Islandija in Škotska – logistika potovanja in praktični potovalni nasveti

Nekatere dežele nam dovoljujejo potovanje brez vnaprejšnjih priprav in rezervacij nočitev. Islandija in Škotska v turistični sezoni žal nista med njimi. Zaradi visokih cen in omejenih zmogljivosti je za potovanje v turistični sezoni zelo priporočljivo vnaprej rezervirati nočitve. Za avgustovsko pot smo jih mi že januarja in ni nam bilo žal, saj so bile cene že maja precej višje, večino kapacitet izven Reykjavika na Islandiji pa zasedenih.

Letalo

Letalske karte smo nabavili preko easyjet.es, saj je španska stran ponudila nižje cene kot angleška. Iz Benetk smo leteli v Edinburgh in od tam z ločeno karto v Reykjavik (letališče je v Keflaviku). Prvič smo imeli v Edinburgu čas dobra dva dneva, ob vračanju pa tri dni. Cena karte je bila 375€ (160€ + 215€) na osebo.

Rentacar

Po Škotski in Islandiji smo se ves čas prevažali z najetim avtom. Želja je sicer bila avtodom, vendar so cene najema višje od najema navadnega avta in nočitve skupaj. Na Islandiji smo videli veliko kolesarjev in celo popotnika, ki je v hudem nalivu pešačil. Razdalje med kraji so velike in res bi bilo zanimivo vedeti za njegovo življenjsko zgodbo.

Preko Billiger-mietwagen.de smo rezervirali in plačali avto že več mesecev vnaprej. Ta iskalnik uporabljamo, ker ponudi ugodne cene, možnost preklica brez stroškov in hitro vračilo denarja, vedno pa takoj vplačamo tudi zavarovanje brez odbitne franšize. Priporočamo tudi autoeurope.com, autoescape.com ter rentalcars.com. Tako smo za dva dneva uporabe astre v Edinburghu dali 93€, za teden karavana za 5 oseb v Islandiji 500€ ter za tri dneve astre karavan v Edinburghu 100€.

Na Škotskem seveda vozijo po levi strani, vendar z vožnjo ni večjih težav, velja pa razmisliti o avtomatiku. Pomembno je preveriti kako se časovno izide pristanek letala in odpiralni čas poslovalnic. Nekatere poslovalnice so kakšen kilometer izven letališča, kar pomeni dodaten čas za sicer zastonj prevoz s kombijem. Naš pristanek iz Reykjavika v Edinburghu je bil ob 23:10, kar bi bilo premalo časa za mejno kontrolo, prevzem prtljage in prevoz do poslovalnice izven letališča, ki se zapre ob 24.00. Zato smo prvo rezervacijo preklicali in najeli avto pri agenciji na letališču, pa smo zaradi zamude Easyjet-a vseeno zamudili. Avto smo prevzeli ob 00:40 ter plačali 50 GBP stroškov, katere nam bo Easyjet povrnil.

Ob pristanku v Reykjaviku sam prevzem avta ni bil prijeten, saj nas na letališču ni pričakal kombi, ki bi nas peljal do pisarne agencije Procar oddaljene nekaj kilometrov. Našo rezervacijo so enostavno spregledali. Agencije na letališču so imele vse zasedeno ali pa zelo visoke cene (za en teden 940€!), zato smo vztrajali pri naši rezervaciji. Po nekaj glasnih telefonskih klicih in uri čakanja so le prišli po nas in nam dali avto višje kategorije: 4WD z ogrevanimi sedeži in sončno streho, seveda brez doplačila. Super!

Nočitve

Nočitve smo izbirali v hostlih, kjer je na voljo tudi kuhinja. To je zelo pomembno predvsem na Islandiji kjer so cene hrane v restavracijah zelo visoke. Za privat sobo brez zajtrka smo tako za štiričlansko družino dali večinoma okoli 120 EUR. V HI Hostlu v Grundarfjordurju pa so nam za posteljnino zaračunali še dodatnih 10€ na osebo. Zanimivo pa je bilo v Hofnu v “House on the hill”, kjer so prostori sicer zelo lepi in urejeni, vendar za razliko od ostalih hostlov kuhinja sploh nima štedilnika. Tako smo šli pred market za 15€ na osebo okusiti v tortiljo zavite popečene koščke jastoga in zelenjave, kar je bilo okusno vendar količinsko premajhno celo za otroka. V trgovini smo zato dokupili toaste, prigrizke in pivo. Trgovine so dobro založene in so le malo dražje od naših, zato si brez težav lahko privoščimo npr. odličen španski ali italijanski pršut.

