Jesenski roadtrip po južni Italiji

»You may have the Universe, if I may have Italy« (Verdi)

Ne glede na to, kolikokrat raziskujeva in se potepava po Italiji, vedno naju preseneti. Naša čudovita zahodna soseda, ki jo oba s Petrom naravnost obožujeva. In tudi tokrat ni bilo nič drugače. Popolnoma nenačrtovano in iz dneva v dan spontano potepanje po južni Italiji je več kot navdušilo. V desetih dneh sva prevozila približno 4200 kilometrov in odkrila nekaj čudovitih, manj poznanih kotičkov.

Kopanje v naravnih termah Bagni San Filippo ter Saturnia je predstavljalo čudovito uverturo v jesenski roadtrip. Manj poznani, slikoviti vasici Pitigliano ter izjemna Civita di Bagnoregio sta naju čisto navdušili. Velika ljubitelja slapov nisva mogla mimo cascate Marmore in se čudila vodnatosti in lepoti le teh. Sledilo je dvodnevno raziskovanje impozantnega Rima in preizkus potrpežljivosti na ulicah kaotičnega Neaplja. Po Neaplju naju je pričakovala najjužnejša pokrajina celinske Italije, Kalabrija. Mestece Tropea, obdano s turkiznimi vodami in ravno prav toplo ter turistično ob najinem obisku konec oktobra, naju je čisto navdušila. Sledilo je raziskovanje preprostih, zapuščenih vasic gorate notranjosti Kalabrije. A to še ni bil najin cilj. Vrhunec tokratnjega potepanja je bil še malo južneje. S trajektom sva se zapeljala na Sicilijo, se izgubljala po ulicah Taormine in z veliko srečo ujela zadnjo ladjo na izjemne vulkanske Eolske otoke. Obiskala sva idilično Panareo in vulkanski Stromboli. Češnja na torti in vrhunec tokratnjega potepanja je bilo nočno opazovanje vulkanskih izbruhov Strombolija. Noro, divje in čudovito hkrati. Sledila sta dva dolga dneva vožnje nazaj proti domu, ki sva jo presekala v zelo posebni pokrajini. V Umbriji sva obiskala Castelluccio in izjemno, po izgledu čisto nič evropsko pokrajino, ki obdaja gorsko vasico, katera slovi po pridelavi stročnic. Vse skupaj je bolj kot na Evropo spominjalo na Mongolijo ali Tibet. Svet v malem je Italija, resnično. Da o izvrstni italijanski kulinariki, ki naju je spremljala ves čas potovanja, ne izgubljam besed.

V naslednjem članku sledi podrobni opis plana potovanja, tokrat pa nekaj fotografij, ki pričarajo lepoto naše zahodne sosede. Bella Italia 🙂 .