Naš izbor: 5 najlepših razlogov za obisk Belizeja

Belize je mala obmorska država v Srednji Ameriki ob Karibskem morju. Na severu meji na Mehiko, na zahodu in jugu pa na Gvatemalo. Nekoč je bila poznana kot Britanski Honduras, ime Belize pa je dobila po reki in istoimenskem obmorskem pristanišču.
Gostota prebivalstva v Belizeju je najnižja od vseh srednjeameriških držav. Tu živijo Maji, Kreolci, Mestizi (potomci Špancev), Garifuni (mešanica Afričanov in karibskih domačinov) ter majhen procent ostalih priseljencev. Uradni jezik v državi je angleščina, tako da je tudi iz vidika komunikacije država zelo prijazna za potovanje.

Belize ima tipično karibsko vzdušje, ki smo ga začutili takoj po prečkanju meje z Mehiko. Go slow and enjoy 🙂 . Hiti počasi in uživaj – tako nekako smo deželo začutili mi. Uživali pa smo predvsem v naravnih lepotah in biotski raznolikosti dežele, ki je res vrhunska.
Minus potovanja po Belizeju je to, da dežela ni poceni. Nočitev za 4 osebe nas je prišla 100 eur, obrok za štiri ljudi pa redko pod 50 eur, kar je za nas drago – glede na to, da si nismo privoščili nobenega luksuza. A včasih – ne vedno – je preprosto tako, da so lepi kotički tudi dragi in to vzamemo v zakup.

Po Belizeju lahko potujemo z javnimi prevozi, ki pa vozijo samo med mesti in vasmi – do lepih skritih kotičkov v naravi pa te ne pripeljejo. Kombinacija javnih prevozov in turističnih paketov, ki te pripeljejo do lepot Belizeja je dražja, kot rentanje avtomobila – zato mi le tega toplo priporočamo.

Ob našem obisku smo raziskali samo severni del Belizeja, jug je ostal za naslednjič 🙂 .

Kaj je tisto, zaradi česar je vredno vsaj enkrat v življenju obiskati Belize? Tule je lista naših TOP 5 izkušenj:

1. Belize Barrier Reef in koralni otočki ob njem

Brez česarkoli drugega je že samo Belize Barrier Reef dovolj velik razlog, da je vredno obiskati Belize. Najbolj nor, odbit in veličasten podvodni sistem, kar smo jih imeli priložnost spoznati do sedaj.
Belize Barrier Reef je del drugega največjega koralnega grebena na svetu (za avstralskim Great Barrier Reef- om), njegov najlepši del, ki je hkrati pod zaščito Unesca.
Poleg 300 metrov širokega in 40 kilometrov dolgega ekosistema številnih koralnih grebenov ob belizejski obali, pa vključuje tudi tri atole: Turneffe Atoll, Glover’s Reef Atoll in Lighthouse Reef Atoll. Zadnji je dom znamenite Great Blue Hole, modre luknje, ki privablja potapljače iz vseh koncev sveta, na žalost pa za snorkljanje ni najbolj primerna.

Ob karibski obali Belizeja leži več majhnih ali malo večjih otočkov, ki so resnično kot iz pravljice. Mi smo se “parkirali” na backpackerskem Caye Caulkerju, ki je majhen otoček tik ob Barrier Reefu, katerega moto je: GO SLOW. Otoček brez cest, brez avtomobilov, samo ena uličica iz bele mivke, preproste pisane hišice in počasno karibsko vzdušje.
Ob Belize Barrier Reefu pa je še več majhnih koralnih otočkov, ki jih lahko raziskujemo. Mi smo obiskali Geoff’s Caye, ki je le eden izmed njih.
Če vam jadranje ali daljša vožnja z ladjico ne povzroča težav (kot je npr. bruhanje), se lahko podate na jadranje med koralnimi otočki tik ob Belize Barrier Reefu z izhodiščem na severnem delu Belizeja, pa vse tja do njegovega južnega dela – Hopkinsa ali Placencie. Po pripovedovanju slovenske popotniške družine je bilo jadranje sanjsko in mi jih čisto verjamemo 🙂 .

