Dominikanska republika 2022: logistika potovanja in praktični potovalni nasveti

Dobila sva res veliko vprašanj o logistiki najinega potovanja po Dominikanski republiki in tule z veseljem deliva nekaj koristnih informacij. Ker covid ni kar izginil iz naših življenj in tudi ne iz vseh potovalnih omejitev je zelo pomembno, da pred potovanjem preverite vse aktualne informacije in pogoje vstopa v posamezne države.

Covid omejitve

Najpomembnejša priprava pred potovanjem je v zadnjih dveh letih prav pridobivanje informacij in izpolnjevanje covid pogojev za vstop v državo. Za pogoje vstopa v Dominikansko republiko sva se informirala na strani https://www.godominicanrepublic.com/newsroom/coronavirus. Žal pa ima letalska industrija svoj vir informacij (IATA Timatic), ki pa ni nujno v skladu z uradno objavljenimi, kar potnik ponavadi izve šele ob check-inu. Tako sva imela midva na check-inu nekaj težav, ki pa sva jih uspešno rešila. Ob najinem potovanju na Dominikansko republiko je bil pogoj za vstop hitri antigenski test ali PCR test ali polno cepljenje (vsaj 3 tedne in ne 14 dni, kot je običajno v Evropi!). Prav tako je potrebno preveriti pogoje za vračanje domov in izpolniti vse Health declaration obrazce.

Zdravstveno zavarovanje

Brez kvalitetnega zdravstvenega zavarovanja, ki krije tudi covid okužbo v tujini, si v teh časih ne predstavljava potovanja. Mi smo zvesti zavarovalnici Vzajemna in o zdravstvenem zavarovanju, ki ga imamo sklenjenega, smo že pisali v članku https://potepanja.com/zdravstveno-zavarovanje-za-tujino/.

Letalske karte

V Dominikanski republiki sta z Evropo povezani dve mednarodni letališči, eno je v Punta Cani, drugo pa v Santa Domingu. Iz nam bližnjih letališč je dobra povezava Iberie iz Benetk preko Madrida, midva pa sva izbrala Turkish iz Brnika preko Istanbula in Madrida v Santo Domingo. Zakaj sva izbrala daljšo pot? Zato ker je samo Turkish omogočal brezplačno prestavitev leta tudi zadnji trenutek (v ta del sveta), ki bi jo lahko koristila v primeru, da bi tik pred potovanjem zbolel kateri od otrok. Tako pač je ta trenutek, treba se je znati prilagoditi zunanji in osebni situaciji. Ampak pravzaprav nama ni bilo nič hudega, na dolge lete sva že navajena, pri prestopih sva koristila Diners kartico in brezplačno uporabo loungov/salonov, nazaj grede pa imela daljši prestop v Istanbulu, kjer sva se naužila nekaj okusov, vonjav in barv Istanbula.

Zakaj sva letala v Santo Domingo? Če vas ne zanima Punta Cana in njihovi resorti na tem vetrovnem vzhodnem delu države, ki sva se mu midva želela izogniti, potem je veliko boljša izbira let v Santo Domingo.

Varnost

Dominikanska republika si karibski otok deli z Haitijem, kjer je resnični kaos in anarhija, zato se ni priporočljivo zadrževati v bližini meje, na njenem čisto zahodnem delu. V velikih mestih kot je Santo Domingo pa je seveda potrebna določena previdnost. Midva nisva zaznala in začutila nobenih nevarnosti. Res pa je, da se nisva vozila ali sprehajala naokoli ponoči, prav tako sva pazila, da fotoaparata ali kakšnih drugih vrednih predmetov nisva razkazovala očem drugih. Z razliko od Haitija je Dominikanska republiki pravi balzam za oči in dušo. Zelena, čudovita narava in izvrstna klima je naju resnično prepričala in očarala, ljudje so prijazni in deželo resnično priporočava, tudi za potovanje z mlajšimi otroci.

Denar

Njihova lokalna valuta so dominikanski pesoti, ki jih lahko dvignemo na bankomatih in zamenjamo v menjalnici. S seboj imajte predvsem dovolj USD, saj jih sprejemajo povsod, hoteli in večje trgovine pa sprejemajo tudi kreditne kartice. Večina bankomatov ima omejitev višine enkratnega dviga na manj kot 100 EUR protivrednosti in zaračunajo precejšnjo provizijo, nekateri pa naših kartic sploh ne sprejmejo. Tako da je res priporočljivo imeti s seboj čimveč USD v manjših in nepoškodovanih bankovcih.

