Tajska, Singapur in Malezija: logistika potovanja in praktični potovalni nasveti

Vsem izkušenim popotnikom ta članek najbrž ne bo pretirano uporaben, ker vem, da vam potovanje po Tajski (ali vsaj delu te dežele) ne predstavlja pretiranega napora ali težave. Ker pa vas je kar nekaj – sploh družin, ki se na prvo potovanje po svetu šele opogumljate odpraviti – verjamem, da vam članek lahko pomaga in koristi.

Kako enostavno in varno je potovanje po Tajski?

Potovanje po Tajski je logistično precej enostavno in dežela je resnično super izbira za popotniške začetke. To ne pomeni, da pri potovanju po njej ni potrebno nekaj previdnosti in da je zagotovljeno, da bo potovanje O.K. in brez težav …. to ni možno nikjer, tudi če se odpravimo samo na morje k sosedom ne. A vseeno je Tajska precej varna država in zelo enostavna za potovanje. Seveda to hkrati pomeni tudi, da je turistično precej razvita in da je težje najti kotičke brez turistov. Težje, ne pa nemogoče. Poleg preprostih lokalnih prevozov in osnovnih namestitev nudi tudi bolj luksuzne storitve za turiste. Vsak lahko najde tisto, kar mu najbolj ustreza – na precej enostaven način.

Mi smo si privoščili tedensko poležavanje na otoku Koh Lipe z obiskom Singapurja, Bangkoka in nekdanje tajske prestolnice – Ayutthaye.

Zavarovanje na poti

Tako kot za vsa potovanja izven Slovenije je tudi za Tajsko zelo priporočljivo zdravstveno zavarovanje z asistenco. Mi imamo sklenjeno celoletno družinsko zavarovanje Coris, z njimi imamo dobre izkušnje, na srečo pa jih ni veliko (trkam 🙂 ).
Poleg tega pri Corisu vedno zavarujemo tudi riziko odpovedi za letalske karte in dražje nočitve, ki jih vplačamo vnaprej in jih ne moremo preklicati. To zavarovanje je potrebno skleniti v 48 urah od nakupa kart (oz. nočitev), velja pa do dne začetka potovanja, torej do odhoda iz Slovenije. Obstajata dva nivoja kritja, osnovni krije nezmožnost potovanja vsaj enega člana družine zaradi bolezni ali poškodbe, razširjeni pa še dodatne vzroke, vendar je precej dražji.

Kdaj odpotovati?

Tajska ima tropsko podnebje in ne pozna letnih časov. Ne glede na čas, se pripravite na vlago in prešvicane majice. A brez skrbi, po parih dneh se telo vlage navadi in je veliko lažje. Tisto kar je bolj pomembno, pa je sušno in deževno obdobje, ki ga pozna večina tropskih dežel. Le to pa ni istočasno po celi Tajski, zato velja nekaj splošnih usmeritev:

– zahodne tajske otočke (Phuket, Koh Phi Phi, Koh Lanta, Koh Lipe…) je najbolje obiskati od novembra do marca, ko je tam suho obdobje brez padavin in z malo nižjo vlago. Od aprila do oktobra pa je na teh otočkih monsunsko obdobje in možnost padavin je večja, prav tako vlaga.

– vzhodni tajski otočki (Koh Samui, Koh Phangan, Koh Tao) imajo suho obdobje nekje od januarja do avgusta, monsunsko obdobje pa med septembrom in decembrom.

– sever Tajske ima suho obdobje med novembrom in majem, s tem da so pomladni meseci občutno bolj vroči. Od maja do oktobra pa je zaradi monsuna večja verjetnost kakšnih padavin.

Generalno je torej najboljša sezona za obisk Tajske od decembra do marca, a takrat je tudi turistov največ. Če se želite izogniti pretirani gneči, se odpravite na raziskovanje Tajske kakšen mesec pred začetkom visoke sezone ali takoj po njej.

Mi smo obiskali Koh Lipe na skrajnem jugozahodu Tajske konec oktobra/začetek novembra in nadaljevali pot v Bangkok in Ayutthayo. Kljub temu da je bilo še vedno monsunsko obdobje (ker je letos le to prišlo malo kasneje) pa smo v vseh 14 dneh imeli dež 2x – enkrat zvečer dve uri (ko je res lilo kot iz škafa) ter enkrat ponoči. Vreme je bilo lepo, toplo – a ne pretirano vroče, z vlago, ki se jo je dalo prenašati ter z občasnimi oblački na nebu. Morje je bilo neverjetno toplo – za nas kar preveč. Turisti so bili, a jih resnično ni bilo veliko – vsaj na otočku Koh Lipe in v Ayutthayi ne, razen na “must see” lokacijah v Bangkoku, a to je že druga pesem 🙂 .

