Naš izbor: najlepši razgledi in pohodne poti okoli Mont Blanca

Slabih pet dni, ki sva jih letos preživela v Chamonixu in okoliških gorah so bili vrhunec najinega poletnega roadtripa po Franciji, oziroma kar vrhunec celotnega poletja. Popolnoma nenačrtovani del, a nekako se je v tistih dneh vse poklopilo in doživela sva nekaj kičasto lepih trenutkov v gorah okoli Mont Blanca. Če sva julija občudovala Dolomite in si težko predstavljala, da je lahko še lepše, nama je Chamonix dokazal nasprotno. Kič brez oblačka na nebu in z razgledi za vikat. In če ste ljubitelj gora, razgledov in pohodnih poti, potem se je vredno usesti v avto in se zapeljati do vznožja Mont Blanca, do italijanskega Courmayeura ali še bolje, francoskega Chamonixa.

Chamonix je meka evropskega alpinizma. Kako ne bi bil, če se nahaja ob vznožju najvišje gore Evrope, ob vznožju Bele dame, Mont Blanca. Ja, Chamonix ima svojo ceno, kar pomeni da so nočitve v njem drage. A hkrati vredne svoje cene. Pred sedmimi leti, ko sva Chamonix obiskala prvič, tokrat še z otrokoma, smo kampirali in v tem primeru cena nočitve ni bila nič višja kot so cene kakšnih dobrih kampov na Hrvaškem. Tokrat pa je bil Chamonix popolnoma spontana in nenačrtovana odločitev. Vročinski val na jugu Francije naju je predčasno »pregnal« iz Provanse. In ko sva videla, da je v okolici Mont Blanca napovedano neverjetno in ne prav pogosto večdnevno sončno vreme brez oblačka, nisva prav veliko razmišljala. Poleg tega priznam, da nama v najinih letih paše kdaj malo več udobja. Sicer takšnega čisto preprostega, s toplo sobo in spanjem na postelji.

Ko boste izbirali namestitev v Chamonixu je najbolj pomembno, da ima le ta parkirišče. Parkirišče je večna in zelo draga težava Chamonixa. Midva sva bila 4 noči nastanjena v sicer zelo preprostem hotelu v centru mesta (Hotel du Louvre), z najlepšim razgledom na Aiguille du Midi, na Mont Blanc in ledenik Bossons. Tole so bili med drugim razgledi iz najine hotelske sobe:

Ja, hotel je imel tudi svoje parkirišče in ko sva v torek prispela v Chamonix, sva parkirala avto in ga nisva premaknila do sobote, ko sva se popoldan odpravila dalje čez Švico proti Italiji.

Izhodišča za pohodne poti in bližnje kraje kot so Les Houches, Les Bossons, Les Praz, Argentiere itd povezuje avtobus, ki vozi redno in pogosto. Le ta je za turiste, ki koristijo nočitve v Chamonixu brezplačen. Hotelir ti ob prijavi v hotel izda kartico, s katero lahko koristiš brezplačne avtobusne prevoze med posameznimi kraji in s tem izhodišči za gorske in pohodne poti. Če se v Chamonixu nahajate več dni in imate željo narediti najlepše pohodne poti v okolici Mont Blanca, se vam splača kupiti Chamonix Lift Pass. Izhodišča za te vrhunske ture pod številnimi tri in štiri tisočaki se namreč večinoma začnejo malo višje, zato je delna uporaba gondole smiselna. Kljub višjemu izhodišču pa sva vsak dan hodila več ur in uživala v kičastih razgledih na najvišje vrhove Evrope.

Katere so, po najinem mnenju, najlepše pohodne poti v okolici Chamonixa?

Poti so nanizane v časovnem vrstnem redu, ker se res težko odločim katera od njih je bila najlepša in katera najmanj, vse so bile vse vrhunske 🙂 .

1. Le Brevent (2525m) in Lac du Brevent (2127m)

Najlepši, najbolj direkten pogled na Mont Blanc je zagotovo iz vrha Le Brevent in dalje iz poti, ki povezuje Le Brevent in Lac du Brevent. Do vrha Le Brevent se sicer lahko pripeljemo z gondolo, vendar sva se midva odločila za izhodišče Planplaz (1999m) in se od tam podala proti vrhu čez prelaz Col du Brevent ter dalje proti jezeru Lac Du Brevent. Najlepši del poti je zagotovo tisti, ki povezuje Le Brevent in Lac du Brevent. Zaradi razgledov in zaradi precej manjšega števila pohodnikov.
Čas hoje: cca 5-6h

