Najin Egipt

Potepanje po Egiptu ni bilo v popotniškem planu letošnjega leta. A zadnje obdobje je tako ali tako pokazalo, da preveč planirat sploh ni fajn in da se velikokrat čudovita doživetja skrivajo v spontanosti prepleteni z energijo hvaležnosti, ob dobršni meri poguma in kančku sreče. In tako sva se, tokrat v dvojini, cel april spogledovala s kar nekaj destinacijami za prvomajske počitnice. Najina največja želja so bili Azori, a je imelo potovanje na te atlantske otočke res preveč covid omejitev in tako sva se Azore odločila preložiti in se skorajda tik pred zdajci odločila za Egipt. Teden dni pred odhodom sem si doma, ob spustu iz hribov sama še zvila gleženj in v tistem trenutku sem bila vesela, da imava v žepu karto za Egipt in ne Azore. Na srečo zvin ni bil hud in sem ga uspela sanirati še pred odhodom, tako da sva v Egiptu brez težav delala tudi po 20.000+ korakov na dan, a vseeno bi bilo hribolazenje po Azorih v tem primeru malo bolj tvegano. Azori bodo počakali, naju pa je tako čakal Egipt.

Egipt resda ni najina sanjska destinacija, a hkrati sem imela sama že vsaj 30 let željo videti in doživeti velike piramide v Gizi ter veličastne grobnice v Dolini kraljev v živo. Doživela sva oboje in še veliko več v morda najbolj primernem trenutku za obisk. Še sedaj skoraj ne morem verjeti, da sva se po najlepših grobnicah Doline kraljev sprehajala skoraj čisto sama, nekaj več turistov pa srečala zgolj ob veliki Keopsovi piramidi ter Sfingi. Pa še vedno najbrž 80 ali 90% manj, kot v običajnih turističnih časih. Prav tako naju je neverjetno osupnil čudovit podvodni svet koral. Tako zdravih, živih, pisanih in neverjetno lepih koral nisva videla še nikjer.

Prav veliko časa za načrtovanje Egipta nisva imela, ga pravzaprav niti nisva potrebovala. Nekaj nasvetov prijateljev, par prebranih člankov, hiter in ugoden nakup notranjih letov in to je to. Že takoj sva se namreč odločila, da bova letela s čarterjem iz Brnika v Hurgado, saj se nama preprosto ni dalo voziti na Dunaj in imeti naporni večerno nočni let preko Istanbula v Egipt. In po preračunavanju cen sva ugotovila, da se nama najbolj splača vzeti All inclusive paket (prvič v življenju ?), kljub temu, da ga polovico časa sploh ne bova koristila. Ko sva imela negativen PCR v žepu, pa sva kupila še notranje lete Hurgada – Kairo ter Kairo – Luxor (za notranje lete v Egiptu ne potrebuješ ponovnih testov); iz Luxorja pa sva se nazaj v Hurgado pripeljala z najetim prevozom. Zelo enostavna logistika, ki jo je še bolj poenostavilo potovanje v dvojini, kar bo v prihodnje po vsej verjetnosti postajalo najina stalnica. Super je bilo in se že veselim nadaljevanj ?

Kaj nama je bilo v Egiptu najlepše?

1. Velike piramide v Gizi. Vau, res so veličastne. In ko dobiš hotelček z najlepšim nočnim in jutranjim razgledom na njih za zgolj 40 eur z zajtrkom za dve osebi, je doživetje še lepše ? Poleg pogleda na zunanjost piramid, pa je bilo noro obiskati tudi njihovo notranjost. Spusti in dvigi skozi dolge, ozke, nizke in strme pravokotne tunele so posebna doživetja, meča in stegna pa te še par dni po tem opominjajo na to dogodivščino.

2. Dolina kraljev in grobnice faraonov. To je bilo zagotovo največje presenečenje najinega raziskovanja, saj si niti v sanjah nisva predstavljala, kako lepo je vse ohranjeno in kakšni neverjetni zgodovinski vrednosti sva priča. Sploh ko sva se po grobnicah sprehajala skoraj sama.

3. Templja Karnak in Hatshepsut v Luxorju. Čudovito.

4. Polja piramid v Sakkari in Dahshurju, zelo neturistično in divje ter vredno obiska.

5. Neverjetni koralni grebeni Rdečega morja. Korale vseh barv in oblik, rdeče, roza, vijolične, modre, zlate, bele in še in še. Pisane, žive in barvite. Korale tu so definitivno mnogo manj uničene, kot v večini drugih oceanov. Razlog je v tem, da je Rdeče morje veliko hladnejše od večine ostalih tropskih morij, vsaj velik del leta. In ko vmes dodaš še nepričakovano srečanje z želvami in delfini, je izkušnja še lepša.

6. Nekaj dni odklopa in razvajanja v hotelu. Priznam, tudi to je pasalo: masaže, koktajli, hrana, sonce, dobra knjiga, pogovori, odklop in občutek svobode. Sploh to zadnje je neprecenljivo.

Seveda pa tudi obisk Egipta ni minil brez kakšne grenke izkušnje. Tu imam v mislih predvsem Egipčane same. Seveda ne vse, ker nikoli ne moremo ničesar posplošiti. Pa vseeno, tolikokrat, kot so se nama zlagali na tej poti, se nama na potovanjih še niso. Pa tu ne govorim o tem, da je seveda potrebno za cene barantati, to ni nič neobičajnega, je del njihovega življenja in kulture. Govorim o grozni vsiljivosti, ki jo jaz sicer večinoma lahko hendlam, nezanesljivosti in lažeh, kar pa hendlam težje, priznam. Ko se nekaj dogovoriš, preveriš vsaj petkrat, pa ti vseeno uro kasneje reče, da to ni tako. Da tega ali onega niso rekli in se niso dogovorili. Kaj? » Then you lied to me?« In oni vsi užaljeni: »No, I don’t lie!« Ja, seveda ? Moram pa seveda priznati, da sva spoznala tudi nekaj super domačinov. Zabavnega voznika Uberja iz Hurgade, s katerim sva se večkrat peljala; prijaznega in preprostega domačina, ki naju je v razmajanem taksiju brez klime vozil po vročem Luxorju, voznika čolna, ki naju je peljal na snorkljanje in v Blue lagoon…..

Kalejdoskop izkušenj, ki jih ne bi doživela, če bi ostala zgolj in samo v okviru All inclusive hotela. Ali če bi ostala doma v Sloveniji v čakanju na boljše čase. Življenje je prekratko, da bi čakal. In svet je prelep. Tudi sedaj in morda ravno sedaj še bolj.