Madivaru Finolhu, najlepši sandbank Maldivov

Tale mini otoček, sandbank, ki v resnici ni čisto pravi sandbank, si zagotovo zasluži svojo objavo. Tisti, ki Maldive dobro poznajo, mu pravijo najlepši sandbank Maldivov.

Madivaru Finolhu je res mini otoček, ki se nahaja v neposredni bližini Rasdhooja, možno pa ga ja obiskati tudi iz otočka Thoddoo. Njegova posebnost je peščena sipina, delno nad in delno pod vodo, tik ob njej pa območje, ki se v obliki kroga, oziroma kaplje v oceanu, spušča v globino morja. To ustvari res neverjetni kontrast prelivajočih se barv v vseh odtenkih modre.

Takole Madivaru Finolhu izgleda iz višine. Spodnja fotografija ni naša, vzeta je iz interneta, a jo tokrat izjemoma prilagamo članku za lažjo predstavo, kako neverjetna je lepota Maldivov.

Najlepši del našega dnevnega izleta na Madivaru Finolhu je bilo to, da smo bili na njem skoraj čisto sami. Sprva smo si to lepoto delili še z enim parom, v drugem delu pa uživali na njem v popolni samoizolaciji. Vse kar sem si pred obiskom želela je bilo, da ne bi bilo slučajno na otočku množice ostalih turistov in ta želja se mi je izpolnila. Izlet nam je uredil lastnik naše namestitve na Thoddooju in morda je bil zgolj slučaj, sreča ali epidemija covida, da otoček v času našega obiska ni bil bolj obiskan. Karkoli je že bilo, presrečna sem, da smo v takšni lepoti lahko uživali v miru.

Prelivajoče se barve morja in neba je ustvarila tudi sprva močna difuzna svetloba, ker je del dneva nebo prekrivala neka nenavadna meglica oziroma oblačnost. Spomnim se, da mi je Peter rekel: »Poglej v nebo in v daljavo. Da se ne boš potem doma čudila, zakaj je nebo na fotografijah vijolično.« Res je bilo takšno ? Ko pa se je mini oblačnost umaknila, so do izraza še bolj prišle neverjetne barve vode.

V globini modre kaplje ob sandbanku je tudi nekaj koral in ob njih neverjetno število pisanih ribic. Tisto na kar je potrebno zelo paziti ob obisku sandbanka je zelo, zelo močno sonce. Sicer s seboj vedno dobiš tudi senčnik oziroma dežnik za zaščito pred soncem, a vseeno je nas, kljub zaščitnemu faktorju 50, kar opeklo. Predvsem v prvem delu dneva, ko je bila svetloba difuzna, sonce pa kljub nenavadni oblačnosti zelo močno. A nič zato. Madivaru Finolhu je prelep in zagotovo vreden obiska.