Mehika in Belize: logistika potovanja in praktični potovalni nasveti

Pri potovanju v lastni režiji je velikokrat potrebno kar nekaj vnaprejšnje priprave in logistike. Lahko bi na pot odšli tudi brez priprav, spontano, a verjemite, da bi bilo to največkrat veliko dražje in predvsem zelo zamudno. Priprave so sploh dragocene, ko potujemo z otroci in ko imamo omejen čas potovanja. Če pa imate časa na pretek (mi žal še nismo tu 🙂 ), pa se tudi pomembnost priprav drastično zmanjša. Morda nekoč nekje 🙂 .

1. Najem avtomobila

Za vse, ki imate željo potovati po Mehiki in Belizeju z najetim avtomobilom, bodo naslednje logistične informacije sploh koristne. Samo potovanje po Mehiki in Belizeju je bilo zelo enostavno, naše izkušnje so pozitivne in najem avtomobila močno priporočamo. Z lastnim prevozom lahko pridemo do čudovitih, manj turističnih kotičkov, ki bi bili drugače težje dosegljivi, oziroma bi bila pot zelo zamudna. Ceste so dobro urejene, vožnja je umirjena in varna.

Pred potovanjem smo ob prebiranju raznih forumov in blogov bili kar malo preplašeni, saj toliko negativnih izkušenj popotnikov z najemom avta nismo zasledili še nikjer. V Mehiki so menda nasploh zakoni in pravila ohlapni in včasih veljajo lokalna »pravila«. A mi težav nismo imeli nikjer, držali smo se cestnih predpisov in kljub rednim policijskim kontrolam ob cesti, nas le te niso ustavili nikoli.

2. Z avtom iz Mehike v Belize?

Prva ideja je bila, da si avto izposodimo le za potovanje po Mehiki, v Belize pa gremo z nočnim avtobusom. Po zbiranju informacij o lokalnih prevozih v Belizeju pa smo si premislili. Naša želja je samostojno raziskovanje narave, zgodovinskih znamenitosti in kar pride spotoma, v Belizeju pa je lokalni javni prevoz le med mesti in večjimi naselji. Do bolj ali manj turističnih znamenitosti je potreben ne prav poceni taksi ali zelo drag turistični paket. Torej je bilo potrebno zagotoviti avto za ves čas potovanja.

Ločen najem avtomobila v Mehiki in Belizeju je precej dražji kot le najem v Mehiki, zato je bilo nujno ugotoviti kako z najetim avtom v Mehiki tudi čez mejo – v Belize.

3. Booking avtomobila in zavarovanje več mesecev pred potovanjem

Ker je tako kot povsod po svetu najdražje najeti avto na mestu samem, smo nekaj mesecev vnaprej bookirali avto preko Rentalcars.com.

Izbrali smo agencijo Europecar, za katero smo izvedeli, da dovoli prehod meje v Belize in sicer le na mejnem prehodu pri Chetumalu. Za 20 dni smo za avtomatika za 5 oseb z osnovnim obveznim zavarovanje proti tretji osebi (PLI) in kasko CDW/LDW z odbitno franšizo 1600 USD odštel malo čez 500 EUR. To zavarovanje velja le v Mehiki, za Belize pa je potrebno ločeno zavarovanje, ampak o tem kasneje. Ker pa je pri vsakem rentanju avtomobila zelo pomembno kasko zavarovanje brez odbitne franšize, smo sklenili dodatno letno zavarovanje pri www.icarhireinsurance.com , ki krije kompleten kasko (tudi proti kraji) za Mehiko in Belize, kot tudi za vse druge najeme avta v zavarovalnem letu po celem svetu.

4. Prevzem avtomobila

Prevzem avtomobila na letališču Cancun je malo specifičen, saj so šalterji v avli letališča le “meeting point” s predstavnikom agencije, ki te s kombijem odpelje kilometer od avle do prave rent – a – car agencije. Ko si enkrat tam pa imaš bolj slabo pogajalsko izhodišče, saj je peš do sosednjih agencij kar daleč. Sicer pa so bili vsi avtomobili, ki smo jih videli na Europcar, v zelo dobrem stanju in agencijo z lahkoto priporočimo vnaprej.

