Zdravstveno zavarovanje v tujini v času epidemije Covid 19

Ali tudi vi težko čakate normalizacijo sveta in brezskrbna potovanja? Nekaj časa bomo sicer še v drugačnih razmerah, vendar verjamemo, da bo letos možno izvesti marsikatero lepo potovanje. Ni namen te objave vzpodbuda, niti strašenje ampak le niz dejstev, ki jih moramo upoštevati pri odločitvah. Odločitev za ali proti potovanjem ter kam in kdaj, pa seveda ostaja v odgovornosti posameznika.

Pred potovanjem

Splošno pravilo naj bo: vse, kar rezerviramo (npr. hoteli), naj ima možnost brezplačne odpovedi. Zavarovanje rizika odpovedi sicer krije stroške, ki jih ima zavarovanec v primeru odpovedi potovanja zaradi hujše bolezni, smrti in še nekaterih primerov. Ker v času covid letalske družbe tudi za najcenejše karte omogočajo rebooking ali vaučer, nekatere pa tudi 100% refund, to zavarovanje ni več toliko aktualno. Tudi zato, ker večino slovenskih zavarovalnic okuženost s Covid-19 izključuje iz zavarovanja.

Pri letošnjih potovanjih moramo razmisliti še o zahtevah in tveganjih pri prehodu mej. V času pisanja februarja 2021 so nekatere države popolnoma zaprle meje, nekatere po vstopu zahtevajo karanteno, nekatere dovolijo vstop z negativnim PCR testom, nekatere pa brez omejitev. Vendar je pri vseh, tudi zadnjih, potrebno narediti natančen načrt, saj v primeru tranzita (po cesti ali prestopanja na letališčih) veliko držav zahteva negativen PCR test. Negativen PCR pa zahtevajo celo nekatere letalske družbe (Etihad npr.). V prihodnje pa kot pogoj za vstop v marsikatero državo lahko pričakujemo še potrdilo o cepljenju. Države imajo različne zahteve glede veljavnosti PCR testa, npr. 48, 72 ali 96 ur od časa testiranja, kar lahko pomeni težavo. Na izvid se ponavadi čaka en dan, če ne letimo iz domačega letališča ampak malo bolj oddaljenega moramo prišteti še pol ali tričetrt dneva, dodatno čas leta in še čakanje na prestopanjih. Pred povratkom pa je potrebno ponovno preveriti omejitve, saj se razmere hitro spreminjajo. Predvsem je potrebno biti pozoren na širjenje mutiranega virusa (npr. britanski), zaradi česar se določene meje popolnoma zapirajo, kar vpliva tudi na same lete.

Na potovanju in vrnitev domov

Že v “normalnih” časih je bilo smiselno pred potovanjem narediti nekaj priprav za primer, ko ne gre vse po željah in načrtih, v današnjih časih, ko moramo posebno pozornost nameniti novodobnim virusom, pa je to še toliko bolj pomembno. Pri tem moramo upoštevati, da ne gre le za običajno bolezen, ki jo z nekaj zdravili v dveh dneh prebolimo in še ne čisto ozdravljeni nadaljujemo s potovanjem, ampak se nam v primeru okuženosti potovanje zelo zakomplicira. Doleti nas obvezna karantena 10 ali celo 14 dni. Zaradi tega ne le da ne moremo nadaljevati načrtovanega potovanja ampak lahko zamudimo let domov. Stroški bivanja v karanteni in nakup dodatnih letalskih kart za vrnitev domov nam zelo podražijo potovanje in že pred potovanjem se vprašajmo, če imamo zadostni limit na kreditni kartici.

Kvalitetno zdravstveno zavarovanje za tujino je v teh časih nujno! Mi smo že nekaj let zvesti zavarovalnici Vzajemna. Zavarovanje krije stroške povezane z boleznimi in poškodbami, ki nastanejo na potovanjih. O tem smo že pisali v članku http://potepanja.com/zdravstveno-zavarovanje-v-tujini/ izpred enega leta. Zdi se mi samoumevno, pa vendarle, ne pozabite na to zavarovanje! Pomembna je višina kritja, saj so stroški reševanja in zdravljenja v tujini lahko ekstremno visoki. Vzajemna je pri tem s 100.000, 200.000 in celo milijonskim kritjem korak pred ostalimi. Za razliko od večino drugih krije tudi stroške zdravljenja zaradi poslabšanja kronične bolezni. Torej če se vam na potovanju obnovi oziroma poslabša kakšna bolezen, ki jo niste do konca ozdravili ali pa se ponavlja, ste z Multitripom Vzajemne brez skrbi.

Vse to je pomembno, kaj pa kritje Covid?

Pri tem pa moramo biti previdni. Večina zavarovalnic ne krije stroškov v primerih epidemije in pandemije, torej tudi ne zdravljenja in posrednih stroškov zaradi posledic okužb z virusom Covid-19. Zavarovalnica Vzajemna pa je v tem primeru naredila izjemo. Za obstoječe police in na novo sklenjene do konca maja 2021 krije tudi stroške zdravstvenih storitev zaradi posledic okužb s Covid-19. Torej vse stroške bolnišničnega zdravljenja, zdravil ter tudi letalske karte za domov za primer, če bi svoj let zaradi tega zamudili. Če pomislimo, da obstaja nezanemarljiva verjetnost, da na potovanju res zbolimo za Covid-19, potem je to najpomembnejše kritje take police.

Vsem nam želim, da nam takšne zavarovalne police nikoli ne bi bilo treba koristiti, vendar pravijo, da je previdnost mati modrosti in v teh časih zagotovo na mestu.

Pa srečno na vseh prihodnjih poteh, doma ali po svetu!