Jasper NP

Jasper je največji nacionalni park v kanadskem Skalnem gorovju (Rocky Mountains).
Na severu meji na Mt Robson NP, na jugu na najbolj poznani Banff NP. Jasper in Banff povezuje znamenita in zelo poznana cesta Ice – field Parkway. 230 km dolga panoramska cesta je speljana ob vznožju zaledenelega glavnega grebena Skalnega gorovja, mimo največjega ledeniškega polja v Severni Ameriki – Columbia Icefield.

Na tej cesti nas je že takoj zjutraj presenetil – policaj in nam zaračunal globo 200 CAD, zaradi prekoračitve hitrosti 15 km/h. No ja, tudi kakšna takšna izkušnja mora priti – smo si mislili – ampak tisti trenutek nam ni bilo nič fajn. Kmalu zatem smo se čisto nepričakovano ustavili ob jezeru Bow (otroka sta bila kar naenkrat tako zelo lačna 🙂 ) in zaradi tihe veličastne lepote jezera ter okoliških gora doživeli enega izmed vrhuncev potovanja. Nepričakovani pristanek, ampak ko smo bili tam, je bilo to to. Čisto vseeno nam je bilo ali tisti dan še kam pridemo, ali še kaj vidimo in doživimo, čisto nič več nismo potrebovali.

Za takšne veličastne trenutke je vredno. Iti izven cone udobja – kjer se velikokrat zgodijo tudi nepričakovane neprijetnosti, ki prebudijo kakšen skriti, speči vzorec znotraj nas in nas prisilijo v preobrazbo le tega. Ker takrat tam nekje, na neznanem terenu, ob toliko neznanih dejavnikih okrog tebe pač ni možnosti trmarjenja ali trmoglavljenja – prisotnost, delovanje in sprememba. In to takoj, ne čez en dan ali en teden ali en mesec ali pol življenja. Tako lahko je biti miren in imeti občutek varnosti in ljubezni in zaupanja in prisotnosti v znanem okolju, med znanimi ljudmi, v poznanih situacijah. Ampak najti to mirnost in prisotnost v sebi takrat, ko si daleč stran, med neznanimi ljudmi, v neznanem okolju in te obkroža tisoč neznanih dejavnikov – to je čista umetnost življenja. To je za mene eno izmed ključnih stvari na potovanju. Prisotnost. Preprosto ne moreš biti ne-prisoten, vsaj ne daljši čas. In potem se ti zgodijo lepe in včasih tudi manj lepe stvari. Vse. ŽIVLJENJE.

In ko smo mislili, da nas nič tisti dan nič več ne more presenetiti, nas je na cesti zopet nekdo presenetil 🙂 .

Črni medved, ki je čisto pred nami prečkal cesto in nam pričaral nepozabno predstavo. Od policaja do medveda. Brez enega ne bi bilo drugega. Ja, tako gre to 🙂 .