2. Prelepe in turistično manj oblegane majevske piramide

Majevske piramide smo raziskovali tudi v Mehiki, a od vseh kar smo jih videli – so nam bile te v Belizeju daleč najbolj všeč. Morda zato, ker so bile brez turistične gneče, sredi belizejske džungle s pogledom, ki je iz vrha segel vse tja do Gvatemale. Ja, ker ni toliko turistov, se na njih brez težav povzpneš.
Najlepše majevske piramide, ki jih ne izpustite, če s potepate po Belizeju so Xunantunich, tik ob belizejsko – gvatemalski meji. Narava okoli njih je pravljična, razgledi iz njih pa prav tako. In mir, tišina, samo ptiči ter sem in tja kakšen popotnik.

3. Plantaže kakava in najboljša čokolada

Ko smo pred dvemi leti obiskali čokoladnico Zotter v Avstriji, smo si ob ogledu njihovega filmčka o tem, kje (Belize) in na kakšen način (s fair trade trgovino) dobivajo najboljši kakav za njihove izvrstne čokolade – rekli, sem pa moramo enkrat iti. Ja, filmček je govoril in prikazoval Belize ter plantaže kakava na njegovem jugu.
Mi na žalost do juga dežele nismo prišli, smo pa v mestecu San Ignacio zavili v čokoladnico AJAW, kjer so nam domačini (Maji) pokazali tradicionalno pridelavo čokolade iz najboljših kakavovih zrn. Čeprav izkušnja zopet ni bila poceni, pa je bila pristna in okusna. In ko bomo naslednjič obiskali Belize, so plantaže kakavovca visoko na wish listi.

4. San Ignacio

San Ignacio je mini mestece od gvatemalski meji, izvrstno izhodišče za ogled goratega dela te karibske države ter uživanje v živalskem in rastlinskem svetu belizejske džungle.
Tu se lahko podate na jutranje opazovanje tukanov, ki so zaščitni znak države. Obiščete lahko Iguana project – projekt, ki se ukvarja z zaščito iguan, saj so v tem delu Belizeja (zaradi trgovine z njihovim mesom in jajci) ogrožene. Seveda smo na poti srečali tudi veliko iguan v naravi, ki so bile s svojimi barvami in “irokezami” resnično impozantne.
Podate se lahko v gorati del države – Mountain Pine Ridge forest reserve, na iskanje skritih slapov in opazovanje flore in favne Belizeja.
V njegovi bližini je tudi znameniti ATM (Actun Tunichil Muknal), vendar se mi zaradi večje zahtevnosti poti in spusta v podzemne jame zaradi otrok za njega nismo določili. Po prebranem na različnih forumih pa je doživetje vsekakor vredno truda in je izkušnja lahko fenomenalna.

5. Znamenite Howler monkeys in Community Baboon Sanctuary

Community Baboon Sanctuary je naravni rezervat v katerem živijo znamenite divje Howler monkeys, najbolj glasne od vseh vrst opic (njihovo oglašanje so uporabili v filmu King Kong, pa še v nekaj ostalih filmih), za katere pravijo, da so drugo najglasnejše živo bitje na svetu (za levom), a hkrati tiste, ki živijo samo po drevesih, v divjini in le redko vzpostavijo stik s človekom. V naravnem rezervatu jim je (po sedmih letih truda) uspelo vzpostaviti stik z eno opičjo družino in zelo spoštljivo so nas popeljali do njih, v njihovo naravno okolje. Doživetje je bilo res pristno. Spet – nikjer nobenega drugega turista, narava, divjina, mi in domačini in opice in ptice in iguane 🙂 .

Belize ima kljub svoji majhnosti ogromno ponuditi in resnično smo ful hvaležni, da smo se ga odločili obiskati. Priporočamo!