5. Vožnja

Vožnja po Mehiki je ne stresna, omeniti velja le grbine (ležeče policaje), ki so večinoma na začetku mest in vasi. V zvezni državi Quintana Roo (vzhod polotoka Jucatan) so v mejah normale, v zvezni državi Jucatan pa so obupni. Grbine so visoke in strme, tako da se morajo tudi terenci čisto ustaviti in jih “preplezati”. Ležijo pred začetkom, na sredi in na koncu vasi, večinoma pa še nekajkrat vmes. Največkrat so označene s tablo, včasih pa ne in v primeru drevesnih senc ali slabega asfalta jih je težko pravočasno opaziti. Vožnja od Celestuna do Chetumala skozi vasi je bila zato kar preizkušnja potrpežljivosti 🙂

6. Prečkanje meje Mehika – Belize

Za prehod meje Mehika – Belize zelo priporočamo vnaprejšnjo pripravo.

Za bivanje v Mehiki daljše od 7 dni je ob izhodu potrebno plačati turistično takso. Tega se turisti večinoma niti ne zavedajo, saj je ta taksa praviloma vključena v letalski karti. Torej, če pristanete na letališču v Mehiki in odletite brez vmesnega prečkanja meje, imate to urejeno. Če pa Mehiko zapustite in se vrnete za več kot 7 dni, imate plačano le eno bivanje, drugo pa je potrebno plačati. Po informacijah iz forumov se plača na banki ali pa dvojno ceno na letališču. Mi smo se vrnili iz Belizeja v Mehiko za manj kot 7 dni in nam drugega bivanja ni bilo potrebno plačati.

Mejni prehod pri Chetumalu ima dva prehoda, vzhodnega in zahodnega. Mi smo šli na vzhodnega, a priporočamo zahodnega. Domnevam, da je vzhodni maloobmejni prehod le za lokalno prebivalstvo, vendar smo tudi mi tam lahko uredili vse potrebno.

Na meji je potrebno:

predložiti FMM (Forma Migratoria Multiple), ki smo jih izpolnili na avionu in potrdili na mejnem prehodu takoj po pristanku.

plačati turistično takso ( uslužbenec je zahteval plačilo takse, vendar se je po posvetovanju s sodelavci zadovoljil s printom maila, v katerem je bila razdeljena letalska cena in je bil napisan tudi “Tourism Tax (Non Immigrant Law)”. Za ta mail smo se z agencijo Bravofly, kjer smo kupili karte pred potovanjem aktivno borili 10 dni, saj v našem primeru struktura cene letalske karte ni bila razvidna ob samem bookingu.

– predložiti dovoljenje za izvoz avta, ki ga je izdal Europecar (najboljše reference med agencijami, ki dovolijo izvoz avtomobila).

– predložiti kopijo prometnega dovoljenja.

potrebno je tudi zavarovanje avtomobila za Belize (obvezno osnovno zavarovanje). To smo naredili v zavarovalnici Atlantic. 30 BZD (15 USD) je od države določena cena za osnovno zavarovanje (PLI) za mislim da 10 dni, možno je plačilo z gotovino ali karticami. To je zelo pomembno, ker brez tega bi imeli lahko resne težave.

prav tako je zelo pomembna in obvezna “dezinfekcija avta” in plačilo storitev 10 BZD izključno v gotovini. Tu ne skušajte varčevati, potrdilo o plačilu “dezinfekcije” pa hranite ves čas potovanja po Belizeju, saj poznamo zgodbe, ko so imeli ljudje zaradi pomankanja tega potrdila ob policijskem pregledu težave in so morali plačevati visoke kazni. Dezinfencija se opravi na zahodnem mejnem prehodu.

Pomembno! Na meji ni nobene banke ali menjalnice, gotovino pa se lahko dobi na mehiški strani v menjalnicah v Chetumalu (po res oderuškem tečaju).

Sledila je Belizejska mejna policija in carina, kjer smo v potni list dobili poseben izvozni žig za avto. Ta žig je bil pomemben ob povratku.

