Ideja za izlet: Križna jama in Bloško jezero

Slovenija preseneti vedno znova. Ko že mislimo, da smo jo spoznali in dodobra raziskali, odkrijemo nove kotičke, ki so čudoviti, še čisto neokrnjeni in daleč stran od turizma.

Pretekli vikend smo se na povabilo prijateljev odpravili na kraško planoto Bloke – v Križno jamo in na Bloško jezero. Narava tam, odmaknjenost in neokrnjenost, res lepo.

Križna jama je svetovno znana vodna kraška jama, katere posebnost so števila podzemna jezera s sigastimi pregradami, najdišče kosti jamskega medveda ter naravna ohranjenost. Jama je v svetovnem merilu znana zaradi podzemnih jezer, le teh je v Jezerskem in Pisanem rovu 22, skupaj z rovom Blata pa več kot 40. (vir: www.krizna-jama.si). V jami ni elektrike ali betonskih poti, za ogled dobimo škornje in svetilko, kar naredi izkušnje še bolj posebno.

Kakšni ogledi Križne jame so možni?

Mi smo se odpravili na eno-urni ogled jame, le ta je možen vedno, vsak dan, a v zimskem času po predhodnem dogovoru. Del poti smo prehodili, del pa se zapeljali s čolnom. Bili smo edini obiskovalci in smo jamo imeli »samo zase«, butično. Bilo je izjemno.

Poleg krajšega ogleda jame, pa je možen tudi daljši 4 ali 7 – urni ogled, vse po dogovoru. In če je v poletnem času obiskovalcev na eno – urnem ogledu več, pa je daljši ogled omejen na 4 ljudi na dan, kar se nam zdi edino prav, zaradi zaščite narave in jame.

Poleg Križne jame pa se v teh koncih lahko počne še marsikaj. Tu so številne sprehajalne poti, pa grad Snežnik, pa nekaj km stran Cerkniško jezero, še bližje pa je Bloško jezero, kamor smo se odpravili mi.

Čudovit izlet, ki ga bomo še ponovili, sploh v poletnih dneh.

PS: fotografije jame so slabše kvalitete, ker so slikane v slabih razmerah praktično iz roke, ampak mislim da bodo vseeno vsaj malo prikazale lepoto in posebnost jame.