Predlog kratkega, a sladkega potovanja po Belgiji

V Belgijo na vaflje, čokolado in raziskovanje pravljičnih mestec?

Zakaj pa ne 🙂

Za marsikoga in zgolj na prvi pogled Belgijo predstavlja Bruselj. A to je na srečo res samo na prvi pogled, saj je Belgija še mnogo več kot zgolj Bruselj, katerega marsikdo povezuje zgolj s službenimi obveznostmi in evropskim parlamentom. Na srečo ravno delo številnih slovenskih politikov tam nam »navadnim smrtnikom« omogoča zelo, zelo poceni letalske karte iz domačega praga v Belgijo.
Seveda je idealno, če imamo dovolj časa in se na raziskovanje Belgije in sosednjih držav lahko odpravimo kar s svojim avtomobilom, a včasih tega časa ni, želimo pa si vseeno nekajdnevni odklop izven Slovenije in poceni let do tja.

Kako do Bruslja in Belgije?

Iz letališča Brnik večkrat tedensko leti Wizzair in povratne letalske karte so včasih smešno poceni. Mi smo za povratno karto dali 25 eur, z ročno prtljago 55x40x23cm, lahko pa se jo dobi tudi še za kakšen evro ceneje. Prijatelji so v začetku decembra leteli v Bruselj za 20 eur (povratna iz Brnika).

Najem avtomobila

Ker Wizzair iz Ljubljane leti na letališče Charleroi (60km južno od Bruslja), predlagamo že takoj na letališču najeti avtomobil. Večina popotnikov sicer za prevoz do mesta uporablja avtobus. A javni prevoz po Belgiji je drag in za 4-člansko družino ni računice. Mi smo se odločili za najem avtomobila. Najeli smo ga pri Billigermietwagen, rezervacijo opravili predhodno od doma in za dan najema avtomobila srednjega razreda dali 40 eur. Seveda je v tem primeru v času obiska Bruslja potrebno avto pustiti v parkirni hiši, saj se po Bruslju nima smisla voziti z avtomobilom. Izberite ugodno 24 urno parkiranje brez izhodov, za katerega smo mi odšteli 9 eur (celodnevno parkiranje skupaj z nočjo brez vmesnih izhodov). Mi smo parkirali v bližini naše nočitve v parkirni hiši Ecuyer. Firma, ki upravlja s parkirnimi hišami je Interparking, preverite na njihovi spletni strani interparking.be. Cestnin v Belgiji nimajo, za bencin pa smo na naši poti (Charleroi – Bruselj – Gent – Brugge) dali 37 eur. Nam je najem avtomobila vedno prvi izbira, saj zagotavlja svobodo raziskovanja in to nam res veliko pomeni.

Nočitve

Nočitve v Belgiji so drage in še enkrat drage. Prav tako je draga hrana v restavracijah. Najboljša izbira je Airbnb ali podobne namestitve v apartmajih s kuhinjo, ki vam omogoča, da si sami skuhate in pripravite kosilo/večerjo. Hrano pa brez težav za normalno ceno primerljivo našimi kupite v Carrefour-ju.

Koliko časa potrebujete?

Čas je vedno relativen. Najbolje je več, a za kratek odklop lahko zadostuje že 3-5 dni. Mi poleg Bruslja, za katerega je po našem mnenju dovolj en dan (morda dan in pol) priporočamo obiskati še Ghent in Brugge. Zakaj? Boste videli v nadaljevanju 🙂 .

Kratek plan potovanja

1.dan: Ljubljana – Bruselj Charleroi

Popoldan/zvečer si v Bruslju privoščite pivo in izvrsten belgijski vafelj in predvsem odklopite 🙂 .

