Maldivi 2021: logistika potovanja in praktični potovalni nasveti

Veliko in še več vprašanj smo dobili glede našega nedavnega potovanja na Maldive, zato sva se odločila spisati članek, ki je morda lahko komu v pomoč pri prihodnjem načrtovanju poti. Na Maldive smo odpotovali v času covid omejitev, zato je ta objava namenjena kot pomoč pri načrtovanju in logistiki potovanja, tudi v povezavi s covid zahtevami. Ker pa se razmere izredno hitro spreminjajo, je vse informacije nujno potrebno preveriti pred in tudi med samim potovanjem. In seveda prevzeti odgovornost za odločitve, takšne ali drugačne. V teh časih pač ni nič stoprocentno in tega se moramo zavedati ter to sprejeti.

Kdaj je najboljši čas za potovanje na Maldive?

Najboljši čas za potovanje na Maldive je med novembrom in aprilom, saj je takrat sušno obdobje in s tem veliko bolj stabilno vreme. Kar pa seveda ne pomeni, da tudi v preostalem delu leta ne morete doživeti lepote Maldivov v vsem njihovem sijaju. Samo takrat morate imeti malo več sreče z vremenom ali pa si vzeti kakšen dan več za raziskovanje. Morda je v mesecih od maja do oktobra lahko morje malo bolj razburkano, tokovi na kakšni lepi bikini plaži so močnejši (to so nam razlagali domačini), prav tako veter. Kakšen dan oblačnega vremena ali pa vročinske nevihte so bolj pogoste. Ampak načeloma so to še vedno tropi in sončnih dni je v povprečju še vedno veliko. Mi smo potovali na Maldive v drugi polovici februarja in začetku marca ter imeli vse dni sončno vreme, brez kapljice dežja. Na srečo tudi vlage ni bilo in razen močnega sonca, ki nas je enkrat pošteno opeklo (nujno je imeti s seboj zaščitni faktor 50!), se nad vremenom res ne moremo pritoževati.

Za koliko časa odpotovati na Maldive?

Ha 🙂 . Če ste ljubitelj morja in modrine, za čim dlje. A po mojem mnenju je vredno odpotovati za 7+ dni. V našem zimskem času so Maldivi 4 ure pred nami, zato mi težav s časovno razliko nismo občutili. Na Maldivih smo imeli 10 nočitev, bi pa z lahkoto raztegnili tudi na 3 tedne, če vam dopustniško vzdušje ni odveč. Je pa tako: če se odločite Maldive raziskovati dlje časa, potem je seveda smiselno menjati otoke. Kako to storiti v času corona omejitev pa malo kasneje v članku.

Obisk resorta ali lokalnih otočkov?

Tu seveda pravilnega odgovora ni. Pred sedmimi leti smo po zaključku 3 tedenskega backpackerskega potovanja po Šri lanki za 6 dni obiskali Maldive in bili nastanjeni v resortu na otočku Fihalhohi. Brez slabe vesti lahko rečemo, da je bilo sanjsko. Več o Fihalhohiju si lahko preberete v članku: https://potepanja.com/nasi-maldivi-fihalhohi-2013/ A že dlje časa smo si želeli Maldive doživeti tudi drugače, njihove lokalne otoke in utrip življenja v povezavi z rajsko modrino plaž in podvodnega sveta. Sedaj, ko smo doživeli oboje lahko brez sence dvoma potrdimo, da je nam ljubši ta drugi način: obisk lokalnih otokov in veliko bolj svobodno raziskovanje. In veliko, veliko nižje cene.

Katere lokalne otočke obiskati?

Tudi tu ni pravilnega odgovora. Veliko popotnikov se odloči za obisk otoka Maafushi, ki je zagotovo najbolj oblegan in baje nič posebnega, nudi pa številne super in ugodne izlete. Nas Maafushi nekako ni pritegnil. Že pred leti me je, ob spremljanju Mica in Katke ter njunega bloga (Povsod je lepo), pritegnil Thoddoo in takrat sem si ga dala na svojo wish listo. Vedeli smo, da si želimo preživeti največ časa na njem, kar je bila vsekakor pravilna odločitev. Ker pa vseeno ravno 10 nočitev ne bi preživeli na eni sami lokaciji, smo se odločili za 6 nočitev na otočku Thoddoo in 4 na sosednjem Ukulhasu. Vmes med njima je še Rasdhoo, ki pa nima nobene lepe bikini plaže, pač pa samo okoliške sandbanke, zato smo se ga odločili izpustiti. Na oh in sploh brez pretiravanja rajski sandbank (baje najlepši na Maldivih) Mathiveri Finolhu v neposredni bližini Rasdhooja pa smo odšli na dnevni izlet iz Thoddooja. Več o otočkih Thoddoo in Ukulhas bom napisala v naslednjih člankih.

