Razgledna Strada Napoleonica, slikovito plezališče in simpatične Opcine

Pomlad je čas, ko vsi iščemo sonček in se odpravljamo na lov za višjimi temperaturami ter vonjem morja. Pomlad ob morju ima tudi za nas, ki smo sicer precejšnji ljubitelji hribov, poseben čar.

Napoleonova pot ali “Strada Napoleonica” je razgledna pešpot ki poteka nad Trstom in ponuja čudovit pogled na morje, grad Miramare ter Trst. Uradno ime poti je Vincentinska cesta (Strada Vicentina).
Izhodišče Napoleonove ceste je obelisk na najvišji točki Opčin in tam se začne 8 km dolga krožna pešpot, ki se najprej rahlo spušča, ob slikovitih stenah pred naseljem Borgo San Nazario pri Proseku – pa se začne vzpenjati.

Naravne stene privabljajo plezalce, ki jih je zanimivo opazovati na eni strani, na drugi pa razglede, ki ob lepem in čistem vremenu sežejo vse do Dolomitov. Slikovito plezališče je tudi točka, ko se odločite, ali se boste vrnili nazaj po isti poti, ali boste naredili krožno pot po gozdu mimo svetišča na Vejni (Monte Grisa).

Za zaključek izleta se lahko odpravite v Trst na sladoled (izvrsten je v dolcerii Gangemi), do gradu Miramare ali “zgolj” do simpatičnega mesteca Opcine, kjer lahko v kateri od lokalnih gostiln uživate v okusni domači hrani.