Vodič po Kobenhavnu

Že dolgo časa sem si želela obiskati dansko prestolnico in med lanskimi novoletnimi počitnicami se je pokazala idealna priložnost za krajši potep. Začutiti božično vzdušje mesta v eni izmed najstarejših monarhij na svetu je bilo izjemno. Kobenhavn navdušuje s svojo arhitekturo, parki, gradovi, kulinariko, ljudmi in vzdušjem. Je glavno in največje mesto Danske, sedež parlamenta, monarhije in vlade. Mesto se nahaja na otokih Zelandija in Amager, z Malmojem na Švedskem pa ga povezuje preliv Oresund in Oresundski most. Nekateri ga imenujejo severni Pariz, spet drugi, zaradi številnih vodnih kanalov tesno vpetih v mesto, severne Benetke.

Je mesto drago? Zelo. Je vseeno vredno obiska? Brez dvoma.

V Kobenhavn sva letela z Wizz Airom iz Budimpešte in za letalsko karto odštela 120 eur na osebo, z vključenima dvema malima ročnima prtljagama. Kljub temu, da sva Kobenhavn obiskala pozimi, pa sva v njegovih znamenitostih uživala ob prijetnih 5-10 stopinjah. Tudi sonce naju je presenetljivo razvajalo. Seveda je Kobenhavn najboljše obiskati poleti, ko je dan na severu dolg in temperature prijetne, a vreme nas tudi poleti lahko hitro negativno preseneti, zato sodita dežnik in palerina pod obvezno opremo ob njegovem obisku.

V času raziskovanja mesta sva bila nastanjena v njegovem centru in imela najlepšo znamenitost Kobenhavna, znameniti in slikoviti vodni kanal Nyhavn, na dosegu petih minut hoje, kar je bilo izvrstno. Bivala sva v hotelu Wakeup Borgergade, ki ga lahko toplo priporočiva in za nočitev z zajtrkom odštela 110 eur/noč, kar je za center mesta res ugodna cena.

Kobenhavn je v primeru lepega vremena najboljše raziskovati peš ali s kolesom. Kolesarjev je ogromno. Najbrž še vedno manj kot v Amsterdamu, ampak kolo je zagotovo najljubše prevozno sredstvo domačinov. Lahko ga najamete v vsakem hotelu ali hostlu. Midva sva mesto raziskovala peš, za med seboj bolj oddaljene predele mesta pa uporabila zelo enostaven, hiter in sploh izvrsten metro. Seveda se lahko odločite tudi za raziskovanje mesta s Hop On – Hop Off avtobusom, s katerim se lahko zapeljete po treh različnih progah (rdeča, vijolična in zelena), ki vam razkrijejo vse največje znamenitosti Kobenhavna. Prav tako si številne vodne kanale in življenje ob njih lahko ogledate tudi z ladjico.

Je Kobenhavn drag? Je. Skupaj s Helsinki je zagotovo najdražje skandinavsko mesto. Najbolj lahko njegove visoke cene občutimo pri naročilu hrane in pijače. Ker sva Kobenhavn obiskala med novoletnimi počitnicami, sva lahko uživala v številnih stojnicah z božičnim vzdušjem, v kuhančku, ki ga imenujejo glogg, v sladkih prigrizkih in v njihovih tradicionalnih smorrebrod odprtih sendvičih. Cene: kozarec glogga 8-9 eur, cimetove rolice po 5 eur, izvrstni odprti sendviči med 10 in 15 eur, pica 25 eur, večerjam v številnih izvrstnih restavracijah z več hodnimi meniji, pa sva se midva tokrat, zaradi očitnih razlogov, izognila.

Koliko časa si je dobro vzeti za raziskovanje danske prestolnice? Idealno vsaj 3 dni, čeprav si lahko marsikaj ogledamo v zgolj dveh dneh. Navzgor pa ni omejitve, saj v izjemnem vzdušju Kobenhavna lahko brez težav uživamo tudi teden, dva itd.

Katere so glavne znamenitosti danske prestolnice, ki sva si jih ogledala midva?

1. Slikoviti vodni kanal Nyhavn

Slikovit vodni kanal Nyhavn je zagotovo največja in za mene najlepša znamenitost mesta. Pisane hiške ob njem, s številnimi restavracijami in bari privabljajo tako domačine, kot številne turiste. Želela sem si jih doživeti v soncu in želja se mi je uresničila. Res velikokrat sva se sprehodila ob kanalu in uživala v razgledih na fotogenične hiške ter v kanalu zasidrane stare lesene barke.

