Banff NP

Banff je največji in najbolj znan naravni park v kanadskem Skalnem gorovju (Rocky Mountains). Naša najmlajša je tam dobila trebušno virozo in smo morali malo prilagoditi načrte in plan potovanja. Na srečo je vse skupaj trajalo slab dan in še vedno smo imeli dovolj časa, da se naužijemo Banffa in njegovih lepot. Bolezen na potovanju je nekaj, kar si ne želi nihče, a hočeš nočeš včasih spada zraven. Tudi če ni nič hudega – takrat, ko se začne ne veš – koliko časa bo trajalo, kdaj se bo končalo, kaj vse bo treba spremeniti, kako se bo izšlo…..Jaz v takšnih situacijah zelo hitro aktiviram vse svoje “razpoložljive resurse”, ki nas na potovanju spremljajo: Bachovo rešilno zdravilo, homeopatijo, koloidno srebro, alge, probiotike…in pomaga. Letos je bila pika na i – ne boste verjeli – koka kola po požirkih, ki jo drugače sploh ne pijemo. A očitno je vsak strup lahko zdravilo in vsako zdravilo lahko strup – odvisno kdaj in v kakšnih količinah.
Največji znamenitosti Banffa in kar celotnega Skalnega gorovja sta dve gorski jezeri: Lake Louise in Lake Moraine. Zelo, zelo lepi, a z obilico turistov, ki si ju želijo ogledati. Za pristno doživetje je dobro vstati zgodaj in se do njiju odpraviti zjutraj, da se vsaj malo izognemo gužvi in poplavi množice.
Včeraj mi je nekdo rekel – saj tu je tako, kot v Sloveniji. Pa ni. Res ni. Rada imam Slovenijo. Rada imam naše čudovite Julijce in hribovito Gorenjsko. Obožujem Dolomite in kar precej gora sem že prehodila. A taka prostranstva, takšne razsežnosti gora in dolin, jezer in rek – tu in v našem bližnjem okolju ne moremo videti in doživeti. Zato naj vas navidezna podobnost ne odvrne od morebitnega raziskovanja teh lepih kotičkov. In nobena – še tako lepa fotografija ne more ustvariti takšnega vtisa, kot ga lahko ta narava dejansko tu, na mestu samem.
Za ljubitelje lepe narave in gora so kanadski Rocky Mountains – must see once in a life time.