Naš izbor: 5 razlogov, zakaj sodi Namibija med najbolj fotogenične dežele sveta

Poletno potovanje v Afriko nam je res seglo do srca. Bilo je skoraj filmsko, epsko in resnično nekaj najlepšega, kar smo do sedaj doživeli na naših poteh.

O Namibiji smo pred potovanjem prebrali veliko, spremljali smo potovanje kolegov in se spraševali, ali je res tako lepa, kot pišejo popotniki in fotografi. Res tako fotogenična? In po potovanju lahko potrdimo: ja je 🙂 . Za nas je to najbolj fotogenična dežela na svetu »so far« in mislim da se marsikdo strinja z nami. Ponuja obilo tistega pristnega, kar popotniki iščemo: od prvinskih ljudstev, živalskega sveta kot bi ga vzel iz National geographica, puščav, gora in tišine ter uživanja v divji, neokrnjeni naravi z nočnim pogledom na milijone zvezd nad nami. Barve in prizori ki božajo dušo in se jih res ne naveličaš. Res je, da potovanje po Namibiji ni najcenejše, a če boste imeli kdaj priložnost, si ga privoščite. Ne bo vam žal.

Kaj je tistih 5 razlogov zaradi katerih je za nas Namibija najbolj fotogenična dežela sveta?

1. Puščava Namib

Puščava Namib je del Namib Naukluft nacionalnega parka in je najstarejša puščava na svetu, ki se na zahodnem delu edinstveno dotika Atlantskega oceana. Kjer puščava sreča ocean. Vau. Del puščave Namib je tudi solna in glinasta kotanja Sossusvlei, obkrožena s čudovitimi rdečimi sipinami in noro odbita, surrealistična pokrajina Deadvlei, ki je popotniška želja vsakega ljubitelja narave in fotografije.

2. Spitzkoppe

Spitzkoppe je skupina granitnih vrhov, rdečkasti osamelcev in fotogeničnih monolitov, ki se dvigajo iz čiste ravnine in privabljajo fotografe in popotnike iz vseh koncev sveta.

3. Nacionalni park Etosha

Nacionalni park Etosha leži na severozahodu Namibije in njegova površina je malo večja od površine Slovenije (cca 22.000 kv.km). Njegova posebnost je ogromna množica divjih živali, ki se predvsem v času sušnega obdobja (nekje od maja do novembra, z vrhuncem v poletnih mesecih) nahajajo ob številnih vodnih kotanjah. Posebnost Etoshe je tudi svoboda. Svoboda raziskovanja, saj ni potrebno plačevati dragih skupinskih safarijev, temveč park raziskuješ sam. Z določenimi pravili seveda, a vseeno svobodno, divje, pristno.

4. Himbe in Bušmani – srce Namibije

Spoznavanje različnih kultur, običajev, načinov življenja, ver, navad….se mi zdi najboljša izkušnja za učenje, strpnost, razumevanje, hvaležnost, sprejemanje…
Himbe so avtohtono ljudstvo, nomadi, ki živijo na severu Namibije, v regiji Kunene (prej Kaokoland). Ženske in dekleta zelo skrbijo za svoj izgled. Mažejo se z nekakšno rdečo smolo – mešanico okre, masla in smole, ki jim po eni strani nudi zaščito pred soncem, po drugi pa ustreza njihovemu idealu lepote. Resnično so lepe in fotogenične s svojo rdečo barvo in posebnim videzom.
Bušmanom pa pravijo tudi Grmičarji (ali ljudstvo San) in so nabiralci. Zaradi načina življenja in velikega spoštovanja do Zemlje, za seboj v preteklosti niso puščali sledi svoje kulture, razen jamskih slikarij.
Noč preživeta med ljudstvom Himb ter bushwalk z Bušmani je bil eden izmed vrhuncev našega potovanja v Namibiji.

5. Ngepi camp in Bwabwata nacionalni park

Ngepi camp in Bwabwata nacionalni park ležita na severovzhodu Namibije ob reki Okavango. Ker je to zelo vodnato področje, je tudi vrsta doživetij in živali tu popolnoma drugačna od puščavskega dela Namibije. Ngepi camp je čudovit in leži tik ob reki, ki je raj za krokodile in hipote. Tudi Bwabwata nacionalni park leži ob reki Okavango in tu lahko uživamo v številnih prizorih hipotov, bivolov, ptic in ostalih živali ter občudujemo za nas najlepša drevesa na svetu – čudovite in zelo stare baobabe.

Zgornjih 5 dogodivščin se nam je najbolj usedlo v srce in nas navdušilo na našem raziskovanju Namibije. Tudi južni del države, ki smo jo mi tokrat izpustili ponuja še marsikateri fotogenični kotiček, ki ga bi bilo vredno raziskati, kot je na primer Fish river canyon in ogled območja dreves Quiver (vrsta aloe), ki rastejo običajno na strmih in predvsem skalnatih predelih. Ali skrajni sever s slapovi Epupa in območjem Damaraland, ki smo ga raziskovali tudi mi.

Lepo, vam povem, res lepo in pravzaprav veliko lepše, kot lahko pričarajo fotografije ali naši zapisi. Namibija je preprosto vredna našega truda, časa in denarja in je v vseh pogledih čarobna in noro fotogenična.