Seveda pa so tu še mnogi drugi čudoviti lokalni otoki. Baje je zelo lep tudi Vashafaru, kjer ima svoj guesthouse Slovenka in res veliko zadovoljnih gostov. Če se ne znajdete preveč z urejanjem logistike potovanja, je to lahko dobra rešitev. Tu sta še Dhangeti in Dhigurah, ki si ju sama želim obiskati nekoč v prihodnosti. Izbire ogromno, cene pa v primerjavi z resorti veliko, veliko nižje.

Se je pa treba zavedati, da so Maldivi muslimanska država in da se je na lokalnih otokih potrebno držati nekih napisano/nenapisanih pravil oblačenja. To v praksi pomeni, da ima turistični lokalni otoček eno ali dve bikini plaži, kjer je dovoljeno kopanje v kopalkah. Za sprehod po ostalem delu otoka pa si je potrebno pokriti ramena, oziroma obleči majico, kratke hlače, oblekico itd. Prav tako alkohol na lokalnih otočkih ni dovoljen. Zdi se mi pomembno, da se spoštuje kulturo države, kamor potujemo, zato se nam to ni zdelo moteče. Smo si pa seveda različni.

Zdravstveno zavarovanje

Brez kvalitetnega zdravstvenega zavarovanja, ki krije tudi covid, si v teh časih ne predstavljamo potovanja. Mi smo zvesti zavarovalnici Vzajemna in o zdravstvenem zavarovanju, ki ga imamo sklenjenega smo že pisali v članku: https://potepanja.com/zdravstveno-zavarovanje-v-tujini-v-casu-epidemije-covid-19/

Letalske karte

Pri nakupu letalske karte moramo poleg cene in zanesljivosti letalske družbe upoštevati odhodno letališče, prečkanje meja ter pogoje v primeru, da ne moremo na potovanje zaradi okužbe s covidom. Na srečo je večino letalskih družb prilagodilo pogoje za spremembo datumov potovanja in celo povrnitev denarja tudi za najcenejše karte, potrebno je le prebrati ves droben tisk pred nakupom le te. Zelo priporočamo nakup kart neposredno pri letalski družbi, saj so kasnejše morebitne spremembe s tem bistveno olajšane v primerjavi s posredniki.

Po nakupu karte (če je nakup le te vsaj 15 dni pred odhodom) priporočamo skleniti riziko odpovedi v primeru bolezni. Riziko odpovedi je v trenutni situaciji potrebno skleniti pri zavarovalnici, ki krije tudi okužbo s covidom tik pred potovanjem (pozitiven PCR test). Mi smo to storili pri zavarovalnici Coris. Zavarovanje za riziko odpovedi je potrebno skleniti največ 72 ur po nakupu karte (pogoje večkrat spreminjajo, zato jih preverite še neposredno po nakupu).

Mi smo na Maldive leteli z Etihad iz Munchna preko Abu Dhabija v Male. Etihad omogoča večkratno spremembo datuma potovanja, v primeru onemogočenega potovanja zaradi pozitivnega PCR testa ali zaprtja mej pa spremembo potovanja https://www.etihadhub.com/en-ae/news/commercial-waiver-covid-19-v21 ali pa povrnitev denarja https://www.etihadhub.com/en-ae/news/etihad-credit. Dodatno ima vključeno zdravstveno zavarovanje, ki v primeru pozitivnega PCR testa na potovanju krije vse stroške zdravljenja in tudi karantene ter seveda prestavitev leta domov: https://www.etihad.com/en/fly-etihad/travel-insurance/covid-19-insurance-cover.

Vkrcanje na letalo pa dovolijo le potnikom z negativnim PCR testom mlajšim od 96 ur. Ker negativen PCR test zahtevajo tudi Maldivi (ob vstopu in izstopu iz države) seveda en test pokrije oboje. Za prestopanje (tranzit) na letališču Abu Dhabi ni bilo posebnih zahtev.

