Plan potovanja: Dominikanska republika

Dominikanska republika je super destinacija za dvo ali več tedensko raziskovanje ter razvajanje v karibskem okolju v času naše zime. Preprosta za potovanje, s čudovito klimo ponuja mnogo več kot samo resorte, po katerih jo marsikdo pozna.

Nekaj o logistiki potovanja po Dominikanski republiki sem zapisala v članku: https://potepanja.com/dominikanska-republika-2022-logistika-potovanja-in-prakticni-potovalni-nasveti/

Tule pa je članek o najlepših kotičkih Dominikanske republike po najinem izboru: https://potepanja.com/najlepsi-koticki-dominikanske-republike/

Kakšen pa je bil najin plan potovanja po tej zeleni karibski državi?

Upam, da vam bo le ta v pomoč pri načrtovanju poti, nekoč nekje. Če iščete preprost, karibski odklop, ki ponuja ravno pravšnje razmerje med počitkom, razvajanjem in raziskovanjem, potem je morda Dominikanska republika prava izbira. Naju je pozitivno presenetila in po kar nekaj bolj ali manj delovnih in občasno tudi napornih mesecih doma, je bila točno tisto, kar sva si želela in potrebovala. Z veseljem jo priporočava dalje.

1. dan: Ljubljana – Istanbul – Santa Domingo

2. dan: Santa Domingo – Bayahibe – Viva Wyndham Dominicus beach resort

Prve dni najinega potovanja sva se preprosto želela odpočiti od intenzivnih delovnih dni v Sloveniji, zato sva se odločila za tri dni razvajanja v resortu Viva Wyndham Dominicus beach. Ni to način potovanja ali dopusta, za katerega bi se odločala prav pogosto, ampak včasih pa paše. Tri dni je bilo čez glavo dovolj časa da sva se spočila, naspala in naplavala, si privoščila kakšen koktajl in masažo, obilo kokosov in tropskih okusov….in bila več kot pripravljena na aktivno raziskovanje dežele.

3. dan: Bayahibe – Viva Wyndham Dominicus beach resort

Razvajanje, sprehodi, plavanje, dobro hrana, počitek in uživanje.

4. dan: Bayahibe – Viva Wyndham Dominicus beach resort

Ta dan bi se lahko odločila za izlet na Isla Saono, rajski otoček, ki je poznan po turkizni laguni in rdečih morskih zvezdah, vendar sva se zavestno odločila, da se na ta izlet ne odpraviva. Preplavljen z večinoma ameriškimi turisti, glasno glasbo in množičnim turizmom naju je odbil, sploh zato, ker takšnih zelo turistično organiziranih izletov ne marava preveč, oziroma imava z njimi slabe izkušnje. Doživela sva že ogromno čudovitih lagun brez turistov, najin čas tu pa nama je bil preveč dragocen, da bi si za vsako ceno želela videti naravno čudovit, a turistično oblegani zaliv Saone. A ljudje in popotniki smo si različni in kar ustreza nekomu, drugemu morda ne. Važno, da znamo prisluhniti sebi in najti tisto pravo pot v skadu z našimi željami, potrebami, cilji, deželo po kateri potujemo, njenimi omejitvami ter lepotami.

5. dan: Bayahibe – Jarabacoa

Čas za jutranji prevzem avtomobila in pot proti zeleni, gorati notranjosti Dominikanske republike. Okolica Jarabacoe je čudovita in prvi sprehodi po zeleni džungli v njeni okolici tudi. V Jarabacoi sva prenočila v hotelu Gran Jimenoa, čudovitem predvsem zaradi svoje izjemne lokacije ob reki z možnostjo sprehodov ob njej. Toplo priporočam.

6. dan: Jarabacoa – slap Jimenoa 1 – Puerto Plata

Po zajtrku sva se podala do slapu Jimenoa 1, prava mala džungelska dogodivščina, potem pa pot nadaljevala proti severu, do Puerto Plate. Tu sva sprva nameravala prespati dvakrat, vendar nama samo mesto sploh ni bilo všeč. Morda zato, ker sva do njega prispela lačna, a vseeno porabila vsaj 2 uri, da sva našla odprto lokalno restavracijo. Kasneje sva na vsak način želela dostopiti do plaže Dorada, pa je bil dostop povsod ograjen, oziroma omogočen samo gostom resortov ob obali. Prav tako sva se z gondolo želela zapeljati do vrha gore Pico Isabelle de Torres, od koder je čudovit razgled na Puerto Plato in okolico, pa je zaradi okvare gondola že več kot pol leta nedelujoča. Ah ja. Izzivi in radosti potovanja. A midva sva seveda našla pot do vrha. Sicer ne z gondolo, temveč kar z avtom preko nacionalnega parka Isabell de Torres. Vožnja po lokalnih cestah čez hribčke in hribe, skozi množico divjeraslih palm in s čudovitimi razgledi. To je bil zagotovo najlepši del raziskovanja Puerto Plate. Vseeno pa sva se odločila bivanje tu skrajšati in raje dodati kakšen dan polotoku Samana, ki naju je pričakoval naslednji dan.

