Val d Herens

Na lanskoletnem poletnem potovanju po Švici nam je bila prioriteta Zermatt s svojim Matterhornom in pohod pod njim. Le ta se nam je že leto poprej izmuznil v oblakih in zato smo se odločili ponoviti vajo 🙂
Tokrat se nam je vse poklopilo in bilo je čudovito. Več o pohodu pod Matterhornom sem že pisala. Ker pa je vedno pomembna cela pot in ne samo cilj, smo se osredotočili tudi na vse tisto, kar si v okoliških dolinah med gorami in slapovi lahko ogledamo.

Izbrali smo kamp Molignon v dolini Val d Herens, ki se nahaja južno od Siona. Dolina naravnih piramid, ledenikov, jezer in zelenih odtenkov. Malo nelagodja nam je povzročala le jutranja temperatura, ki se je spustila tja do cca 5 stopinj in je zahtevala dobre spalke in topla oblačila. Vreme je bilo značilno gorsko – zjutraj sončno in hladno, popoldan oblačno a toplo, s kakšno ploho. Zgodnje vstajanje je bilo torej na vsakodnevnem urniku.

V dolini smo si ogledali ledenik Ferpecle z njegovo čudovito dolino in glineno “obalo” ob reki, nad katero sta bila otroka navdušena. Malo manj je bila na koncu nad njunimi oblačili navdušena mami (beri čisto umazana od gline 🙂 )
Poleg ledenika se v dolini nahajajo tudi zemeljske piramide v kraju Euseigne ter veliki jez Grande Dixence, ki je bil s svojo velikostjo in količino vode ujete med gorami naravnost veličasten. Smo pa se spraševali kaj bi se zgodilo, če bi le ta popustil 🙂
Ne želimo si izvedeti.

Čisto na koncu doline se nahaja Arolla, s svojimi mnogoterimi pohodniškimi potmi, primernimi tako za majhne otroke, kot za prave gornike ali plezalce. Mi smo si izbrali pohod do Lac Blue-ja in bili navdušeni nad njegovo lepoto. Več o njem pa skozi fotografije v naslednjem prispevku.