Prihod na letališče

V času našega potovanja smo do letališča v Munchnu za prehod meje z Avstrijo in Nemčijo poleg potnih listov potrebovali letalske karte ter potrdilo o plačani parkirnini na letališču, s čimer smo mejni policiji dokazali, da smo v tranzitu. Enako je bilo na poti domov. Težav ob prestopu mej nismo imeli in vse je teklo hitro in gladko. Ob vrnitvi domov je bil za prekinitev domače karantene potreben negativen Covid test. Ker je bil PCR test, ki smo ga naredili na Maldivih, starejši od 48 ur, smo naredili dodatni brezplačni hitri test na letališču v Munchnu ob pristanku: https://www.munich-airport.com/corona-tests-at-the-airport-9526455#5840eede

Vstop na Maldive

Za vstop v državo Maldivi je potreben negativen PCR test v angleškem jeziku. Od časa testiranja do vstopa v državo ne sme preteči več kot 96 ur. Dodatno je potrebno izpolniti Health Declaration Form in sicer največ 24 ur pred vstopom v državo: https://imuga.immigration.gov.mv/ethd

V obrazec je med drugim potrebno naložiti fotografijo in PCR test v elektronski obliki, zahteva pa se tudi točen kraj bivanja na Maldivih. Torej je potrebno nočitev rezervirati vnaprej. Ko obrazec shranite, se vam na ekranu pojavi QR koda, ki si jo shranite na telefon, da je dostopna tudi brez internetne povezave. Viza ni potrebna oziroma se dobi brezplačno na meji.

Prevoz od letališča do hotela

Letališče v Maleju je z bližnjimi otoki povezano s poceni počasnim lokalnim trajektom https://www.atolltransfer.com/303-male-thodhoo-ferry , ki pa ima v času covida precej omejitev, oziroma vozi redko, če sploh (preverite sproti). Za prevoz med otoki so tako ta trenutek najbolj uporabni hitri, a tudi dragi speedboati, ki jih naroči lastnik hotela/guesthousa, kjer smo nameščeni. Speedboat iz letališča Male do Thoddooja stane 35 USD/osebo, do Ukulhasa (ali nazaj) pa 50 USD/osebo. Ko smo menjali otok pa smo za prevoz med otokoma Thoddoo in Ukulhas dali 200 USD za 4 osebe (tudi speedboat). Zagotovo je prevoz me otoki (poleg letalske karte seveda) najdražji del potovanja po lokalnih otočkih Maldivov. Ker so Maldivi muslimanska država je njihov petek tako kot naša nedelja. Marsikje so zato ob petkih prihodi ter odhodi trajektov ali čolnov redkejši in na to je potrebno biti pozoren že ob nakupu letalske karte.

Nočitve 

V času covid omejitev imajo Maldivi določen spisek resortov in hotelov/guesthousov z dovoljenjem za obratovanje. Spisek lahko najdete tule: https://visitmaldives.s3.amazonaws.com/DqKeNgwO/lcqrfuo5.pdf

Kvalitetne nočitve na lokalnih otokih za dve osebi z zajtrkom lahko najdemo že za 50-70 eur (možno je seveda tudi ceneje ali precej dražje). Mi smo nočitve rezervirali preko Bookinga, na otokih pa ugotovili, da imajo domačini in lastniki namestitev najraje, da se jih kar direktno kontaktira preko WhatsAppa in s tem zagotovo privarčuje kakšen evro. Rezervacije nočitev v času epidemije covida naredite nujno z možnostjo odpovedi le teh brez plačila.

Denar

Poleg maldivskih rufij (ja rufije, ne rupije) so v splošni uporabi ameriški dolarji (1 USD = 15,4 rufij). Objavljene cene nočitev, izletov ter tudi meniji v restavracijah so tako v dolarjih, kot rufijah, plačuje se lahko z obema valutama. Pri tem vsi upoštevajo enak menjalni tečaj in ne poskušajo dodatno zaslužiti. Večinoma sprejemajo tudi Mastercard ter Viso, vendar imajo dve vrsti terminalov. Tisti v uporabi v trgovinicah velikokrat naše kartice zavračajo, hotelirji pa imajo kompatibilne vendar zaračunajo 3,5% provizije. Na Thoddooju in Ukulhasu je tudi bankomat, na katerem deluje naš Maestro. Za dvig 5.000 rufij pa zahteva 100 rufij provizije. Priporočamo, da imate s seboj dolarje v manjših bankovcih.