Jezik

Prebivalci govorijo špansko, v hotelih in ob malo bolj turističnih znamenitostih pa vedno tudi angleško. Znanje španščine je tako zelo priporočljivo, ni pa nujno za potovanje. Midva špansko ne govoriva, tudi razumeva nič, pa na potovanju zaradi tega nisva imela težav. Koristen je google translate, ki sva ga večkrat uporabila in pa seveda to, da se pač znajdeš in ne kompliciraš preveč.

SIM kartica

Brez nakupa lokalne SIM kartice si potovanja ne predstavljava. Midva sva takoj ob prihodu na letališču kupila kartico Claro za 20 USD, ki je imela naloženih 15 giga podatkov, kar je bilo več kot dovolj za celotno potovanje.

Prevozi

Če želite raziskovati Dominikansko tudi izven resortov, kar močno priporočava, potem je nujno uporabiti lasten prevoz. Imajo seveda tudi javni prevoz, ki pa ga midva nisva uporabila.
Prav tako imajo tudi Uber, a pozor: Uber taksisti niso pripravljeni peljati za ponujeno ceno in vedno želijo vsaj dvakratnik objavljene cene. Če boste koristili Uber se nujno vnaprej točno dogovorite, saj vam bodo v vsakem primeru želeli zaračunati veliko več.
Razširjena možnost v mestih pa je tudi taksi. Ker sva se midva odločila, da na začetku tri dni počivava in uživava na južni karibski obali v okolici kraja Bayahibe, za ta čas nisva najela avta, temveč koristila taksi. Cena je delno prilagodljiva; midva sva za 110 km namesto 100 odštela 75 USD. Za nadaljevanje pa seveda na letališču najela avto preko Billingermietwagen. Pri Alamo sva dobila Suzuki Vitaro (cestni terenec), kar je bilo super zaradi marsikje zelo visokih ležečih policajev ter zaradi zelo slabe severne ceste na Isabel De Torres v Puerto Plati. Cena bencina je bila pribl. 1,3 EUR/l.

Pri vožnji izven mest je potrebno upoštevati, da imajo tovornjaki prednost. Promet v Santo Domingo je precej konfuzen, potrebno je paziti tudi na jaške brez pokrova. V centru Coloniale naju je ustavila policistka in nama napisala kazen, ker je Peter/voznik na telefonu pri »hitrosti« cca 10km/h gledal navigacijo. Kazen bi bilo potrebno plačati na banki (ne katerikoli, mora biti Banco de Reservas), vendar sva po pol ure čakanja v vrsti zunaj na vročem soncu in pol ure notri v banki obupala. Da bi prišla na vrsto za plačilo bi morala čakati zagotovo še nekaj ur. Poklicala sva na rentacar s prošnjo naj oni naknadno plačajo v najinem imenu, pa je zaposleni jasno rekel »Policistki reci, da boš plačal, potem pa pusti, ne plačaj«. In s tem se nisva več ukvarjala. Če bova naknadno dobila račun, pa ga seveda poravnava.

Nočitve

Kljub sezoni hoteli niso bili polni, daleč od tega, kar je najbrž posledica epidemije. Nočitve sva sicer rezervirala vnaprej preko Booking.com in Hotels.com, Wyndham resort za prve tri dni razvajanja pa na njihovi spletni strani, potem pa sva sproti spreminjala rezervacije glede na najin spremenjeni plan. To nama je omogočilo, da sva skrajšala tam, kjer nama ni bilo tako všeč (Puerto Plata in Santo Domingo) in podaljšala na polotoku Samana, kjer nama je bilo najlepše.

Vreme

Najboljše obdobje za potovanje na Dominikansko republiko je med decembrom in aprilom. V našem poletnem obdobju je večja možnost za hurikane, poleg tega pa so plaže zasute z morsko travo, kar ni najlepši pogled, sploh če sem potuješ ravno zaradi rajskih karibskih plaž. Midva težav s travo nisva doživela. Klima na Dominikanski republiki je v naši zimi izvrstna, topla, a ne vlažna. Nama je klima tu veliko bolj odgovarjala kot npr v Aziji, kjer je vlaga res visoka. Kot sem napisala že v prvem zapisu: popolnoma razumem številne Slovence, ki tu preživiji del leta, saj so pogoji za življenje med našo zimo na Dominikanski res izvrstni.