Ceste

Večina obiskovalcev Islandije so nameščeni v hotelih v Reykjaviku, od koder gredo na organizirane enodnevne izlete z avtobusom. Predvsem tako imenovani Zlati krog je poln enodnevnih obiskovalcev. Za veliki krog ali morda še kaj več pa je skoraj nujen najem avta, saj so redni avtobusni prevozi redki. Vse ceste se lahko prevozi z običajnim avtom, terenec ni potreben, menda tudi pozimi ne. Nekaj odsekov glavnih cest je sicer makadamskih, vendar se po njih brez težav pelje 80 km/h. Siceršnja omejitev izven naselja je 90 km/h, katere se večinoma držijo. Nasploh je vožnja po Islandiji zelo ne-stresna, saj je promet redek, pogledov na lepote narave pa ne ovirajo jumbo plakati. Bencin pa je le malenkost dražji kot pri nas.

Vstopnine

Na Škotskem je veliko zelo lepih gradov in tega se Škoti zavedajo. Vstopnine so namreč precej visoke. Nasprotno pa na Islandiji za ogled naravnih znamenitosti sploh ni vstopnine ali pa je zelo poceni. Draga pa je vstopnina v znamenito Modro laguno (najcenejši paket brez brisače je 50€ na odraslega, otrok do 12 let zastonj), ogledi kitov z ladjo (65 eur na osebo – vendar vsekakor vredno tega denarja) ter prevoz z ladjico po ledeniški laguni (120 eur za družino – vendar se mi za to nismo odločili).

Pitna voda

Škotski vodovod ponudi pitno vodo. Hecno pa je, da imajo večinoma še vedno ločeni pipi za vročo in mrzlo vodo. Islandci imajo menda drugo najboljšo pitno vodo na svetu, zaostajali naj bi le za Finci. Imajo pa tudi zelo veliko geotermalne vode, ki jo uporabljajo za ogrevanje radiatorjev (tudi poleti) in za umivanje. Tako imajo v pipah dvojno vodo. Ko odpreš mrzlo vodo priteče hladna pitna voda, ko odpreš vročo pa geotermalna voda z vonjem po žveplu.

Vreme

Tako Škoti kot Islandci vreme dojemajo drugače kot mi. Dež nekajkrat na dan je običajen, nizke temperature sredi poletja pa tudi. Na to morajo biti pripravljeni predvsem tisti, ki šotorijo.

Potovanje je bilo – kljub temu, da si nismo privoščili nobenega luksuza – med dražjimi do sedaj. A brez pomišljanja, bi se na njega podali še enkrat – zaradi naravnih lepot, ki so nas preprosto očarale in bile res dih jemajoče. Privarčevali bi lahko le v primeru kampiranja na Islandiji, za katerega pa se nismo odločili in ni nam žal. Videli smo namreč vremenske razmere na tem otoku vode, ledenikov in vulkanov. Niso prijetne za kampiranje, daleč od tega. Dež, veter, mraz in voda vsepovsod so nas od kampiranja odvrnili. Na srečo pa smo vse namestitve in rentanje avtomobila rezervirali precej vnaprej, kar nam je prihranilo kar nekaj dodatnih eurov. Privoščili smo si edino dve dražji izkušnji: Modro laguno in jadranje z ogledom kitov, delfinov in puffinov. Slednje je bilo nekaj najlepšega, kar smo skupaj doživeli do sedaj na potovanjih in vredno vsakega eura; za obisk Modre lagune pa bi še enkrat dobro premislili. Bilo je fajn, a skomercializirano in drago. A tako pač je – ponudba in povpraševanje gresta vedno z roko v roki 🙂 .

Kmalu pa kaj več o o posameznih dnevih, izletih in doživetjih.