Lepote Dominikanske republike

Najin letošnji zimski dopust in odklop je bil skoraj do zadnjega pod vprašajem. Predvsem zaradi zunanjih razmer in dveh šoloobveznih otrok, ki sta že lansko leto najavila, da letos pa z nama ne gresta in ostajata doma. Samo po sebi to seveda ne bi predstavljalo težav, a covid razmere doma in po svetu občasno malo zakomplicirajo situacijo. Otroka lahko seveda ostaneta doma in midva odpotujeva sama, a seveda pod pogojem, da smo vsi zdravi, kar pa glede na razmere ni bilo tako samoumevno.

Pa sva se vseeno odločila in zgolj 10 dni pred odhodom kupila karte, tokrat za Dominikansko republiko. Želela sva si nekaj preprostega, s toplo klimo, povezano z morjem in po možnosti deželo, ki jo do sedaj še nisva obiskala. Ter da jo lahko v kombinaciji počitka in raziskovanja polno doživiva v dveh tednih. Nekaj časa sva se spogledovala tudi z Jordanijo, pa sva jo za kratek čas odložila, ker si jo želiva doživeti v malo toplejšem obdobju. In tako je padla odločitev za Dominikansko republiko.

Nič posebnega nisva pričakovala. Priznam, da sem dopuščala možnost, da me bo pustila popolnoma ravnodušno, glede na to, da smo obiskali že kar precej sanjskih tropskih destinacij. Prebrala sem nekaj popotniških zapisov. Nekateri so bili nad potovanjem po Dominikanski navdušeni, spet drugi sploh ne ali nekaj vmes. Kaj naj torej pričakujem. Najbolje da nič ?

No, na najino srečo naju je Dominikanska republika res pozitivno presenetila in do neba sva hvaležna, da sva se odločila in odšla na pot. Ja, z lahkoto si predstavljam, da je le ta lahko popolnoma povprečna destinacija. Če se odločiš in 14 dni ostaneš v nekem resortu. Po možnosti na vetrovnem področju, ti pa vetra sploh ne maraš. In imaš za piko na i še smolo ter je morje polno alg, za kar je ponavadi večja verjetnost v našem poletnem obdobju, oziroma od aprila, maja dalje. Ali če se odločiš za kakšen neposrečen izlet. Npr na Isla Saono, kjer je narava čudovita in ti pričakuješ mir in tišino ter rdeče zvezde v turkizni vodi, naletiš pa na gužvo in đumbus in vse prej kot spoštovanje čudovitega naravnega okolja. Midva sva se zato že doma odločila, da na Isla Saono ne greva in mislim, da je bila to pravilna odločitev.

A tako kot čisto povsod v življenju tudi na potovanjih velja, da imamo točno tako, kot si ustvarimo sami. In vedno lahko stvari spremenimo, samo če smo na spremembe pripravljeni in dovolj prilagodljivi da razumemo, da je edina stalnica vedno sprememba. In ja, tudi meni ni bilo čisto enostavno pustiti doma otrok ob vedenju, da lahko zbolita za korono sama doma ali da lahko zbolila tudi midva s Petrom, na drugem koncu sveta. Za razliko od mnogih, ki so tako glasni predvsem na družbenih omrežjih vem, da tale virus ni čisto nedolžna zadeva. A hkrati vem tudi, da si ne želim čakati na idealni čas, ker le tega ni. Vedno je lahko nekaj. Poskrbela sva za zaščitne ukrepe in se odpravila. In bilo je čudovito. Najin mir je malo skalila informacija o vojni v Ukrajini, ki se je začela ravno v času najinega potovanja. Ni mi bilo vseeno in še vedno mi ni. Preplavi te skrb, žalost, tesnoba, strah in stiska, ko vidiš bolečino drugih ljudi. In potem občutek krivde, da ti nekje uživaš, medtem ko drugi trpijo. A moja krivda ne bo rešila sveta, moj mir pa lahko da en majhen košček v mozaik energije, ki jo svet v tem trenutku nujno potrebuje.

Dominikanska republika nama ja dala točno tisto, kar sva tako potrebovala. Počitek, čudovita doživetja, povezanost, optimizem, videnje da je svet še vedno živ in lep in čudovit, ne glede na vse. In da nikoli ne veš, kdaj se ti življenje lahko obrne na glavo, zato je še kako pomembno izkoristiti čisto vsak trenutek tukaj in sedaj.

Presenetilo naju je, kako zelena je dežela. Kakšno čudovito klimo ima, brez pretirane vlaga ali vročine kot jo velikokrat doživiš v Aziji. Palme pri palmah, ob morju in v notranjosti, divjerasle in seveda marsikje tudi zasajene, skoraj nikjer pa izsekane ali požgane. Čudovito. Kar malo presenetljivo, glede na to da je sosednji Haiti čisto druga, žalostna zgodba. In potem okusno sadje in morska hrana ter en kup izjemnih kotičkov in doživetij, ki niso povezana samo z ležanjem na plaži. Slapovi, razgledi, cenotesi, palme, pa še malo palm, izjemne plaže in za piko na i doživetje kitov grbavcev v zalivu Samana. Preprosto vau ?

Več o najini logistiki potovanja po Dominikanski republiki prihaja v naslednjem članku. Naj tule samo povem, da sva si na začetku privoščila 3 dni počitka v resortu na južni ne vetrovni karibski obali (ne v Punta Cani, ta naju sploh ni zanimala), potem pa sva rentala avto in raziskovala notranjost okoli Jarabacoe, okolico Puerto Plate, največ časa pa namenila čudovitemu polotoku Samana na severu države. Razen prvih treh dni sva bila pri svojem 14 dnevnem potovanju zelo fleksibilna in kar nekajkrat spremenila časovni plan: skrajšala sva Puerto Plato, podaljšala na Samani ter drugače organizirala zaključni del v Santa Domingu. Ta fleksibilnost nama je omogočila, da sva deželo doživela res lepo in jo lahko toplo priporočava dalje. Ker sva imela na poti nazaj dolg prestop v Istanbulu, pa nama nekaj okusov in vonjav Turčije tudi ni ušlo.

Kaj je bilo tisto, kar nama je bilo na Dominikanski najbolj všeč:

  • zelena tropska narava in enormna količina palm vsepovsod
  • severovzhod polotoka Samana: okolica Las Galerasa z najlepšimi plažami Dominikanske republike
  • izjemno doživetje kitov grbavcev v zalivu Samana (opazovanje 8+ samcev v borbi za samico skoraj dve uri okoli in tik ob naši ladji)
  • laguna Dudu
  • hribovita Jarabacoa in slap Jimonoa 1
  • nacionalni park Los Tres Ojos
  • pot na Mount Isabell de Torres nad Puerto Plato (čeprav nama sama Puerto Plata sploh ni bila všeč in sva bivanje tu skrajšala)
  • Las Terrenas
  • par dni razvajanja v resortu, kar sicer ni bil vrhunec potovanja, je bilo pa vseeno prav fajn, sploh na začetku, ker sva se spočila pred ostalim raziskovanjem dežele

Naju je Dominikanska republika vsekakor prijetno presenetila. Ne bom rekla, da je bilo to najlepše potovanje mojega življenja ali da bi se sem vračala vsako leto znova, lahko pa razumem številne Slovence, ki si tu uredijo vsakoletno večmesečno bivanje čez našo zimo. Za naju je bilo čudovito ter po intenzivni in naporni jeseni ter zimi pravi balzam za dušo in telo.