Naš izbor: najlepši kotički Dominikanske republike

Dominikanska republika je veliko, veliko več kot samo resorti, čeprav priznam, da tudi kakšen dan razvajanja v njih prav paše. Na njej resnično lahko najdemo na eni strani pravi karibski odklop, na drugi pa številne možnosti bolj aktivnega preživljanja prostega časa. Od njene zelene, gorate notranjosti, slapov, razgledov, pohodnih poti, adrenalinskih doživetij, cenotesov, pa vse do čudovitih plaž, palm vsepovsod in za piko na i opazovanje kitov grbavcev v zalivu Samana. V Dominikanski republiki greste lahko obiskati destilarne in degustacije ruma, si privoščite najboljše pinacolade v življenju, izvrstno sadje in morske dobrote, se naučite zvijati cigare, se spustite z ziplinom čez džunglo, opazujete veličasten svet kitov grbavcev, plešete ob karibskih ritmih, se sprehajate po kolonialnih mestecih in še več. Midva sva si najprej privoščila tri dni razvajanja in počitka na njeni južni obali, kasneje pa sva rentala avto in raziskala kar velik del te dežele. Ker sva nora na naravo, nama je bil to najlepši del tega potovanja. Mesta naju niso preveč navdušila, a to sva pač midva 🙂 .

Najine prve vtise sva zapisala v članku: https://potepanja.com/lepote-dominikanske-republike/

Vse in še več o logistiki potovanja in okvirnih financah pa tule: https://potepanja.com/dominikanska-republika-2022-logistika-potovanja-in-prakticni-potovalni-nasveti/

Kateri so za naju najlepši kotički Dominikanske republike?

1. Polotok Samana

Polotok Samana na severu države je preprosto čudovit. To je tista prava, pristna Dominikanska republika in must do ob raziskovanju te dežele. Midva sva tu preživela en teden, pa bi z lahkoto še podaljšala za teden, dva. Čudovita narava, najlepše plaže, pravo karibsko vzdušje, slapovi in živali, kulinarika, ritem življenja, preprosto vau. Polotok Samana sva raziskovala iz treh različnih izhodišč:

  • Las Terrenas: to obalno mestece na severozahodu polotoka Samana je bil najin prvi stik s tem delom. Zatočišče številnim popotnikom, digitalnim nomadom in tudi Slovencem, ki se čez našo zimo za več mesecev odpravijo na toplo. Ne moreš jim zameriti, da si večina njih izbere ravno Las Terrenas, saj s svojo dobro infrastrukturo in hkrati z naravnimi lepotami ponuja prav vse, poleg tega pa ima tisto pravo popotniško, karibsko vzdušje.

  • Najino drugo izhodišče in najlepši del polotoka Samana za naju je bil njen skrajno severovzhodni del. Malo odmaknjen, neturističen oziroma ravno prav turističen, z najlepšimi plažami: Las Galeras. Tu lahko uživate v najini najljubši Playi La Playita, pa najbolj znani Playi Rincon in v čudovitem zalivu ob Playi Aserradero.

  • Tretje izhodišče za raziskovanje polotoka pa je mestece Samana na južni obali istoimenskega polotoka. Samana je izhodišče za ogled čudovitih in veličastnih kitov grbavcev. Več o tem napišem v naslednji objavi na blogu. Zagotovo pa je bilo to vrhunec najinega potovanja in pika na i vsem ostalim doživetjem.

  • V notranjosti polotoka se nahaja tudi slap El Limon. Bolj kot sam slap nama je bila zanimiva pot do njega. Sicer blatna, sploh če kakšen dan ali noč pred tem dežuje, a s čudovitimi razgledi na hribovito zeleno in palm polno okolico. V gorati notranjosti Samane se lahko odločite tudi za Zipline, vendar sva midva to doživetje izpustila.

2. Laguna Dudu

Ena najlepših naravnih znamenitosti Dominikanske republike je laguna Dudu, ki je pravzaprav cenote, jama s turkiznim jezerom obdanim z mini klifi, v katerem lahko tudi zaplavamo in se kopamo. Podobna doživetja smo izkusili že v Mehiki, tu pa jih zagotovo nisva pričakovala in bila zato še bolj prijetno presenečena. Laguno sva obiskala v zgodnjem dopoldnevu in bila v njej še čisto sama.

3. Gorata Jarabacoa in slap Jimenoa 1

Tudi gorata notranjost Dominikanske republike je zanimiva in vredna razikskovanja. Izhodišče je gorsko mestece Jarabacoa, obdano s številnimi pohodnimi potmi in slapovi. Izvrstno za ohladitev od vročih obalnih področij. Midva sva se tu podala do slapu Jimenoa 1, bila ob njem zopet popolnoma sama in v občutku divjine okoli naju res uživala.

4. Nacionalni park Isabel de Torres

Na vrhu gore Pico Isabel de Torres nad mestom Puerto Plata se nahaja pomanjšana replika ikoničnega brazilskega kipa Jezusa Odrešenika (Cristo Redentor) in do njega ponavadi vozi gondola s čudovitimi razgledi na nacionalni park in mesto Puerto Plata pod njim. Zaradi obnove gondole (ki traja že skoraj celo leto), gondola ta trenutek ne vozi, zato sva se midva odločila, da se do vrha Pico Isabel de Torres kar zapeljeva skozi nacionalni park. Mislim da je bilo tako doživetje še lepše, saj je okolica tu prelepa. Griči, hribi in travniki polni palm, zelenja in rož. Prav takšen pa je tudi pogled iz vrha. Za razliko od nacionalnega parka, nama mesto Puerto Plata ni bilo najbolj všeč, zato sva bivanje v njem skrajšala in tako imela možnost podaljšati na polotoku Samana.

5. Nacionalni park Los Tres Ojos

Popolnoma slučajno odkrit nacionalni park Los Tres Ojos je bilo najlepše presenečenje mesta Santa Domingo. Mesto samo nama sploh ni bilo všeč, a to je seveda čisto najina izkušnja in doživljanje. Na srečo sva se že na Samani odločila, da tam podaljšava in skrajšava na koncu v Santa Domingu, od koder sva letela nazaj domov. In tako sva, po precej hitrem zaključku raziskovanja njegovega kolonialnega dela pogooglala, kaj bi tu okoli še lahko doživela. In res, park Los Tres Ojos s podzemnimi jamami in neverjetno lepo divjo zeleno okolico je bilo veliko presenečenje in hkrati najlepši zaključek raziskovanja Dominikanske republike.

6. Bayahibe in razvajanje ob južni karibski obali

Ne bom rekla, da je to must do ob obisku Dominikanske republike, a midva sva tu vseeno res uživala. Tri dni odklopa takoj po prihodu na Dominikansko republiko ob južni, karibski obali je res pasalo. Z razliko od bolj znane Punta Cane je območje okoli mesteca Bayahibe za odtenek manj turistično (pa še vedno precej), a brez vetra, ki je tako značilen za zahodni in občasno tudi severni del države. Tu sva se spočila pred razikovanjem ostalega dela dežele.

To so po najinem mnenju najlepši kotički Dominikanske republike. Vsekakor otok vreden našega raziskovanja, sploh v tehle nenavadnih časih, ko so potovanja sicer mogoča, a s precej omejitvami. Za naju je bilo tu vse tako enostavno, tako sproščeno, tako na izi, da nama je res, po intenzivnih obdobjih doma v Sloveniji, več kot ustrezalo. Za piko na i pa so naju izjemno presenetile njene naravne lepote. Zaradi njih je potovanje na Dominikansko vredno.