Potovanje med otoki

Pot iz širšega Maleja (otoki Male, Vilimale in Hulhumale) na katerikoli drug otok zahteva 10 dnevno karanteno, saj je virus covida tam najbolj razširjen, na otočkih pa ga praktično ni. Izjema je letališče, zato seveda po pristanku priporočamo neposredno pot na izbrani otok. Pred morebitno selitvijo na drugi lokalni otok je potrebno opraviti medical check (brezplačno merjenje temperature), hotelir pa mora na državno agencijo poslati izvid in naslov bivanja na drugem otoku. Če se odločite za selitev na drugi lokalni otok je najprej potrebno preveriti, če je to v tem trenutku dovoljeno. Prihod oz. odhod iz določenega otoka je lahko začasno prepovedan zaradi iskanja covid kontakta, ažuriran spisek otokov na črnem seznamu pa je tukaj: https://www.tourism.gov.mv/en/faq . Lokalni otok na tej “črni listi” lahko še vedno obiščete in je po našem mnenju čisto varno, ne morete pa v tem primeru menjati otokov (dokler otok ne gre iz tega seznama, kar je lahko v enem dnevu, ali pa traja teden, dva).

Mi smo medical check naredili na otočku Thoddoo pred odhodom na Ukulhas v vsega skupaj 10 minutah in brez vsakih težav. Življenje na otokih poteka precej nemoteno in odmaknjeno od ponorelega covid sveta, a še vedno z nekim zdravorazumskim odgovornim zavedanjem situacije.

Širši Male (otoki Male, Vilimale in Hulhumale) ima med 18.00 in 6.00 policijsko uro. V tem času je prepovedan promet vključno s taksiji. Izjema so vozila hotelirjev, ki prevažajo svoje goste iz ali na letališče. Obisk teh otokov zato v času covida odsvetujemo.

Odhod iz Maldivov

Pred odhodom domov je potrebno narediti PCR test, ki ga opravite na lokalnem otoku, vse pa brez težav organizira lastnik namestitve. Cena PCR testa na Ukulhasu je bila 62 EUR/osebo, rezultate pa se dobi večinoma v 24 -30 urah.

Cene in stroški

Cene in stroški potovanja na Maldive so tisto, kar marsikoga najbolj zanima. Tule je približni stroškovnik za potovanje na Maldive za dve osebi in 10 nočitev na lokalnih otokih Thoddoo in Ukulhas. Šlo bi tudi ceneje in pa seveda tudi veliko dražje. Če želite še malo znižati stroške in vseeno okusiti Maldive pa je najboljša možnost, da ste locirani na sicer zelo obleganem Maafushiju, ki je zagotovo najcenejši lokalni otok.

Stroški za 2 osebi za 12 dnevno potovanje (10 nočitev):

 • Letalo Munchen – Male = 1160 EUR
 • Parkirišče Munchen = 50 EUR
 • Prevoz do Munchna in nazaj = 100 EUR
 • 10 x nočitev z zajtrkom = 500 EUR
 • PCR test Slovenija = 180 EUR
 • PCR test Maldivi = 120 EUR
 • Zavarovanje rizika odpovedi = 50 EUR
 • Zdravstveno zavarovanje (odvisno od kritja) = 90 EUR (visoko kritje)
 • Prevoz (speedboat) Male – Thoddoo = 60 EUR
 • Prevoz (speedboat) Thoddoo – Ukulhas = 80 EUR
 • Prevoz (speedboat) Ukulhas – Male = 80 EUR (če se izbere lokalni trajekt, je cena prevozov zanemarljiva)
 • Najem koles na Thoddooju (5 dni) = 40 EUR
 • Plavanje z mantami Thoddoo = 90 EUR
 • Izlet na sandbank 2x (Thoddoo in Ukulhas) = 300 EUR
 • Hrana + priboljški (50 EUR/dan) = 500 EUR (lahko tudi manj)

SKUPAJ stroški za 2 osebi: 3400 EUR (1700/osebo).

To je okvirni izračun stroškov za potovanje za dve osebi. Definitivno bi se lahko še kar precej privarčevalo pri hrani in nekaj pri prevozih (sploh če bi uporabili lokalni trajekt), nočitvah ter izletih. Z zgornjim budgetom mi nismo imeli občutka, da bi se čemu odrekali, oziroma smo si kar precej privoščili, zato ga je definitivno možno še zmanjšati. Na žalost se zaradi obveznega PCR testa potovanje podraži za cca 180 eur/osebo, a tako je.

Upam, da smo vam s tem člankom malo približali in osvetlili možnosti potovanja na Maldive, ki so res rajsko otočje.