2. Lac Blanc (2352m)

Tura do jezera Lac Blanc je ena najbolj poznanih, najlepših in tudi najbolj obleganih v okolici Mont Blanca. A le kako bi lahko ljudem zamerili, da si želijo videti to lepoto. Če se želimo izogniti množici, je dobro vstati in začeti hoditi zgodaj. Poleg tega pa je pomembno, da se na cilju od koče Refuge Chalet du Lac Blanc na južnem delu jezera odpravimo dalje, proti zadnjemu, severnemu delu. Tam pa v lepotah jezera, njegovi turkizni barvi in vrhunskih razgledih lahko resnično uživamo skoraj sami, oziroma z res redkimi pohodniki. Izhodišč za pohod do jezera je več. Midva sva izbrala krožno pot z izhodiščem in zaključkom ob Refuge de la Flegere.
Čas hoje: 4h, z daljšim postankom ob jezeru skupaj 5-6h

3. Grand Balcon Sud

To je eden izmed najbolj znanih pohodov, ki vodi po pobočjih severno do Chamonixa z najlepšimi razgledi proti Mont Blancu in okoliškim vrhovom na jugu. Osrednji del pohodne poti vodi od Planpraza (ki je tudi izhodišče za Le Brevent) do Refuge de la Flegere (ki je izhodišče za Lac Blanc). Midva tega pohoda nisva naredila, ker sva prej že dva dni raziskovala in hodila po teh severnih pobočjih z najlepšimi pogledi proti jugu. A če imate na voljo samo en dan je morda hike Grand Balcon Sud dobra izbira.
Čas hoje: 2-4h, odvisno od izhodišča in hitrosti hoje

4. Grand Balcon Nord

Če bi že morala izbrati najlepši oh in sploh vau hike na tem območju, pa bi bil to Grand Balcon Nord hike. Spektakularna hoja tokrat na južnih pobočjih Chamonixa pod špičastimi vrhovi tri in štiri tisočakov. Ne izpustite tega pohoda če raziskujete Mont Blanc in okolico. Midva sva za izhodišče izbrala Le Plan de l’Aiguille, se najprej podala do jezera Lac Bleu, potem pa dalje proti Refuge du Montenvers, ki se nahaja tik ob znamenitem ledeniku Mer de Glace. Od Refuge du Montenvers sva se nazaj do Chamnixa odpeljata z vlakom na zobato železnico. Seveda pa Grand Balcon Nord hike lahko naredite tudi v nasprotni smeri.
Čas hoje: 3-4h

5. Point de Vue in ledenik d’Argentiere (2338m)

Vedela sva, da si želiva vsaj en hike, kjer bi se čimbolj približala ledenikom in od blizu občudovala ledeniške piramide. Imela sva dve možnosti: pohod do Chalet du Glacier in dalje do Chalet des Pyramides tik ob ledeniku Bossons ali pohod do Point de Vue tik ob ledeniku Argentiere. Ocenila sva (morda tudi napačno, kaj pa vem), da se lahko bolj približava piramidam ledenika Argentiere, zato sva se odločila za slednjo varianto. Bilo je čudovito. Z gondolo Plan Joran sva se iz kraja Argentiere odpeljala do prve postaje in od tam dalje peš proti ledeniku.
Čas hoje: 3-4h

6. Aiguille du Midi (3842m)

No, tole pa ni bil pohod ampak vseeno »must do« ob obisku Chamonixa. Aiguille du Midi je eden izmed vrhov v neposredni bližini Mont Blanca. Do njega se lahko povzpnemo z gondolo, ki pripelje na špičast razgledni vrh na kar 3842 metrih nadmorske višine, od koder lahko, na treh izredno dobro postavljenih in organiziranih terasah opazujemo bližnji Mont Blanc, ledenike, alpiniste in plezalce ter okoliške tri in štiri tisočake. To je zagotovo ena izmed najatraktivnejših prosto visečih gondol na svetu. Že sama vožnja navzgor je spektakularna. Zapis, ki sem ga zasledila na internetu morda pričara nekaj približne predstave o višini: »Kot bi se v Piranu usedli na gondolo in izstopili 117 višinskih metrom pod vrhom Triglava.« Saj vem, pravi alpinisti najbrž zavijajo z očmi in si mislijo: le kaj jim je tega treba… Ampak, ampak….je vseeno vredno. Mislila sva, da se bova povzpela z gondolo na vrh, malo uživala v razgledu in se čez uro odpravila nazaj navzdol. No, pa je trajalo več ur, saj sva imela nebo brez oblačka in razglede, ki se jih kar nisva naveličala opazovati. In ja, vožnja s to atraktivno gondolo in občudovanje Mont Blanca iz neposredne bližine ima svojo ceno (65 eur/osebo). Je pa ta vožnja vključena v večdnevni Chamomix Lift Pass, zato preračunajte, kaj se vam bolj splača. In pozor: karte za vzpon na Aiguille du Midi je potrebno rezervirati več dni vnaprej, saj je število obiskovalcev omejeno, karte pa za več dni vnaprej v top poletni sezoni vedno razprodane.

To so bili najlepši trenutki najinega gorske pravljice v okolici Mont Blanca. Hvaležna sva za kičastno vreme, ki v teh koncih ni samoumevno in za to, da so se stvari kar nekako poklopile. Tu sva doživela nekaj najlepših gorskih prizorov do sedaj, ki jih vsem ljubiteljem gora toplo priporočava.