2. Park Tivoli

Svetovno znani zabaviščni park Tivoli v božičnem vzdušju je bil za mene največje pozitivno presenečenje tokratnjega potepanja. Sama nisem največji ljubitelj zabaviščnih parkov, a božično vzdušje v Tivoliju je bilo preprosto vau in vredno doživetja, kljub visoki vstopnini. Lučke, stojnice s hrano, drsališče, adrenalinska doživetja, za katera se sicer midva nisva odločila, pač pa sva samo uživala v neverjetnem vzdušju, barvah, lučkah, vonjavah, dogajanju. Vredno obiska.

3. Kip Male morske deklice

Kip Male morske deklice (The Little Mermaid) iz H.C. Andersenove pravljice, je druga največja znamenitost Kobenhavna. Mala morska deklica je res mala. Zelo majhen kip in številni turisti ob njem. Ja, med njimi tudi midva. A Malo morsko deklico pač moraš obiskati, če obiščeš dansko prestolnico.

4. Grad in palača Rosenborg

Grad in palača Rosenborg s pripadajočim parkom se je nahajala v neposredni bližini najinega hotela. Grad Rosenborg je renesančni grad, ki ga je dal zgraditi Cristian IV leta 1606 in je bil namenjen poletni podeželski rezidenci. Do gradu se sprehodimo po čudovitem labirintu kraljevih vrtov. Midva sva si grad ogledala samo od zunaj, ter toliko bolj uživala v njegovem parku in kraljevih vrtovih.

5. Pokrita tržnica Torvehallerne

Midva res nisva človeka, ki bi uživala v ogledih notranjosti gradov, zato pa toliko raje uživava v lokalnih, pokritih ali odprtih tržnicah. Pokrita tržnica Torvehallerne je doživetje barv, vonjav, okusov. Izvrsten kotiček za okrepčitev sredi dneva z izjemno ponudbo lokalnih dobrot, od sušija do znamenitih smorrebrod sendvičev, od solat, ribjih specialitet do cimetovih rolic.

6. Cerkev Vor Frelsers Kirke

Od številnih cerkva Kobenhavna sva si midva želela obiskati zgolj cerkev Vor Frelsers Kirke, predvsem zaradi stolpa, na katerega se lahko povzpnemo in nam nudi čudovite razglede na mesto pod njim. Priporočava.

7. Avtonomno mesto Christiania

Avtonomno mesto Christiania oziroma Christianshavn, poznano po alternativni umetnosti in delni avtonomiji je manj prestižen del Kobenhavna. Leta 1971 je skupina odsluženih vojakov tu ustanovila skupnost in razglasili so »Free state of Christiania«. Skupnost je zelo hitro naraščala in je danska vlada ni uspela zatreti, zato so ta predel vzeli kot socialni eksperiment. Predel je močno povezan s hipijevsko kulturo in alternativno umetnostjo, sprehod po njem pa nam postreže s številnimi marginalnimi prizori ter vonjavami, med katerimi prevladujejo tiste iz konoplje.

8. The Citadel – Kastallet

Trdnjava v obliki peterokrake zvezde, s številnimi obrambnimi stolpi, globokim jarkom in sprehajalnimi potmi vmes. Danes ta predel uporablja danska vojska, je pa območje odprto za javnost. Na otočku Kastellet se nahaja cerkev, vojaška baza in idilični starodavni mlin na veter. Obisk otočka Kastellet lahko združimo z ogledom Male morske deklice, saj se nahajata zelo blizu en drugemu.

9. Raziskovanje okolice Kobenhavna

Če imate dovolj časa, je vredno raziskati tudi okolico danske prestolnice. Midva sva najela avto in se za dva dni zapeljala v Malmo ter na skrajni jug Švedske do monolitov Ales Stenar. Izvrstna odločitev, sploh monoliti so naju navdušili. Iz Kobenhavna je do njih zgolj ura in pol vožnje, zato je izlet možno izvesti tudi v enem samem dnevu.

Tole so bili, po najinem mnenju, najlepši kotički danske prestolnice, ki je več kot vredna našega obiska in raziskovanja.