2.dan: Bruselj

Bruselj je prestolnica Belgije in Evropske unije. Oglejte si Veliki trg (Grand palace), ki je pod Unesco zaščito in je res lep.
Vmes ne pozabite zaviti v njihove čokoladnice, kjer imajo res izvrstno čokolado, ne sicer najbolj poceni, a vseeno vredno nakupa. Poleg čokolade so tu še vaflji (belgijski in lieški, nam je bil veliko bolj okusen belgijski) in znameniti belgijski krompirček. Moram reči, da nas zadnji ni preveč pritegnil, vaflji in čokolada pa so brez dvoma izjemni.
Dopoldan se izgubljajte v ulicah centra Bruslja, obiščite katerega od parkov (park Bruselj se nahaja v bližini Velikega trga) in se odpravite do Jardin du Mont des Arts, kjer boste priča enemu lepših razgledov na mesto.
Popoldan ne zamudite obiska Atomiuma (do katerega se odpravite s podzemno železnico), ki je eden izmed simbolov Bruslja. Stoji na »planoti« Heysel in je bil zgrajen za svetovno razstavo leta 1958. Tudi v njem redno gostujejo številne razstave, na vrhu pa je restavracija z (baje) lepim razgledom. Vstop v Atomium je drag in mi se zanj nismo odločili, morda pa pritegne koga od vas.

3.dan: Bruselj – obisk čokoladnice Neuhaus – Ghent

Če imate le možnost, potem obisk Bruslja kombinirajte z obiskom mesteca Ghent in Brugge, ki se nahajata severno od Bruslja. Na poti do Ghenta se najprej ustavite v tovarni čokolade Neuhaus, kjer lahko v njihovi »tovarniški prodajalni« poizkusite neomejene količine prave belgijske čokolade, pralinejev in pravzaprav skoraj vsega, kar izdelujejo (brezplačno). Že samo zaradi tega se čokoladnico splača obiskati, seveda pa lahko tam nakupite tudi kakšne dobrote za domov. Koordinate: 50°48’50″N 4°15’30″E

In potem Ghent.
Ghent je bil najlepše presenečenje našega kratkega potovanja. In če moram izbrati Ghent ali Brugge – potem izberem Ghent 🙂 . Mestece ob kanalih na severozahodu Belgije, zgolj uro vožnje iz Bruslja je zelo posebno. Noro očarljivo, eno lepših, kar smo jih raziskovali do sedaj. Kot iz neke stare zelo prijazne pravljice. Taksne, ki jo sestaviš iz lego kock. Raziskujte uličice ob kanalih, staro mestno jedro, znameniti grad Gravensteen in uživajte v posebnem utripu mesteca. Ne izpustite uličnih vafljev (najboljših kar smo jih jedli v Belgiji) ter sladkih čokoladnic. Nas je navdušila čokoladnica Daskalidès (www.daskalides.be). Tik ob njej pa se nahaja tudi picerija Al Castello, kjer imajo res dobre italijanske pice (cena pice je 10-12 eur, a še vedno veliko ceneje kot kosilo kje drugje).

4.dan: Ghent – Brugge

Naslednji dan pot nadaljujte proti severu. Slabo uro vožnje (45 minut) od Ghenta se nahaja Unescov Brugge. Pravijo mu belgijske Benetke, saj je mesto prepredeno s kanali in posebnim utripom. V toplejših mesecih se po kanalih lahko zapeljete z ladjico in uživate v zanimivi arhitekturi ter srečanju s številnimi labodi. Seveda ne izpustite starega mestnega središča in trga, ki je zasluženo pod Unescovo zaščito. Vsako sredo dopoldan se na njem odvija tudi lokalna tržnica, kjer lahko doživite pravi lokalni utrip mesta in uživate v dobri in precej poceni lokalni hrani (za razliko od hrane v belgijskih lokalih in gostilnah). Najlepše od vsega pa so pisane hiše na osrednjem trgu. Skriva pa Brugge še eno zanimivost, za katero vejo le maloštevilni turisti. Na njegovem severnem delu so čudoviti fotogenični mlini na veter, prava paša za oči in raziskovalnega duha. Koordinate: 51°12’49″N 3°14’20″E

5.dan: Brugge – Bruselj Charleroi – Ljubljana

Svoj izlet lahko poljubno podaljšate ali pa se odpravite na pot nazaj proti domu.

Upam, da smo vam z zgornjim opisom dali kakšno novo idejo ali olajšali odločitev za kratka potepanja po Evropi. Svet je lep 🙂 .