Kultni Rio de Janeiro

Rio ja? Rio ne? Res veliko sem se spraševala, še v mesecih in letih pred našim prvim potovanjem po Južni Ameriki, kaj je na Riu takšnega, da so popotniki tako navdušeni nad njim. Je res nekaj posebnega? Je res vreden obiska? Nam bo sploh všeč?

No, ko smo kupili karte za ta del Brazilije, bolj kot ne po naključju v času največjega pustnega karnevala v Riu, dvomom seveda ni bilo. Rio bomo obiskali in ga raziskali. Malo strahu je bilo sicer prisotnega, predvsem vezano na varnost v brazilskih mestih, a vseeno.

In kakšen se nam je zdel Rio?

Rio je izjemen v vseh pogledih. Rio se ne vidi. Rio se ne razišče. Rio se doživi. Kakšni razgledi. Kakšno vzdušje. Kakšna množica protislovij na enem mestu. Urbana džungla. Rio je živ, je divji, je nor. Je lahko tudi nevaren, a z nekaj previdnostnimi ukrepi in z malo sreče brez težav doživet. In ni nam žal, da smo ga obiskali. Piko na i čudovitemu vzdušju, ki smo ga par dni živeli v Riu je seveda dal tudi največji pustni karneval na svetu. Norooo, res. Divje, odbito, živo, glasno, plesoče, veličastno, strastno in res vau.

A o pustnem karnevalu bom več napisala v naslednjem prispevku. Tokrat pa nekaj samo o Riu, ne glede na to, kdaj ga obiščete.

V Rio smo se pripeljali z rentanim avtomobilom, a se seveda že doma odločili, da nam le ta ne bo služil za prevoz po mestu. Zato je bila prva stvar, ki smo jo naredili v Riu ta, da smo se zapeljali v naš hotel in avto parkirali v bližnji garaži.

Kje smo spali?

Rio v času pustnega karnevala ni najcenejši, sploh če letalske karte kupiš samo 14 dni pred odhodom na pot. A nekako se nam zdi, da smo glede na okoliščine in last minute potovanje vseeno uspeli dobiti super razmerje med ceno in ponudbo v tistem trenutku.

Nastanjeni smo bili v malo boljšem hotelu Novotel Rio de Janeiro Santos Dumont, kjer smo za 3 nočitve z res obilnim in izvrstnim zajtrkom za 4 osebe plačali 400 eur (cca 130 eur na noč za 4 osebe). Hotel resnično lahko priporočimo vsem, tudi malo bolj zahtevnim popotnikom.

Kako se premikati po Riu?

Za vožnjo po Riu torej nismo in ne priporočamo uporabljati svojega avtomobila, saj so redka parkirišča draga, promet pa je večinoma zelo gost, pa še v kakšno nevarno favelo ni dobro zaiti. Uporabljali smo poceni uradne taksije (vsi s taksometri in možnostjo plačila s kartico) in še cenejši Uber. Sicer ima Rio tudi metro in tramvaj, razširjena pa je tudi Uber-ova konkurenca 99 (podružnica kitajskega DiDi).

Mi tramvaja in metroja nismo uporabljali. Najboljši in zelo poceni se nam zdi Uber, ki ga najbolj priporočamo. A pozor. Za uporabo Uberja je potrebno imeti lokalno SIM kartico, tu pa se lahko hitro zakomplicira (tudi po prebiranju ostalih izkušenj popotnikov na različnih forumih).

Prva ovira je jezik. Redkokateri Brazilec govori vsaj malo angleško, nam pa je bila portugalščina tako tuja da brez Google translata skorajda nismo mogli komunicirati. In Google ne ve, da v Braziliji še nikoli niso slišali za “SIM card” ampak tisti mini plošček imenujejo čip, izgovarjajo pa pribl. “šipi”, in ker je predplačniški mu rečejo “šipi pre pago”.

Najbolj razširjen operater je Claro, zato te razumejo tudi če jim mahaš s telefonom in govoriš Claro. Žal je težko dobiti prodajalno, kjer bi ti SIM-ko prodali in potem tudi registrirali. Poslovalnice Claro niso za vsakim vogalom, na letališču Sao Paulo pa sploh ne prodajajo brazilskih SIM kartic! In to od nobenega operaterja, edino neke mednarodne za druge države Južne Amerike.

Nam je pomagala receptorka v hotelu v Riu. Po uspelem nakupu SIM-ke v določeni trafiki je za registracijo vpisala svojo brazilsko identifikacijsko številko, ki je nujno potrebna, a turisti je seveda nimamo. Preostale podatke smo vpisali svoje in trara… delalo je. A samo nekaj časa, do naslednjega dne, ko je operater kartico blokiral zaradi neujemajočih podatkov. Ah ja, težave in težavice potovanj.

V glavnem, če vam uspe aktivirati Sim kartico, potem močno priporočamo uporabo Uberja, v nasprotnem primeru pa tudi taksiji niso dragi in te hitro, varno in relativno ugodno pripeljejo kamorkoli. Ali pa seveda metro in tramvaj.

Kaj je must do v Riu?

Tega je kar precej in v Riu ti res ne more biti dolgčas ? Kaj pa je nas najbolj navdušilo?