Sopotniki morajo prečkati mejo peš, voznik pa seveda z avtom. Tako na mehiški kot belizejski strani so nas uslužbenci prijazno vodili skozi postopke, vse skupaj je bilo ne stresno, trajalo pa je kakšno uro in pol.

7. Povratek iz Belizeja v Mehiko

Na mejnem prehodu je najprej potrebno plačilo belizejske “izhodno takso” 40 BZD (20 USD) za osebe starejše od 11 let.
Plačilo je obvezno v gotovini, in naj ponovim, nikjer ni menjalnice niti bankomata! V posebni pisarni sledi formalnost za avto, vse skupaj pa je precej enostavno, saj so uslužbenci zelo prijazni.

Na vzhodnem mostu (delu mejnega prehoda) so nas tokrat zavrnili, zato smo šli preko zahodnega. Izpolnili smo FMM in odrezke hranili do letališča.

8. Bencin

V Mehiki so cene bencina precej nižje od slovenskih in za liter bencina je bilo potrebno odšteti približno 70 evro centov. V Belizeju je bilo povsem drugače, cene so vsaj dvakrat višje od mehiških.

9. Denar

Uradna valuta v Mehiki je mehiški peso (MXN), v Belizeju pa belizejski dolar (BZD)

V Mehiki je denar najbolje dvigniti na bankomatu, kjer je bilo januarja 2017 menjalno razmerje 1€ = 23 MXN, provizija za dvig pa povprečno znašala 2,60 do 3,00 EUR. Na bankah denarja ne menjajo (tudi dolarjev in eurov ne!), menjalnice pa imajo tečaj 22,50 / 23.50.

Vsaj 10 belizijskih dolarjev je za dezinfekcijo avta koristno dobiti pred vstopom v Belize, saj plačilo z ameriškimi dolarji ni zagotovljeno. Dobi se jih v oderuških menjalnicah v Chetumalu, na meji pa ne.

Bankomat od belizijske Scotia banke vzame 2,50 EUR provizije, na bančnem računu pa je obračunano razmerje 1 EUR = 2,10 BZD. Ameriški dolar je v Belizeju (restavracije, hoteli, taksiji,…) zelo razširjeno plačilno sredstvo (1 USD = 2 BZD), državni uradniki na meji in letališču pa sprejemajo le belizijske dolarje v gotovini.

Plačilo z Mastercard ali Viso je možno skoraj povsod, le na bencinskih črpalkah jih niso sprejemali.

10. Jezik

Uradni jezik v Mehiki je španščina, v Belizeju pa angleščina.
V Mehiki bi sicer pomagalo znanje španščine, saj je to očitno standard tudi pri turistih. Mi smo se večkrat sporazumevali “intuitivno”, nekaj besed pa smo si izposodili tudi iz italijanščine, ki je nekako podobna. Z dobro voljo smo se vse zmenili tudi pri državnih uradnikih.

11. Parkiranje

Omenili bi še večdnevno parkiranje v Belize Cityu. Lokalni prebivalci so potrdili informacije raznih forumov, da obstaja velika možnost kraje avtomobila, zato smo mi parkirali na letališču. Cena taksija letališče – pristanišče (v Belize Cityju za Caye Caulker) je bila 35 USD, v nasprotno smer pa 30 USD. Ja, drago. Po povratku so bile na avtu lisice, ki jih je varnostnik odstranil po plačilu parkirnine 18 BZD (9 USD) na dan + dodatnih 4 BZD (2 USD) za “exit fee”. Plačati je bilo potrebno z gotovino v belizijskih dolarjih. Na letališču je menda tudi bankomat, vendar po informacijah taksista velikokrat ne deluje.

12. Zaključek

Vsako potovanje je polno doživetij, večinoma dobrih in včasih tudi kakšne slabe. Z vnaprejšnjo pripravo se lahko izognemo nekaterim slabim in se osredotočimo na tisto, zaradi česar smo se podali na pot.

Mehika in Belize sta vsekakor deželi, ki obiskovalcem ponujata veliko lepega. Z najetim avtom je to možno enostavno doživeti, zato le tega toplo priporočamo.