višavja in Cairngorms nacionalnega parka – je prevladala. Še dobro, ker nam je bilo tu res všeč. Narava, drevesa, vrtovi, pravljični grad v sredini, skoraj nobenega turista. Čisto razumem angleško kraljico, zakaj se tako rada umakne na ta prostor. Tu si res lahko odpočiješ telo in duha 🙂 .

Tudi ogled Balmoral gradu si lahko organizirate kot dnevni izlet iz Edinburgha in če ste v stiski s časom kombinirate ogled obeh gradov hkrati v enem dnevu. Izvedljivo brez naglice in hitenja. Pazite edino, da do gradov pridete najkasneje ob 16h, ker se ob 17h večina njih zapira.