Park Škocjanske jame

Prihajajo vroči dnevi in s tem iskanje pobegov v naravo, ki nas ohladijo. Ob reke, kanjone in slapove je v vročih dneh vedno super oditi, ker bližina vode ohlaja.
Mi poznamo prav posebej lep kotiček za raziskovanje v vročih dneh. Do njega smo se odpravili s prijatelji že nekaj časa nazaj (mislim da je bilo aprila) in dan ni bil vroč, pač pa deževen. Pa je bilo vseeno noro lepo.

Park Škocjanske jame.

Škocjanske jame s svojo okolico so zaradi izjemnega podzemnega kanjona in kraških pojavov od leta 1986 vpisane na UNESCOV seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.
Naše mnenje je, da v svoji lepoti prekašajo bolj znano Postojnsko jamo, vsekakor pa sodijo med najlepše jame, kar smo jih videli do sedaj. Ležijo na skrajnem jugovzhodnem delu matičnega krasa, blizu Divače.

” Splet Škocjanskih jam je sestavljen iz številnih jam in rovov, udornic, naravnih mostov in ponorov. Ustvarila ga je reka Reka, ki po petdeset kilometrov dolgem površinskem toku prav tu izgine v kraško podzemlje in se zopet pojavi na površju v izvirih ob Tržaškem zalivu.”

Park Škocjanske jame ima odprti dve turistični poti. Poleg bolj znane poti skozi podzemni kanjon (Turistična pot 1) je tu čudovito lepa pot ob reki Reki – skozi jame, naravne mostove, udornice, ob kanjonu in reki. Ta turistična pot 2 se imenuje “Ob reki v podzemlje”. Če se odpravljate na ogled Škocjanskih jam – jo ne izpustite! Res vam ne bo žal.

Fotografiranje v podzemnem kanjonu in jami sami (Turistična pot 1) ni dovoljeno, zato so vse spodaj objavljene fotografije nastale ravno na zgoraj omenjeni Turistični poti 2 – “Ob reki v podzemlje”. Kljub slabi svetlobi zaradi deževnega dne je narava tu tako lepa, da fotografije preprosto ne morejo biti slabe 🙂 .
Če se boste odločili za ogled obeh turističnih poti – kar zelo priporočamo – potem je potrebno malo časovne organizacije, oziroma dovolj časa.

Na Turistično pot 2 se lahko aprila, maja in oktobra odpravite vodeno ob 11 in 14h. Mi smo izkoristili prvi termin in ker smo bili edini obiskovalci takrat – smo imeli individualno turo 🙂 .
V poletnih mesecih pa se na pot lahko odpravite tudi sami, brez vodiča, kar je včasih še bolje, saj raziskujete s svojim tempom. Junija, julija, avgusta in septembra je to možno med 10 in 15h.
Vzemite si dovolj časa, saj je motivov za fotografijo in lepot za opazovanje več kot dovolj 
Klasični ogled notranjega dela jame – Turistična pot 1 – pa je v poletnih mesecih možen vsako uro od 10-17h; v aprilu, maju in oktobru pa ob 10h, 13h ter 15h!

Kljub temu, da smo si Škocjanske jame vsi odrasli ogledali že vsaj enkrat v okviru šolskega naravoslovnega dne, pa nas je navdušila na novo odprta Turistična pot 2 ob udornicah, naravnih mostovih, kanjonih in slapovih, na katero se bomo z veseljem še kdaj podali.