Naš izbor: 5 vrhunskih kotičkov južnega Maroka

Maroko je dežela, ki preprosto navduši. Tako enostavna za potovanje, pa tako veliko ponudi. Je pravi fotografski raj in raj za ljubitelje narave, kontrastov, okusov in pristnosti.
Maroko je rdeč in zelen, je opečnat, je sladek in pekoč, skrit in zakrit, divji in pristen, pisan in dišeč, tih in glasen, berberska pravljica iz Tisoč in ene noči – tukaj in sedaj.

Če si želimo ogledati celotno državo, si je za potovanje po njej potrebno vzeti približno 3 tedne. Ker pa nas ima večina na voljo zgolj 10 dni do 2 tedna, se je potrebno odločiti. Raziskati bolj znan in turistični sever države ali se posvetiti osrednjemu ter manj znanemu, a zelo prvinskemu in naravno lepemu jugu?

Mi se največkrat, ne pa vedno, odločimo na podlagi naslednjih kriterijev:
Manj je več. Narava ima prednost pred mesti. Pristni in ne – turistični kotički imajo prednost pred preveč obleganimi in turističnimi deli.

Izbrali smo južni Maroko in uživali prav vsak trenutek. No, morda ne čisto vsak – jahanje kamele bi z veseljem hitro pozabila 🙂 .

Poleg tega, da je Maroko ena najbolj fotogeničnih dežel, kar smo jih obiskali do sedaj – je potovanje po njem tudi cenovno zelo ugodno. Leteli smo na relaciji Milano Bergamo – Marakeš in za povratno letalsko karto dali 100 na osebo. Spali smo v hotelčkih in kasbah vsaj srednjega cenovnega razreda, pa vseeno za nočitev za 4 osebe dali okoli 50 eur. Da o izvrstni in noro okusni maroški hrani ne govorim. Ceste so super, tudi tiste na njegovem južnem/manj turističnem delu. Poleg “arganovih koz” in kamel, ki jih ob cesti redno srečuješ, pa so za njih značilne tudi pogoste policijske kontrole. To, da te bodo na poti parkrat ustavili – je običajno. To da boš enkrat plačal kazen tudi 🙂 . Pa nič bati, ker se lahko o višini kazni pogovarjaš in na koncu plačaš simbolično ceno. Pogovor pa je tisti, ki je za njih pomemben in bolj kot to, da bi nam napisali kazen (tudi če smo res vozili malo čez omejitev), jih je zanimalo kje živimo, kako živimo, kaj delamo doma, s čim se preživljamo v naši državi….Del vrhunske potovalne izkušnje, ki sodi k potovanju po Maroku.
Potovali smo v začetku meseca novembra in imeli na poti 10 nočitev. Na splošno sta jesen in pomlad najboljša letna časa za obisk Maroka, 10 nočitev pa obdobje, ko lahko dovolj počasi in umirjeno raziščeš njegov južni ali severni del. Izhodišče nam je bil Marakeš, ki je s svojo medino in znamenitim trgom Jemma el – Fna – predstavljal pravi uvod v pisano, dišečo ter okusov in slik polno berbersko pravljico.

Naša pot, ki smo jo naredili v 11 dneh je bila takšna:

maroko-zemljevid

Če se boste tudi vi kdaj v prihodnosti odločili raziskovati lepote južnega Maroka, pa ne izpustite teh 5 resnično vrhunskih potovalnih kotičkov (prednost smo dali naravi pred mesti, čeprav bi se na spodnji seznam z lahkoto uvrstili tudi Marakeš, Essaouira in Unescov Ait Benhaddou):

1. Erg Chebbi

Sipine Erg Chebbija se nahajajo na skrajnem jugovzhodu Maroka, tik ob meji z Alžirijo. Nočitev si rezervirajte v kraju Merzouga, v eni izmed pravljičnih kasb, tik ob robu prelepih rdečih sipin in se odpravite s kamelami pričakati sončni vzhod na eno izmed njih. Lahko pa se dogovorite tudi za nočitev v puščavi, pri beduinih. Kljub boleči in naporni poti na kamelah in še napornejšemu vzponu na sipino, je bil sončni vzhod resnično prelep in vreden vsakega truda. Tišina in barve puščave. Res drži rek, da se najlepše stvari zgodijo izven cone udobja.

 

2. Dolina reke Draa (Draa valley)

Reka Draa je najdaljša reka Maroka in ob svojem porečju ustvarja čudovite oaze ter barvite kontraste med puščavo, gorami ter zelenimi oazami polnimi palm in nasadov. Ta del Maroka je bil daleč najbolj divji, pristen, ne turističen in prvinski – na naši celotni maroški poti. Če vas zanimajo ne-uhojene poti in skriti kotički Maroka – potem ne izpustite tega skrajno južnega predela pisane dežele.

 

3. Legzira

Ko smo kupili karte za Maroko, poti še nismo imeli začrtane. Začetek načrtovanja poti je pri nas vedno povezan z ogledom fotografij na spletu. In ko sem zagledala fotografije Legzire, čudovite plaže z rdečimi skalnimi oboki in divjo naravo – sem rekla: sem pa gremo. In pot smo prilagodili temu 🙂 . Nočitev smo si rezervirali v Agadirju, obmorskem mestu, ki nam je služilo kot izhodišče za enodnevni izlet do kraja Sidi Ifni in Legzire. Na obalnem področju – okrog Agadirja in vse do Essaouire, pa smo imeli možnost opazovati tudi znamenite “arganove koze” na še bolj znamenitih arganovih drevesih. Ki arganove oreščke najprej pojejo, potem pokakajo in iz njih domačini pridelajo najboljše arganovo olje na svetu :-). Ja, tako to gre 🙂 .

 

4. Ouzoud

Glede na to, da smo nori na slapove, seveda nismo mogli izpustiti prelepega slapu ob rdečih maroških skalah – Ouzouda. Čudovita ideja za enodnevni izlet iz Marakeša. Ne pozabite si privoščiti božanskega tajina – tradicionalne zelenjavne ali mesne maroške jedi v posebnih lončenih loncih – tajinih (izgovorjava: tažin) na robu pečine s pogledom na slap ob rdečih skalah. Prelepo.

 

5. Soteski Todra in Dadas

Na potovanju po Maroku – sploh če obiščemo njegov osrednji in južni del – prečkamo tudi gorovje Atlas, kar je vsekakor izkušnja vredna popotovanja v ta del sveta. Slikoviti soteski Todra in Dadas sta del pogorja Atlasa in s svojimi kanjoni, strmimi cestami, prelazi ter oazami vmes – pravi pravcati raj za fotografe in ljubitelje narave. Dolini Dadasa pravijo tudi dolina stotih kasb, ki so s svojo opečnato rdečo barvo v čudovitem kontrastu z zelenimi oazami vmes. Marsikatera od kasb tu služi kot slikovita kulisa v mnogih ameriških filmih. Če nameravate po Maroku potovati pomladi – pa ne izpustite Oaze vrtnic v dolini Dadasa, kjer zacveti na tisoče grmov roza vrtnic (Lepotice Damaska), iz katerih pridelujejo olja, dišave, mila in ostalo kozmetiko.

 

Upam da so vam fotografije pričarale vsaj malo berberske pravljice iz Tisoč in ene noči, ki jo doživiš na potovanju po Maroku in da smo vam z njimi olajšali odločitev za potovanje po tej prelepi deželi.