Kateri del Tajske izbrati?

Tajskih otočkov je malo morje, dobesedno 🙂 . Če vas preveč turistov ne privlači, se je bolje odločiti za manj turistično oblegane kotičke in izpustiti Pattayo, Phuket, Koh Phi Phi….Mi smo se odločili za oddih na otočku Koh Lipe, ki mu pravijo tudi tajski Maldivi. Več o njem bom napisala v posebnem prispevku. Bilo je zelo lepo in ga toplo priporočamo. Prav tako popotniki in družine pohvalijo otoček Koh Tao na vzhodnem delu Tajske. Naša naslednja izbira bi bil (morda bo 🙂 ) ravno ta. A kot sem napisala, vsak lahko najde nekaj za sebe, samo vedeti morate kaj si želite in kdaj lahko potujete. V vsakem primeru je tukaj še obisk Bangkoka (o katerem bom tudi napisala posebno objavo), morda Ayutthaye (ki je prelepa) in tajskega severa, ki ga ne izpustite, če imate dovolj časa (Chiang Mai, Lampang). Mi smo si ga – zaradi pomanjkanja časa – pustili za naslednjič.

Letalske karte

Precej ugodne letalske karte za Tajsko ni težko najti, vendar priporočamo nakup vsak nekaj mesecev vnaprej, tako si lažje zagotovite dobro ceno. Spremljajte redne objave in akcije spletne strani Po svetu. Če si želite čim manj transporta na oziroma iz letališča domov – se je najbolje odločiti za polet z letalsko družbo Turkish Airlines, ki leti iz našega letališča Brnik (ja vem, v resnici je sedaj letališče Jože Pučnik 🙂 ) preko Istanbula v azijske države. Ugodno, enostavno in kvalitetno. In zato je Turkish naša najljubša letalska družba in velikokrat naša prva izbira (in ne, tole ni plačan oglas 🙂 ).

Letite lahko direktno v Bangkok, a mi smo si želeli ogledati še Singapur, zato smo kupili letalske karte Ljubljana – Istanbul – Singapur in nazaj Bangkok – Istanbul – Ljubljana. Takšni karti se reče multi-city karta in zaradi različnih destinacij ni nič dražja. Cena letalske karte je bila 470€, s kratkim časom prestopa v Istanbulu in nočnim letom naprej v Singapur (enako za povratek). In če dodamo še odhod iz Slovenije – je to izvrstna cena. Če si želite zastonj ogledati glavne znamenitosti Istanbula pa si pri Turkishu nabavite karte, s katerimi v Istanbulu čakate na povezan let vsaj 6 ur podnevi. V tem primeru Turkish časti ogled mesta in kosilo (http://www.istanbulinhours.com).

Prevozi po Tajski

Naše potovanje smo začeli v Singapurju. Če imate v Singapurju zgolj pol dneva ali en dan za ogled mesta, lahko pustite prtljago na letališču (link), tako smo storili tudi mi. Iz letališča do centra mesta vozi vlak/podzemna železnica, lahko pa se najame tudi taksi. Mi smo koristili oboje. Podzemna železnica je seveda cenejša, a tudi cena taksija 15 eur je popolnoma sprejemljiva za Singapur.

Iz Singapurja smo se na Koh Lipe odpravili preko malezijskega Langkawija. Kupili smo let Singapur – Langkawi z Airasia (kvaliteten azijski nizkocenovec) za 40€ z vključeno prtljago. Langkawi ni nič posebnega, a je izvrstno izhodišče za Koh Lipe.

Iz Langkawija vozijo speedboati na Koh Lipe iz dveh pristanišč: Telaga in Kuah Jetty. Vozijo le v sezoni (http://kohlipethailand.com ), zelo priporočljivo pa je kupiti karte vnaprej (sploh če potujete v visoki sezoni). Ker se potuje preko državne meje je temu primeren režim. Za čas vožnje so potni listi v posesti ladijskega agenta, po pristanku na Koh Lipeju pa jih vrne. A brez skrbi – organizacija je za azijske razmere na zavidljivi ravni.