7. dan: Puerto Plata – Laguna Dudu – Las Terrenas

Po zajtrku sva se odpravila naprej, proti delu Dominikanske republike, ki sva mu želela nameniti največ časa: polotoku Samana. Na poti do prvega mesteca na Samani sva se ustavila še v turkizni laguni Dudu. Nepričakovana, čudovita ohladitev v turkiznih vodah dominikanskega cenotesa, brez množice turistov. Vau. Takšni biseri so najlepši. Sredi dneva sva prispela do polotoka Samana in se kar takoj odpravila na plažo Coson ter na kosilu v preprosto lokalno restavracijo Luis, ki jo toplo priporočava. Škampi in krompirček, na prvi pogled nič posebnega, a noro okusno. In najboljša pinacolada mojega življenja.

8. dan: Las Terrenas

Raziskovanje plaž in okolice Las Terrenasa in srečanje s prijatelji. Las Terrenas ima kar nekaj čudovitih plaž, je pa velikokrat tu precej vetrovno. Poleg plaže La Bonita je najbolj miren zaliv Las Ballenas, v bližini katerega sva bila nastanjena tudi midva. Najin hotel je bil izven samega mesteca Las Terrenas, a po mojem mnenju najlepša lokacija v tem delu. Dve noči sva bila nastanjena v hotelu Costarena beach hotel. Čudoviti sprehodi zjutraj in zvečer med plažo Las Ballenas in rtom Punta Terrenas. Izvrstna lokalna kulinarika in tista prava, pristna Dominikanska republika.

9. dan: Las Terrenas – slap El Limon – Las Galeras

Razdalje na polotoku Samana so majhne in praktično ves polotok lahko prevoziš tudi v enem samem dnevu. A seveda je to čisto prehitro, ker je območje čudovito in mu je dobro nameniti vsaj teden dni. Iz Las Terrenasa sva se odpravila v notranjost polotoka in po pešpoti do slapu El Limon. Blatna pot, a v zelo lepem naravnem okolju. Bolj kot slap sam je bila zanimiva ravno pot do njega, a zaradi blata na trenutke naporna in zelo spolzka. Sredi dneva sva prispela v Las Galeras in takoj vedela, da bova bivanje tu podaljšala. Čudovita plaža La Playita naju je čisto očarala, prav tako zaliv Aserradero. Odločila sva se za dve nočitvi v preprostem resortu Grand Paradise Samana in uživala v čudovitem naravnem okolju, ki hotel obdaja.

10. dan: Las Galeras

Raziskovanje okolice Las Galeras. Najbolj znana plaža Rincon, pa najina najljubša La Playita, sprehodi v okolici zaliva Aserradero in lokalna plaža Las Galeras.

11. dan: Las Galeras – Samana

Čas je bil, da se ponovno prestaviva, tokrat na najino zadnjo lokacijo na polotolu Samana, v mestece Samana. Sem sva prišla ravno na njihov lokalni praznik in bila tako deležna prazničnega vzdušja in lokalnih zabav, ki sva jih sicer, iz previdnosti, opazovala samo od daleč. Uredila sva tudi vse potrebno za dogodivščino, ki naju je čakala naslednji dan: opazovanje kitov grbavcev v zalivu Samana.

12. dan: Samana

Čudovito preživet dan in češnja na torti najinega tokratnjega potepanja. Neverjetno, veličastno, divje doživetje kitov grbavcev v zalivu Samana. Na ta divji živalski safari sva se odpravila dopoldan, popoldan pa preživela na otočku Cayo Levantado (drugo ime: Bacardi island), ki pa je bil malo preveč turističen za najin okus. A nič ni moglo uničiti čudovitega doživetja kitov grbavcev. Več o tej izkušnji si lahko preberete v članku: https://potepanja.com/velicastni-svet-kitov-grbavcev-v-zalivu-samana/

13. dan: Samana – Santa Domingo

Pot proti glavnemu mestu Santa Domingo in sprehod po njegovem kolonialnem delu, ki pa na naju ni pustil velikega vtisa. Bolj kot mesto samo nama je bil všeč nacionalni park Los Tres Ojos, s čudovitimi cenotesi in pravo džunglo sredi mesta. Must do ob obisku Santa Dominga.

14. dan: Santa Domingo – Istanbul

Pot sva si splanirala tako, da sva imela ob vračanju daljši postanek v Istanbulu. Tu naju je sicer pričakal dež, zato prav dolgih sprehodov po mestu nisva delala. Imela pa sva dovolj časa, da sva uživala v okusih, vonjavah, barvah njihovih bazarjev. Turčija nama je res fajn in z veseljem se večkrat vračava v Istanbul.

15. dan: Istanbul – Ljubljana

Še malo Istanbula in pot domov z najlepšimi spomini na še eno krasno potepanje.