Trije razgledniki nad Blejskim jezerom

Pretekli vikend sva s Petrom ugotavljala, kako je lepota Blejskega jezera nam Slovencem kar nekako samoumevna. Pa zagotovo med to samoumevnost ne sodi samo Blejsko jezero, temveč tudi številni ostali čudoviti kotički Slovenije.

Poleg klasičnega sedem kilometrskega kroga okoli jezera pa ima Bled tri čudovite razglednike, ki ponudijo še lepše poglede, tokrat iz višine, na jezero, otoček na njem in grad v ozadju. In jeseni, ko listavci pobarvajo naravo, so le ti najlepši.

To so Ojstrica, Mala Osojnica in Velika Osojnica. Izhodišče za vse je Zaka. Midva sva se tokrat podala na vse tri razglednike in naredila nekakšen krog. Za vse skupaj potrebujete cca 1,5h do 2,5h, odvisno od hitrosti ter od tega, koliko časa uživate v razgledih. Pot je nezahtevna in sploh v jesenskih barvah čudovita.

Najbolj poznana je Ojstrica, ki je tudi najlažje in najhitreje dostopna, s tem pa tudi najbolj oblegana iz strani turistov. Iz Zake jo dosežemo v 20. minutah. Na srečo prav veliko ljudi ob najinem obisku ni bilo, pa vseeno sva se kmalu odpravila dalje.

Iz Ojstrice do Velike Osojnice vas čaka cca 25 minut hoje. Najprej malo navzdol in potem ponovno navzgor. Sam vrh velike Osojnice ni razgleden. Za razgled se je potrebno sprehoditi še malo dlje, do roba, kjer je na čudovitem mestu postavljena fotogenična klopca. Nobene vrste ni bilo za fotografiranje ali kaj podobnega. Mogoče zahvaljujoč korona omejitvam. Razgled pa je bil seveda čudovit.

Iz Velike Osojnice sva se spustila in se povzpela še na Malo Osojnico (cca 20-25 minut). Tukaj pa sploh nisva srečala nikogar, niti enega pohodnika in sva res uživala v razgledih. Najlepši del poti pa je sledil pri vračanju iz Mala Osojnice proti Zaki (zopet cca 20-25 minut). Ker sva izbrala krožno pot, sva se najprej spustila po strmih stopnicah, kjer je sicer potrebno nekaj previdnosti, a ni sile. Potem pa so se ponovno odprli čudoviti razgledi na jezero, otok in grad v ozadju.

Morda je čas korona omejitev pravi čas za obisk blejskih razglednikov, saj v njih lahko uživamo skoraj sami. Oziroma zagotovo s precej manjšim številom ostalih turistov in pohodnikov.