Čudovita kanjona Krupe in Zrmanje

Najlepši del jesenskega roadtripa po Bosni in Hrvaški je bilo raziskovanje in občudovanje dveh kanjonov, slikovitega in idiličnega kanjona Krupe ter mnogo večjega in nič manj lepega kanjona Zrmanje. Reka Krupa je zelo kratka reka, ki v dolžino meri samo približno sedem kilometrov in se izliva v Zrmanjo. Njena znamenitost je čudoviti kanjon in številni slapovi. Prav tako se tudi reka Zrmanja ponaša z veličastnim kanjonom, ki je postal poznan po snemanju filma Winnetou ob njem. Oba kanjona se nahajata v zadrskem zaledju, v bližini pa je mesto Obrovac, kjer priporočam nočitev.

Izhodišče za obisk najlepšega dela kanjona Krupe, kjer se nahaja tudi znameniti Kudin most ljubezni, je parkirišče s koordinatami 44.193486, 15.844028. Od tu sledi cca 30 minutni spust s številnimi razglednimi točkami na kanjon, slapove in most nad njimi. Tu si vzemite dovolj časa, ker je narava čudovita. Prav tako priporočam pred ali po sezoni kanjon obiskati sredi dneva, ko je v celoti osvetljen (poleti se prilagajajte vročini in s seboj vzemite dovolj vode). V jezerih in slapovih ob Kudinem mostu se lahko tudi kopate. Fotogenični Kudin most ljubezni je več kot 100 let star kamniti most, o katerem legenda pravi, da ga je zgradil fant zaljubljen v dekle, ki je živela v vasi, na drugi strani reke Krupe.

Mnogo večji od kanjona Krupe pa je veličastni kanjon Zrmanje, ob katerem so snemali znani film Winnetou. Najlepši razgled na veličastni kanjon Zrmanje je na Pariževački glavici (Winnetou plateau) s koordinatami 44.222638, 15.614002. Po reki Zrmanji se lahko spustimo tudi s kajaki ali se odločimo za rafting.

Poleg čudovitega razgleda na kanjon Zrmanje pa so v bližini tudi idilični mini slapovi Zrmanje na lokaciji 44.198119, 15.767859.

Vse tri točke so več kot vredne naše pozornosti in obiska, poleg tega so relativno blizu in brezplačne. Priporočam.