1. Cristo Redentor

Ikonični kip Jezusa Odrešenika je seveda must do ob obisku Ria. Cristo Redentor leži na vzpetini Corcovado nad Riom in do njega se pripeljete z vlakom Estrada Redentor ali s plačljivimi kombiji. Mi smo izbrali vlak in za karto dali 18 eur na osebo. Same vstopnine za obisk ikoničnega kipa Kristusa pa na srečo ni (oziroma je vključena v prevoz). A nas so bolj kot kip sam po sebi navdušili razgledi, ki se odpirajo iz Corcovada in so res en velik vau.

Ob katerem delu dneva je najbolje obiskati Corcovado in kip Jezusa Odrešenika?

Rio je zelo pogosto zavit v meglo in ni neobičajno, da se kipa tudi več dni zaporedoma sploh ne vidi. Zato izkoristite prvi trenutek dobrega vremena ali sonca in temu prilagodite ostalo raziskovanje mesta. Stanje na hribu lahko spremljate preko spletne kamere in se na podlagi videnega odločite za najboljši trenutek ogleda.

Drugače pa je sprednja stran kipa Jezusa s soncem obsijana v jutranjih urah, sredi dneva in proti večeru pa so lepši razgledi na prav tako ikonično goro Sugar Loaf Mountain (Pao Acucar), ki so bili nam še lepši in bolj zanimivi kot kip sam po sebi.

Aja, še to: gužva pod kipom je nekaj, čemur se ne morete izogniti, je je treba pač sprejeti ?

2. Pao de Acucar (Sugar Loaf mountain)

Pao de Acuzar oziroma Sugar Loaf mountain je bil meni najlepši del Ria. Spet čudoviti razgledi na mesto, na plaže, na kip Jezusa Odrešenika na nasprotni strani (le ta je najlepše osvetljen dopoldan, a razgledi so čudoviti kadarkoli). Do prve postaje (Urca hill) lahko greste peš iz plaže Vermelha ali pa se zapeljete z gondolo, ki začne obratovati ob 8h zjutraj. V vsakem primeru pa priporočamo tudi vožnjo z gondolo na Sugar Loaf mountain, na vrh noro fotogenične in ikonične gore Ria.

3. Plaže: Copacabana, Ipanema, Leblon, Vermelha, Botafogo, Flamengo

Malo morje plaž, a pozor. V Riu vse plaže niso primerne za kopanje. Za kopanje so primerne plaže Copacabana, Ipanema in Leblon (morda še kakšna druga). Plaži Botafogo in Flamengo pa je dobro obiskati zaradi najlepšega razgleda na Sugar Loaf mountain, čeprav le ti zaradi preveč mikroogranizmov v vodi nista priporočljivi za kopanje. Nama s Petrom tudi Copacabana ali Ipanema nista bili najbolj privlačni, najina pubertetnika pa sta si ful želela kopanja na Copacabani. Tako je mama pila koktajl in brala knjigo, oči pa se je z otrokoma metal v valove Copacabane. Volk sit in koza cela ?

4. Boulevard Olimpico in največji grafiti na svetu

No, tole je bilo pa poleg karnevala in norih razgledom ena izmed najbolj osupljivih stvari v Riu. Največji grafiti na svetu na ulici Boulevard Olimpico, ki jih je narisal umetnik Eduardo Kobra. 5 osupljivih portretov staroselcev iz petih kontinentov. Kapo dol pred takšno ulično umetnostjo.

5. Botanični vrt Jardim Botanico

Oaza sredi mestne džungle. Ne bom rekla, da je to največji must do ob obisku Ria, a nam je noro ustrezalo malo presekati z mestnim utripom in se sprehoditi med zelenim tropskim rastlinjem in avenijami palm.

6. Royal Portugese cabinet of Reading

Ta čitalnica z več kot sto let starimi portugalskimi knjigami je fenomenalna. Zagotovo najbolj osupljiva knjižnica, kar smo jih obiskali do sedaj. Priporočamo, res vredno ogleda.

7. Catedral Metropolitana de Sao Sebastiao

Ena najgrših cerkev (na zunaj), kar smo jih videli do sedaj. A kljub temu, da nas njen zunanji izgled komaj prepriča k obisku, je pravzaprav njen notranji izgled tisti, zaradi katerega je cerkev vseeno vredno obiskati. Široki pasovi barvitega stekla, ki se na vrhu združijo v stekleni križ. Katedrala je odprta med 9 in 16h.

8. Stopnice Escadaria Selaron

Ta množično oblegana znamenitost Ria je bila za nas veliko razočaranje. Gužva in vrsta za slikanje pred stopnicami je bila ogromna in kljub temu da so stopnice najbrž čudovite, ko nas turistov ni tam, smo mi kar hitro pobegnili dalje. Ali jih je vseeno vredno obiskati? Najbrž ja, morda tudi za to, da potem bolj ceniš kakšne malo bolj tihe in pristne kotičke mesta.

Mi smo Rio raziskovali slabe 4 dni in nam ni bilo dolgčas niti za trenutek. Daleč od tega, da bi si tu želela živeti ali kaj podobnega, a nekako nam je Rio zlezel pod kožo. Zagotovo ga ne bomo pozabili, tudi zaradi karnevala, ki je bil res spektakularen in nepozaben. Več o njem pa v naslednjem prispevku.