Zdravstveno zavarovanje za tujino v času epidemije Covid

Tokrat članek o morda najpomembnejši pripravi na potovanje – sklenitvi zdravstvenega oz. turističnega zavarovanja za tujino. Poleg rednega spremljanja Covid pogojev za vstop v posamezno državo in prestopanja na letališčih, ureditve vize, veljavnosti potnih listov,… je nujno, ampak res nujno! imeti dobro zdravstveno zavarovanje za tujino.

Več kot evropska kartica zavarovanja

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja pokriva le osnovne storitve v javnih zdravstvenih ustanovah znotraj Evropske unije, ki so krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Več kot nič, nikakor pa ne dovolj. Zato ne poznam popotnika ali dopustnika, ki bi se odpravil v tujino brez turističnega zavarovanja

Mi že vrsto let prisegamo na celoletno družinsko zavarovanje Multitrip pri Vzajemni.

Zakaj?

Kritje stroškov v primeru obolenja s covidom-19

V času epidemije Vzajemnino zavarovanje za tujino krije tudi stroške zdravstvenih storitev, ki so posledica okužbe s Covidom:

  • Stroški zdravstvene oskrbena enak način, kot bi šlo za katerokoli drugo bolezen (pregled pri zdravniku, zdravila, hospitalizacijo).
  • Stroški testa, ki ga naroči zdravnik v tujini ter vsi nadaljnji stroški, če bi bil test pozitiven. Seveda pa niso kriti testi, ki so pogoj za samo potovanje (prehajanje državnih mej, vstop v hotele…)
  • Stroški bivanja v karanteni oz. samoizolacijiza celo družino, čeprav zboli le en član. Omejitev je sedem nočitev in 250 evrov/noč/družino, kar je kjerkoli zelo spodoben hotel.
  • Nova letalska karta za domov, če moramo prestaviti let zaradi okužbe s covid virusom oz. samoizolacije/karantene. Seveda moramo najprej koristiti možnost spremembe pri letalski družbi, saj nekatere to omogočajo (npr. Qatar), zavarovalnica pa v tem primeru povrne razliko v ceni. Ne glede na to, če zavarovalnica povrne razliko ali pa plača nove karte, je karta omejena na običajen ekonomski razred in 1.000 evrov za individualno ter 2.000 eur za družinsko polico.

24-urna asistenca v slovenskem jeziku

Če se kje kaj zgodi, je v stiski najlažje uporabljati materni jezik – sploh, ko je treba komu povedati, kaj se je pravzaprav zgodilo in kakšno pomoč potrebuješ. Asistenčni center Varuha zdravja deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu, pogovarjate se v slovenščini.

Nujna medicinska pomoč ne pomeni le reševanje življenja, ampak tudi npr. obisk zobozdravnika zaradi zobobola, obisk zdravnika zaradi zastrupitve in dehidracije, poškodbe… kar se na potovanjih precej pogosto zgodi. Obiščemo pa lahko tudi zasebne zdravstvene ustanove, ki niso del javnega zdravstva. Kako to izgleda v praksi? Zelo enostavno. V vsakem primeru najprej kontaktiramo asistenčni center in upoštevamo navodila. Če so težave manjše in stroški nizki, si zdravniško pomoč poiščemo sami in založimo denar za storitve in zdravila. Če pa gre za hujši primer pa nam pomoč organizira asistenčni center, ki se za kritje stroškov dogovori direktno z bolnico.

Nujni prevozi: Prevoz na kliniko ali v bolnišnico, iskanje in reševanje ponesrečenih oseb ter če je potrebno tudi nujni prevoz v Slovenijo.

Odvetniške storitve: Stroški organizacije odvetniške pomoči in prevajalca ter začasni polog varščine.

Celoletno zavarovanje ali za določen čas

Za vse, ki veliko potujemo v tujino, ali pa se za kakšno pot odločimo čez noč, je idealno celoletno zdravstveno zavarovanje za tujino. Pri Vzajemni mu pravijo Multitrip. Velja celo leto, a znotraj tega posamezno potovanje ne sme biti daljše od treh mesecev. Ampak tudi v tem primeru je možna nadgradnja z dodatnim samostojnim potovanjem za določen čas.

Več različnih paketov

Varuh zdravja, Vzajemna, omogoča, da si izbermo paket glede na

  • dolžino potovanja (od enega dneva do enega leta)
  • območje potovanja (Hrvaška, Evropa, Svet)
  • zavarovalno vsoto
  • ter če potujm sam ali z družino.

Od vsega tega je odvisna tudi cena, izračunamo pa si jo prav enostavno tukaj.

Za nas je zmagovalec Multitrip Svet XXL, ki ima kritje kar 1.000.000 EUR! Sicer si ne predstavljam, v kakšnem primeru bi potreboval tako kritje, je pa je dober občutek imati tako polico:)

Poleg tega paketa, ki ga ne nudi nobena druga zavarovalnica v Sloveniji, pa Vzajemna ponuja še pakete S, M in L. Za delo ali študij v tujini pa omogočajo celoletno zdravstveno zavarovanje Tujina Live.

Potrdilo o Covid zavarovanju

Nekatere države za prehod meje zahtevajo negativni covid test, nekatere potrdilo o cepljenju, nekatere pa tudi ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki vključuje kritje za covid-19. Vzajemna poskrbi za izdajo takega potrdila v angleščini, kar je za popotnike velika prednost.

Akcija

Vzajemna ima do 30. 6. 2022 poseben popust za sklenitev oziroma podaljšanje celoletnega zdravstvenega zavarovanja za tujino Multitrip.

10% popust za sklenitev na spletu

Vzajemnino zavarovanje za tujino se da skleniti prek spleta. Ob sklenitvi prek spleta ali če ste vključeni v njihov program zvestobe Varuh zdravja, vam pri sklenitvi celoletnega zavarovanja nudijo 10% popust.

Sklenitev zavarovanja je preprosta:

  • Zavarovanje za tujino za določeno število dni je tukaj
  • Celoletno zavarovanje za tujino Multitrip pa tukaj

Malo pred iztekom pa nas agent prijazno opomni, da med načrtovanje potovanj spada tudi zavarovanje.

Priporočene zavarovalne vsote

Stroški zdravstvenih storitev v tujini se od države do države močno razlikujejo. Višji standard države običajno pomeni tudi višje stroške zdravljenja, pomembna pa je tudi oddaljenost od doma. Če izberemo zavarovanje s prenizko zavarovalno vsoto se lahko zgodi, da bomo morali doplačati za zdravstvene storitve.

Priporočene zavarovalne vsote so predstavljene na spodnjem zemljevidu: