Apulija in pravljični Truliji

Letošnje prvomajske praznike smo si popestrili s potovanjem po južni Italiji. Odločili smo se raziskati Apulijo, Basilicato in Campanijo. Potepanje je bilo zanimivo in intenzivno, saj smo prepotovali kar 3000 km, kar je bila dobra priprava za poletno potepanje čez lužo.

Jug Italije nas je očaral in navdušil. Najprej smo nekaj dni preživeli v Apuliji, ki je bolj znana kot peta škornja. Sever Apulije je Garganski polotok s svojim divjim nacionalnim parkom, lepimi plažami ter belimi mesteci. Tisoče oljk s svojim prvovrstnim oljčnim oljem, mocarela bufalo in sušeni paradižniki, domače pašte in dobri sladoledi so nam razvajali brbončice; oljčni gaji, divje plaže in bela mesteca ob njih pa oči in dušo.

Ko smo zapustili Garganski polotok pa smo se pomaknili proti jugu Apulije, kjer smo se znašli v deželi belih hišk, v deželi pravljičnih Trulijev kjer se čas ustavi in vse poteka mirno in počasi. Območje, ki se mu reče Itria valley je osrčje Apulije in s svojimi nenavadnimi prebivališči – Truliji – v katerih ljudje še vedno prebivajo, sploh na deželi – resnično lepo in posebno. Ob našem potepanju po deželi belih hišk smo bili nastanjeni v bližini mesta Ostuni, ki je še en biser Italijanskega juga. Pravijo mu belo mesto, saj se bleščeče belo dviga na hribčku in s svojo tiho belino predstavlja pravi odklop za um in srce.