Južna obala Malte z megalitskimi templji Hagar Qim in Mnajdra

Še malo, še malo in bo tu pomlad in prvomajski prazniki. Saj veste kako je to pri popotnikih. Lahko se dela statistika za nazaj, a še bolj pogosto in bolj z veseljem se dela statistika za naprej – sploh pri tistih, ki niso samozaposleni in je njihova količina dopusta časovno odmerjena.
In ta statistika – ki smo jo znali na pamet že preteklo leto, se glasi: za 4 dni dopusta greš lahko na potovanje ali potepanje za 10 dni. Ni slabo 🙂 .
Priznam, sploh še ne vemo, kam jo bomo mahnili tokrat. Lansko leto smo se potepali po južni Italiji – Apulija, Bazilicata in Matera, Campanija – in bilo je prekrasno. In tudi letos nas – bolj kot na sever – vleče na jug Evrope. Sever bomo občudovali poleti -karte so kupljene, rezervacije – čeprav svinjsko drage -narejene, avto rentan in poletni dopust rezerviran 🙂 .

A kam za prvi maj? Mi še ne vemo, vemo pa, kaj lahko priporočimo vam.

Malta.

Mi smo jo obiskali za lanske krompirjeve počitnice in navdušila nas je nad pričakovanji. Mešanica italijanske, britanske in afriške kulture s pristnimi, barvitimi vasicami, čudovito divjo obalo, dih jemajočimi klifi, megalitskimi templji, starimi mestnimi jedri, okusno kulinariko in cenovno zelo ugodna.

Marsikaj o Malti je že napisano v naših prejšnjih postih, tokrat pa bi vam radi predstavili njeno južno obalo, ki je divja, odbita, ne – turistična, a vseeno lahko dostopna. Tam se nahajata dve področji starih megalitskih templjev, ki sta pod zaščito UNESCA – Hagar Qim in Mnajdra. In med njima – obala, ki jo – če boste na tem območju – ne izpustite.
Hagar Qim in Mnajdro povezuje pešpot, ki vodi ob obali. Le malo iz nje je treba zaviti, da pridemo do prekrasnih razgledov, skalnih oken, morskih jam in divjih zalivov. Celotno območje preveva posebna energija, kar najbrž ni nič čudnega, saj so nekoč dobro vedeli kam postaviti megalitske templje, ki so pozitivno energijo tega kraja še povečali.

Mi smo se na Malti res dobro počutili in pozitivno nas je presenetila. Tja ne bi odšli poleti – tako zaradi vročine, turistov, kot tudi zaradi dejstva, da se njene plaže pač ne morejo primerjati s plažami nam ljube Grčije.
A iskreno lahko rečemo, da je ena boljših evropskih destinacij za prvomajsko ali jesensko raziskovanje.