Naši Maldivi: Fihalhohi 2013

Ker je članek o naših Maldivih in rajskem otočku Fihalhohi redno med devetimi najbolj branimi članki na naši spletni strani in ker pogosto dobivam več vprašanj o tem otočku, sem se odločila napisati par besed in dodati nekaj fotografij.

Maldivi so bili malo bolj luksuzni zaključek našega 3 tedenskega low budget potepanja po Šri Lanki leta 2013. Če je sedaj že precej običajno potovati na Maldive in spati izven dražjih resortov na otočkih, kjer živijo tudi domačini, pa takrat temu še ni bilo tako. Priznam, da se tudi jaz želim vrniti na te res rajske otočke in jih raziskati na samostojen način izven luksuznih resortov. A mi hkrati ni niti najmanj žal za čudovito izkušnjo na majhnem otočku Fihalhohi, kjer se nahaja en sam resort, obkrožen s čudovito vegetacijo, turkiznim morjem in rajskimi plažami, na katerih (kljub resortu) ni skoraj nikogar.

Na Šri lanko in Maldive smo potovali konec avgusta/začetek septembra in se s tem izognili top sezoni. Kljub deževnemu obdobju težav z vremenom nismo imeli, cene pa so bile seveda precej nižje. Otroka sta bila takrat stara 6 in 9 let. Na otočku Fihalhohi smo bili nastanjeni 5 noči/6 dni in to je bilo za nas dovolj. Seveda nismo izbrali vodnih bungalovov, temveč nastanitev v hiškah na otočku.
Rezervacije nočitev nismo naredili preko Bookinga ipd., temveč smo kontaktirali direktno resort. Prosili smo, če smemo (kljub dvema otrokoma) uporabljati sobo oziroma hiško za dve osebi. Ker smo potovali tja v nižji sezoni, so nam brez težav prišli naproti. V sobo so za Lana, ki je bil starejši, namestili manjšo dodatno posteljo, Iris pa je spala pri naju v večji zakonski postelji. Vsi štirje pa smo imeli tudi polni penzion, kar je pri katerikoli namestitvi v resortu zelo pomembno (ker je hrana po naročilu res zelo draga).

Koliko nas je vse skupaj stalo?

Točnih cen nimam več zapisanih, a bilo je malo več kot 200 eur na dan za nočitev in polni penzion za 4 osebe.
Dodatno smo seveda morali plačati še prevoz do otoka. Izbrali smo otok, ki je blizu glavnega otoka Mahe, saj smo tako do Fihalhohija lahko prišli z gliserjem in ne z mini letalom, kar bi ceno še močno povečalo.

Nismo pristaši resortov in zelo malokrat jih obiščemo. A tu smo resnično uživali. V naravi, vegetaciji, okolici, morju in koralnemu grebenu, ki je obkrožal otok ter tudi v miru in tišini, saj smo ostale turiste srečevali praktično samo pri zajtrku, kosilu ali večerji. Hrana je bila izvrstna in ja, Fihalhohi lahko toplo priporočimo vsem, ki si želijo izkusiti Maldive brez obiska lokalnih otokov. Vse ima svoje prednosti in tudi slabosti in vesela sem, da smo se takrat odločili za obisk teh rajskih kotičkov in se uspeli dogovoriti za prilagojeno ceno.

Spodaj pa nekaj fotografij, ki vam morda približajo lepoto Maldivov in Fihalhohija.