Kostarika: logistika potovanja in praktični potovalni nasveti

Za vse ljubitelje žive in nežive narave je Kostarika pravi mali raj. V temle članku sva vam spisala nekaj najinih nasvetov glede potovanja po tej zeleni deželi. Prve vtise o najini poti pa sva zapisala v članku: https://potepanja.com/pura-vida-kostarika/

Kdaj je najboljši čas za obisk Kostarike? 

Najboljši čas za potovanje po Kostariki je med decembrom in aprilom, ko je tu sušno obdobje. Padavin je v tem obdobju veliko manj, vsaj v nižjih, obmorskih predelih. Kljub temu pa je lahko v njeni gorati in vulkanski notranjosti tudi v sušni dobi padavin veliko. Ob morju je vroče, v višjih predelih (La Fortuna, Monteverde) pa zna biti tudi v tem delu leta precej hladno in vetrovno. Zato so pri raziskovanju njene notranjosti, ne glede na letni čas, palerina, dežnik in topla oblačila must have. Kostarika je zelena in lepota te zelene barve tudi v sušnem obdobju ne zbledi. V deževnem delu leta (med majem in oktobrom) so lahko obdobja dežja močnejša in dalj časa trajajoča, zato so določeni predeli lahko težje dostopni.

Koliko časa si vzeti za raziskovanje Kostarike?

Idealno čim več. Realno toliko, kot vam dopušča vaš časovni in finančni plan. Tudi v desetih dneh je možno videti in doživeti ogromno. Midva sva nameravala biti tu 18 dni, a sva zaradi težav z zdravjem za nekaj dni skrajšala najino pot. Kljub temu sva v dveh tednih doživela in videla res veliko. In bilo je vredno. Tu je potrebno omeniti edino še časovno razliko sedmih ur, kar je veliko. Telo potrebuje nekaj dni, da se nanjo privadi. Zato po mojem mnenju potovanje na Kostariko za manj kot 10 dni ni smiselno.

Covid

Za Kostariko pozimi 2023 za vstop in vrnitev ni bilo potrebno izpolniti nobenih pogojev glede Covida. Seveda pa se situacija lahko hitro spremeni, informacije pa se dobi tukaj: https://www.visitcostarica.com/en/costa-rica/planning-your-trip/entry-requirements
Ne pozabite preveriti tudi pogoje držav, kjer prestopate. Vizum za vstop v Kostariko ni potreben.

Zdravstveno zavarovanje

Brez kvalitetnega zdravstvenega zavarovanja, ki krije tudi covid, si v teh časih ne predstavljamo potovanja. Mi smo zvesti zavarovalnici Vzajemna in o zdravstvenem zavarovanju, ki ga imamo sklenjenega, smo že pisali v članku https://potepanja.com/zdravstveno-zavarovanje-za-tujino/ Tudi po letošnji osebni izkušnji lahko njihovo asistenco in pomoč samo pohvalim. Zaradi zdravstvenih težav, ki sem jih imela (sum na dengo, ki je bil kasneje ovržen) sva za par dni prestavila let domov. Zavarovanje mi bo povrnilo stroške prestavitve leta, plačljiv obisk pri zdravniku, stroške zdravil in stroške namestitve, ki sva jo podaljšala zaradi zdravstvenih težav.

Zdravje

Kostarika ni malarična, je pa na celotnem območju Srednje Amerike (še bolj pa v Aziji) prisoten virus denge, ki ga prenašajo komarji. Midva sicer, v času najinega potovanja, prav veliko komarjev nisva opazila, zato nama je bil sum na dengo tako nenavaden. Ampak nikoli ne veš. Uporaba repelentov in dolgih, tankih ter zračnih oblačil je zato priporočljiva. Moj nasvet je: brez panike, z nekaj previdnosti.

