Naš izbor: kje je najboljša čokolada doma?

Čokolada, čokolada 🙂 .

Ko govorim in pišem o čokoladi, nimam v mislih proizvodov kot so Nutela ali Milka čokolade ipd. Razumem, da jih ljudje množično kupujejo, predvsem zaradi odvisnosti od sladkorja, ki ga je v takšnih proizvodih ogromno, a na žalost je v njih le malo tistega, kar odlikuje dobro čokolado – in to je visok delež res izvrstnega kakava.
Osnova za čokolado so grenka zrna kakavovca, ime čokolada pa izvira iz jezika Aztekov in pomeni »grenka voda«. Kakavovec je drevo, ki izvira iz pragozdov Južne Amerike. Seveda ga sedaj najdemo tudi drugod po svetu, a najboljši kakav je še vedno doma v Srednji in Južni Ameriki. Čokolado dobijo tako, da na soncu pražijo kakavova zrna, jih zmeljejo v prah, stiskajo in na koncu dodajo druge potrebne sestavine.

Naš prvi stik z res izvrstno čokolado je bil obisk čokoladnice Zotter in njihovega čokoladnega teatra. Resnično vrhunski izlet, ki ga priporočam vsem ljubiteljem dobre čokolade. Tudi tisti, ki niste klasični čokoholiki, tu definitivno lahko pridete na svoj račun. Ogromno okusov in zvrsti čokolade, ki jo lahko v čokoladnem teatru spremljate od začetka (čistih kakavovih zrn iz vseh konec sveta) do njene končne oblike (različnih čokolad, pralinejev, vročih napitkov…). Vse o čokoladi. Od zrna do kulta. Okusi so resnično kvalitetni in ogromno čokolad je primernih tudi za vegane. In kar je bilo meni najboljše – vse je delano po principu “Fairtrade” – pravične trgovine in vse sestavine so organsko – ekološko pridelane. Josef Zotter spada med najboljše mednarodno priznane proizvajalce čokolade na svetu. Je zelo poseben in zelo preprost – a odprt, dostopen obiskovalcem.
Njihov čokoladni teater se nahaja na posestvu, kjer se ukvarjajo z bio kmetijo in kulturo bio prehrane. Posestvo je preprosto, a vrhunsko zasnovano. Kotiček za dušo. Ki ga popestrijo ležalne mreže, vrvi za hojo po njih, kmečki golf, zeliščni vrtovi in množica živali. S posebnostmi Josefa Zotterja, kot je na primer pokopališče idej. Imajo lastno domačo pivovarno, pekarno, mlin in mini tovarno testenin. V restavraciji, ki se nahaja na kmetiji uporabljajo izključno sestavine, ki jih sami pridelajo. Čudoviti izlet za vse ljubitelje čokolade.

Ob obisku čokoladnice Zotter smo si ob ogledu njihovega filmčka o tem, kje in na kakšen način (s fair trade trgovino) dobivajo najboljši kakav za njihove izvrstne čokolade – rekli, sem pa moramo enkrat iti. Ja, filmček je govoril in prikazoval Belize ter plantaže kakava na njegovem jugu.
Mi na žalost ob potovanju po Belizeju do juga dežele nismo prišli, smo pa v mestecu San Ignacio zavili v čokoladnico AJAW, kjer so nam domačini (Maji) pokazali tradicionalno pridelavo čokolade iz najboljših kakavovih zrn. Čudovita izkušnja. Če se boste kdaj potepali po deželah Srednje ali Južne Amerike, ne izpustite obiska kakšne lokalne čokoladnice, ki vas bo popeljala v res prave in pristne kakavove okuse.

V Evropi velja Švica za največjo porabnico čokolade na prebivalca. V mestu Broc je doma najstarejša švicarska tovarna čokolade, ki jo je leta 1898 odprl Alexandre-Louis Callier. V Maison Cailler čokoladnici lahko prav tako doživite pravo čokoladno popotovanje. Ob našem obisku Švice smo si Maison Cailler želeli obiskati, a gužva je bila nepopisna in za vstop v čokoladnico bi morali v vrsti čakati 2 uri. No, to je pa preveč. In nismo seveda. Tisto kar nas je zmotilo je tudi dejstvo, da je že pred desetletji podjetje Cailler pogoltnil švicarski živilski konglomerat Nestle. In ker velikih konglemeratov ne podpiramo najrajši, se nam tudi to, da nismo mogli obiskati Maison Cailler ni zdelo preveč hudo.

In potem Belgija. Od našega obiska Belgije imamo odgovor na vprašanje: kje je najboljša čokolada doma 🙂 .
Za nas v Belgiji 🙂 . Najboljši kakav izvira iz Srednje Amerike, a izvrstni okus kakava znajo na najbolj prefinjen in gurmanski način pričarati belgijske čokolade, pralineji, trufli in podobne dobrote.
Hudič je, ker belgijske čokoladnice niso najcenejše, a po drugi strani tisto, kar ni najlažje dosegljivo (dobesedno in preneseno) še bolj cenimo. In včasih je tudi pri čokoladi tako, da je manj več, če je le tisto kar poizkusimo res vrhunsko.

V Bruslju in okoliških mestecih zato ne pozabite zaviti v njihove čokoladnice. In če si želite brezplačno degustacijo vrhunske belgijske čokolade (ja, tudi to je možno 🙂 ), potem se zapeljite v tovarno čokolade Neuhaus, ki se nahaja na severnem obrobju Bruslja. Tam lahko v njihovi »tovarniški prodajalni« poizkusite neomejene količine prave belgijske čokolade, pralinejev in pravzaprav skoraj vsega, kar izdelujejo (brezplačno). Že samo zaradi tega se čokoladnico splača obiskati, seveda pa lahko tam nakupite tudi kakšne dobrote za domov. Koordinate: 50°48’50″N 4°15’30″E.

Poleg čokoladnic v Bruslju pa nas je navdušila tudi čokoladnica Daskalidès (www.daskalides.be), v mestecu Ghent.

Pravijo, da je čokolada včasih najboljša prijateljica žensk 🙂 . No, jaz še vedno mislim, da ga ni čez pogovor in druženje s pravimi, resničnimi prijatelji. Včasih pa je kakšen trenutek res veliko lepši, če nam ga zraven posladka še vrhunska čokolada.