Hrana

Hrana na Dominikanski je kombinacija tropske, morske in španske kulinarike. Izvrstno sadje, predvsem papaje, ananasi, banane in pasijonke. Za vse ljubitelje morske prehrane (ribe, morski sadeži itd) je tu res dobro preskrbljeno, prav tako lahko uživamo v različicah španske kulinarike (empanade, paele….). Tu sva uživala tudi v najboljših pinacoladah najinega življenja. Prizgrizki ob cestah so izredno poceni, nisva bila pad nad njimi kaj posebno navdušena. V restavracijah pa za konkreten obrok s prilogo (ribe, stejki, paele itd) lahko damo med 8 -15 eur. Moramo se namreč zavedati, da Dominikanska ni Azija, ampak so to Karibi. In temu prilagoditi naša pričakovanja glede cen. Vsekakor pa se tudi na Dominikansko lahko potuje ugodno, seveda v skladu z razumevanjem situacije in lokacije.

Za koliko časa potovati na Dominikansko republiko?

Midva sva tu preživela 13 dni, kar nama je omogočilo počasno raziskovanje in ravno pravšnje razmerje med počitkom, uživanjem in aktivnostjo. Tudi 10 dni je dovolj, pa seveda več tednov tudi. A nekje med 10 dni do 3 tedne je super. Plan potovanja bom spisala posebej, v naslednjih objavah. Na spodnji sliki je izrisana najina pot, da si lažje predstavljate velikost in možnosti potovanja. Dominikanska republika ponuja veliko, veliko več, kot samo luksuzne resorte in je res vredna raziskovanja.

Cene in stroški

Cene in stroški potovanja so tisto, kar marsikoga najbolj zanima. Tule je približni stroškovnik za potovanje po Dominikanski republiki za 2 tedna za dve osebi. Midva sva si na začetku privoščila 3 dni razvajanja v resortu, kar je stroške dvignilo (resort + taksi). Tudi brez tega lahko uživate na polno in doživite lepote Dominikanske, stroške pa si s tem kar precej znižate (a morate dodati več pri najemu avta ter nočitvah). Midva sva letela iz domačega Brnika. Cene letalske karte so bile s tem sicer malo višje, a nisva imela stroška prevoza na letališče ter parkirišča tam. To morate vkalkulirati pri stroškovnem načrtovanju potovanja.

Stroški za dve osebi za 14 dnevno potovanje:

  • Letalske karte Brnik – Santo Domingo = 1300 EUR (spremljajte akcije)
  • Rentanje avta 10 dni = 450 EUR (brez odbitne franšize)
  • Bencin = 100 EUR
  • Taksi = 130 EUR
  • Zdravstveno zavarovanje Multitrip za celo leto = med 122 in 170 EUR (odvisno od kritja)
  • SIM kartica = 20 EUR
  • Izlet na ogled kitov v zalivu Samana = 120 EUR
  • 3 dni razvajanja v all inclusive resortu Viva Wyndham = 600 EUR
  • 10 x nočitev z zajtrkom za 2 osebi = cca 600 EUR (lahko še ceneje ali seveda dražje)
  • Hrana + priboljški = 500 eur za 10 dni (ker je bilo v resortu za 3 dni že vse vključeno), lahko tudi več ali precej manj

SKUPAJ stroški za 2 osebi za 14 dni: cca 4000 eur (2000 eur/osebo), vključujoč All inclusive resort.

V primeru, da se zanj ne odločite se stroški seveda znižajo. Prav tako lahko dodatno privarčujete pri nočitvah in hrani. Midva sva izbirala kvalitetne, a seveda ne najdražje nočitve in nisva varčevala pri uživanju v njihovi kulinariki.

Kljub temu ali morda ravno zato, ker nisva pričakovala preveč, naju je Dominikanska republika prijetno presenetila in resnično nama ni niti najmanj žal, da sva se odločila za njeno raziskovanje. Kombinacija čudovite narave, prelepih plaž, raziskovanja, sproščenega vzdušja in izvrstne kulinarike je tisto, zaradi česar jo lahko z veseljem priporočiva dalje.