Hallstatt in najstarejši rudnik soli na svetu

Hallstatt je idilično mestece na skrajnem severozahodu Avstrije in je skupaj z jezerom, ob katerem leži, uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine. Poleg čudovitih pogledov na zaliv in gore, ki ga obdajajo, se v njegovi neposredni bližini nahaja tudi najstarejši rudnik soli na svetu.

Obisk le tega je posebno doživetje – tako za odrasle, kot za otroke. Ogled rudnika je voden in organiziran in traja 70 minut. V tem času nam v njem na izredno zanimiv in interaktiven način predstavijo zgodovino pridobivanja soli in dogajanja v njem. Vse skupaj je začinjeno s posebnimi doživetji, kot so vožnja po lesenem toboganu in “light showi”. Resnično posebno doživetje, vredno ogleda. Vsi ljubitelji narave in naravnih izdelkov pa lahko po ogledu rudnika uživamo v trgovinicah z naravno soljo in izdelki iz nje.

Ogled Hallstatta z rudnikom soli lahko naredimo kot enodnevni izlet, saj vožnja do njega (iz Ljubljane) traja približno 3 ure. Lahko pa se odločimo za vikend izlet in si naslednji dan ogledamo še Salzburg, Mozartovo mesto. Ob lepem vremenu se v Hallstattu lahko odločimo tudi za vožnjo z ladjico po jezeru, ki nam ponudi čudoviti pogled na idilično mestece ob njem.

In za zaključek dneva ni nič boljšega kot sladkanje z božansko sacher torto, ki jo ponujajo lokali v centru očarljivega Hallstatta 🙂 .