Letalske karte

Poleti 2022, ko sva se odločila za to potovanje, je bila situacija na evropskih letališčih katastrofalna. Zaradi premalo osebja na letališčih in letalskih družbah je bilo ogromno letov odpovedanih. Zato sva pri nakupu letalskih kart upoštevala cel kup kriterijev:

  • zaradi tveganja odpovedi posameznih letov mora biti cel let na eni karti, s čimer odpadejo kombinacije z nizkocenovci
  • KLM in Lufthansa sta imela statistično največ odpovedi letov, prav tako letališči Amsterdam in Heatrow
  • nakup karte direktno pri letalski družbi in ne preko posrednikov
  • prestopanje v ZDA ni zaželjeno, saj pomeni vstop v državo z vsemi potrebnimi pogoji, ki se lahko hitro spremenijo
  • kolikor toliko udoben let iz bližnjih letališč z le enim čimkrajšim prestopanjem (to nama je bilo zelo pomembno).

Tako sva prišla do kart VIE – ZRH – SJO in SJO – YUL – VIE kupljenih pri Austrian airlines. Za prestopanje v Zurichu (ZRH) ni nobenih pogojev, za Montreal (YUL) pa le eTA, ki se jo dobi v nekaj minutah. Ker je bil prvi let zgodaj zjutraj iz Dunaja, sva na Dunaj prispela že dan prej in v hotelu Hein vzela komplet nočitev + parkiranje. Cena letalske karte je bila 750 EUR/osebo.

Rentacar

Čeprav ima Kostarika dobro razvit avtobusni promet in prevoz s shuttli (ki pa vzame veliko časa na ne preveč dobrih cestah Kostarike), ter veliko agencij ponuja raznovrstne izlete, sva midva najela avto. Svoboda raziskovanja je najina visoka prioriteta na potovanjih. Z najemom avta sva pridobila fleksibilnost, udobje in samostojnost. Kljub temu, da so šle cene najema avta povsod po svetu v zadnjem letu v nebu, je bilo za naju vredno. Če pa je vaš namen čim bolj zminimalizirati stroške potovanja, potem vam svetujem prevoz s shuttli/kombiji.

Pri najemu avta je potrebna pazljivost, saj zelo veliko internetnih ponudb vključuje le nekatera zavarovanja, ne pa tudi obveznega, kar iz ponudb sploh ni razvidno. Tako prakso ima npr. Europcar, ki poleg tega niti na maile ne odgovarja in ima opravičeno zelo slab sloves. Midva sva preko Billiger Mietwagen rezervirala pri Adobe in jih zelo priporočava. Odgovarjajo na maile, dobila sva skoraj nov avto višjega razreda od plačanega, poslovni in človeški odnos je korekten. Z vsemi zavarovanji brez odbitne franšize naju je avto prišel 74 EUR na dan.

Denar

Valuta na Kostariki je kolon (colones). 1.000 kolonov je malo manj kot 1,7 EUR, brez težav pa se jih dobi v letaliških menjalnicah ali na bankomatih. Praktično povsod se lahko plačuje s karticami, zelo razširjeno pa je tudi plačevanje z USD gotovino. Za samostojen obisk Kostarike je plačilna kartica nujna, saj je nekatere vstopnine v nacionalne parke možno plačati le na vstopni točki s kartico, druge pa le vnaprej preko internetne strani, za kar se zoper potrebuje plačilno kartico.

Jezik

Uradni jezik je španščina. Vsi, ki se ukvarjajo s turizmom govorijo vsaj delno tudi angleško, drugače pa pomaga google translate. Kljub temu, da špansko ne govoriva, težav s komunikacijo nisva imela.

SIM

Na Kostariki so trije ponudniki mobilne telefonije: Kolbi, Claro in Liberty, priporočeni v tem vrstnem redu. Midva sva po spletu okoliščin vzela sim kartico pri Liberty in ga res ne priporočava, saj ima slabo pokritost. Prav tako kot tujca nikakor nisva mogla preveriti svojega stanja podatkov. Najenostavneje je kupiti Claro na letališču SJO v istem prostoru kot je prevzem prtljage. Zunaj letališča in v neposredni bližini le tega ni možnosti nakupa SIM kartice. Ostale možnosti so trgovski centri ter ulične prodajalne. Pozor, Walmart (kamor sva po prve nakupe odšla sama) prodaja samo Liberty.