Takoj po pristanku na Koh Lipeju je potrebno plačilo vstopnine za nacionalni park (200 bahtov na osebo v gotovini, otroci imajo polovično vstopnino). V bližini ni bankomata ali menjalnice, zato je potrebno gotovino priskrbeti vnaprej. Najenostavnejša možnost je menjalnica v pritličju stavbe pristanišča Kuah Jetty. Listek s plačilom vstopnine za nacionalni park hranite ves čas vašega obiska otočka, saj ga v primeru izleta po sosednjih otočkih (island hopping, ki ga močno priporočamo) prav tako potrebujete.

Poleg Langkawija je na in iz Koh Lipeja možno priti/oditi:

– s speedboatom do pristanišča Pak Bara, od tam so dobre avtobusne in kombi povezave do letališča Hat Yai
– z ladjo do severnejših otokov – vse do Pukheta
– s kombinirano karto ladja, kombi, letalo – družbe Nokair

Vnaprej smo kupili speedboat do Pakbare in kombi prevoz do letališča Hatyai (1.000 bahtov = 25 eur na osebo), vendar bi brez težav dobili prevoz na licu mesta za malo nižjo ceno.

Letalske povezave znotraj Tajske pa so pogoste in poceni. Mi smo dali za let iz Hat Yai do Bangkoka 25€ na osebo.

V Bangkoku sta dve veliki letališči: Suvarnabhumi (BKK) in Don Mueang (DMK). Iz Don Mueang je direktna lokalna železniška povezava z npr. Ayuthayo ter centrom Bangkoka. Suvarnabhumi pa ima moderno železnico do postaje Phaya Thai, kjer je do centra potrebno prestopiti ali vzeti taksi.

Mi smo se takoj po pristanku na letališču Don Mueang odpravili z vlakom v Ayutthayo, do katere je približno ena ura vožnje, za katero smo odšteli zgolj 1 eur za vse štiri karte. Ayutthayo pa je najbolje raziskovati kar s kolesi, ki se jih brez težav za majhno ceno izposodi za vsakim vogalom 🙂 .

Po Bangkoku se je možno prevažati z vlakom (podzemna/nadzemna železnica), tuktukom, taksijem in avtobusi. Vlak je poceni, taksi prav tako, avtobus še bolj (čeprav ga mi nismo koristili), cena tuktuka pa odvisna predvsem od pogajalskih sposobnosti. Predlagana cena močno presega realni znesek. Znižajte jo vsaj na petino tistega, kar predlaga voznik tuktuka (ne ZA petino, ampak NA petino!). Poleg formalnih prevozov sta v Bangkoku zelo razvita Uber in Grab. Pri tem z aplikacijo v telefonu naročiš prevoz od točke A do B, pelje te pa zainteresiran voznik v svojem privat avtu. Taka vožnja je bila zelo poceni in v našem primeru zelo udobna.

Vize

Slovenci za obisk Singapurja in Malezije vize ne potrebujemo. Viza za Tajsko pa je VOA (Visa on Arrival), dobi se jo na meji brezplačno za dobo 30 dni. Seveda pa je osnova potni list veljaven vsaj še pol leta.

Denar

Gotovino smo večinoma dvigovali z Maestro kartico na bankomatih. Čeprav je bankomat javil provizijo 200 bahtov (pribl. 5 €), je bila dejanska provizija na naši banki Sparkasse 2,50 €. Menjalno razmerje z Maestro je bilo 37,60 bahtov za 1 €, v menjalnicah pa za manjše bankovce do 50€ dajo 38,20 bahtov, za večje pa decimalko več. Torej menjalnice so ugodnejše, vsaj v povprečju.
Večinoma se posluje z gotovino, hoteli in restavracije pa večinoma (ne povsod!) sprejemajo tudi plačilne kartice (npr. Mastercard in Visa), vendar lahko zaračunajo dodatno provizijo.

Tajska je država, primerna za vse začetnike, prav tako kot tudi za bolj izkušene popotnike, ki si želijo samo malo na izi odklopa po kakšni bolj naporni turi. Z izvrstno hrano, čudovitimi plažami, presenetljivo lepim podvodnim svetom, z (v veliki večini) še vedno prijaznimi domačini, poceni in kvalitetnimi masažami, tržnicami, templji, slapovi, s kakšen trekingom na severu ter s pristnim azijskim utripom – je izbira, s katero ne moremo zgrešiti.

Prepričajte se sami 🙂