Nočitve

Kostarika je turistična destinacija z veliko nočitvami, v širokem cenovnem razponu. Kljub temu pa je potrebno vedeti, da Kostarika ni Azija in da so cene nočitev tu v osnovi precej višje. V top sezoni (med decembrom in aprilom) je priporočljivo vnaprej rezervirati cenovno sprejemljive nočitve, kar žal omeji fleksibilnost. Najine nočitve so bile srednjega cenovnega razreda in jih z veseljem priporočava dalje.
V San Joseju sva imela nočitev izven mesta, v predelu/predmestju Alajuela. Prenočila sva v mini zeleni oazi sredi mesta, v hotelu La Rosa de America (93 eur/na noč za dve osebi z vključenim zajtrkom).

V La Fortuni sva bila več dni nameščena v čudovitem hotelu Secreto La Fortuna (79/na noč za dve osebi z vključenim zajtrkom). Najlepši bonus te nočitve pa je bil lokalni lenivec na sosednjem drevesu v družbi z oranžnim kuščarjem in številnimi pticami.

V noro vetrovnem Monteverdeju sva imela namestitev v Caminoverde B&B in jo res priporočava (84 eur za dve osebi z vključenim zajtrkom). Okusen zajtrk in neprepišna, sicer preprosta soba na dobri lokaciji. Tu je veter in tudi dež (midva sva sicer imela sonce, veter pa nama ni prizanesel) stalnica, zato je dobro poiskati namestitev, kjer te vsaj ponoči ne zebe in prepiha preveč.

Absolutna najboljša namestitev pa je bila La Foresta Nature resort v bližini Queposa. Umaknjena iz kaosa mesta, ob gozdu s številnimi živalmi. Tu sva bila kar šest dni in jo res priporočava (120 eur/na noč za dve osebi z vključenim zajtrkom).

Na vzhodni, karibski obali sva imela rezervirane nočitve v kraju Puerto Viejo de Talamanca in sicer v Cariblue Beach and Jungle Resort, vendar le to zaradi zdravstvenih težav težko ocenim (113 eur/noč za dve osebi z zajtrkom).

Nacionalni parki

Kar četrtina Kostarike je del vsaj enega izmed njenih čudovitih nacionalnih parkov. Njena narava je res izjemna, prebivalci jo cenijo in so zelo ekološko ozaveščeni, vse je čisto, zeleno. A hkrati je skoraj vse tudi plačljivo. Le to močno dvigne stroške potovanja po Kostariki. A je zagotovo vredno, vsaj za naju. Večino nacionalnih parkov ima tudi omejitev glede števila obiskovalcev, zato je zelo priporočljiv nakup vstopnic vnaprej in sicer tukaj www.sinac.go.cr.

V času najinega obiska je bil npr. Manuel Antonio NP polno zaseden za dva dneva vnaprej. Po drugi strani pa vnaprej kupljena vstopnica za vulkan Poas ni smiselna, saj le redko pogleda iz oblakov. Za nakup se odločimo ko smo v bližini, pogledamo stanje na http://www.ovsicori.una.ac.cr/index.php/camaras/v-poas/22-camaras-volcanes/102-volcan-poas-crater in če slučajno ni 100% oblačnost poskusimo srečo. Nama ni uspelo.
Osebna izkušnja: midva sva zelo veliko živali videla že pred hotelom Secreto La Fortuna, na poteh, ki sva jih sama opravila z najetim avtom ter na vrtu in gozdnih sprehajalnih poteh hotela La Foresta v Queposu, zato za naju vodena tura v Manuel Antoniju ni bila nič posebnega. Fascinirana sva bila le nad tem, kako vodiči najdejo vse male živalice daleč v gozdu. Podobna izkušnja je bila na nočni turi v deževnem gozdu Monteverdeja, kjer sama ne bi našla nobene živali, vodič pa je v roki prinesel škorpijona, v deblu pokazal tarantelo, visoko v krošnji je ležala zelena kača in speči tukan….Več o čudovitem živalskem svetu Kostarike in kje ga najdete, si lahko preberete v članku: https://potepanja.com/divji-zivalski-svet-kostarike/

Poleg vodene ture po nacionalnem parku Manuel Antonio in deževnem gozdu Monteverdeja, sva v mestecu La Fortuna obiskala tudi lokalne terme. Najbolj poznane in najdražje terme Tabacon (160 eur za dve osebi za en dan) so bile zasedene za kar mesec dni vnaprej, zato sva se odločila za Ecotermales in jih toplo priporočava (88 eur/na dan za dve osebi).

V Monteverdeju je Peter odšel tudi na zipline v deževnem gozdu. Izbral je najdaljšega in najbolj adrenalinskega in sicer v Monteverde Extremo parku (60 eur/na osebo). Pravi da je bilo top.

In potem so tu slapovi, dostop do vseh je plačljiv. Več o njih bom napisala v naslednejm članku o najinih najlepših kotičkih Kostarike. Obiskala sva La Paz waterfall gardens NP, najlepši in čudoviti Catarata de Toro, slap La Fortuna v Arenal Volcano NP ter Rio Celeste in njen turkizni slap znotraj Volcano Tenorio NP.

Varnost

Na Kostariki je zelo visoka stopnja varnosti. Na vseh potovanjih pa je seveda treba biti pazljiv pri izpostavljanju vrednih stvari.

Hrana

Hrana je zelo okusna. Delno lokalno karibska, delno morska (ob obali), delno mehiško – španska. Ogromno imajo sadja (papaje, ananasi, mango, pasijonka) in zelenjave. Sestavine so lokalno pridelane in v velikih primerih ekološke. Prav tako imajo izvrstno lokalno ekološko govedino. Cena hrane v restavracijah in trgovinah je primerljiva Sloveniji.

Okvirni stroški za dve osebi za 14 dnevno potovanje:

Letalske karte Dunaj – San Jose: 1500 eur (spremljajte akcije)
Vplačilo rizika odpovedi kart: 90 eur
Rentanje avta: 1000 eur (z vsemi zavarovanji brez odbitne fransiže)
Zdravstveno zavarovanje Multitrip za celo leto: 100-180 eur (odvisno od kritja premije)
SIM kartica: 20 eur
Bencin: cca 200 eur
13x nočitev z zajtrkom za dve osebi: 1300 eur (srednji budget, lahko tudi ceneje ali precej dražje)
Hrana in priboljški (50 eur/dan): 700 eur (lahko tudi manj ali precej več).
Obisk naravnih term Ecotermales : 90 eur
Zipline Monteverde: 120 eur
La Paz Waterfall gardens NP: 100 eur
Slap Catarata de Toro: 30 eur
Slap La Fortuna: 30 eur
Rio Celeste (Volcan Tenorio NP): 30 eur
Vulkan Poas: 30 eur
Voden nočni sprehod po deževnem gozdu Monteverde: 60 eur
Monteverde deževni gozd in viseči mostovi: 70 eur
Manuel Antonio NP z vodičem (živali + plaže): 120 eur
Manuel Antonio samostojno (živali + plaže): 35 eur
Nacionalni park Cahuita NP: prostovoljni prispevki

SKUPAJ stroški za dve osebe za 14 dni: cca 5680 (cca 2840/na osebo).

Kostarika res ni najcenejša destinacija za potovanje, a hkrati nama ni žal za vse izkušnje in samostojno raziskovanje dežele. Odločala sva se za namestitve srednjega cenovnega razreda, za rentanje avta ter številna doživetja, kar je strošek potovanja povečalo. A hkrati nama je ravno to dalo tisto najlepše, po katerem si bova zapomnila Kostariko.

Pura Vida 🙂 .