Jordanija: logistika potovanja in praktični potovalni nasveti

Na raziskovanje Jordanije sva čakala dolgo časa in velika želja doživeti Petro se mi je končno izpolnila. V spodnjem članku pa nekaj logističnih nasvetov za potovanje po Jordaniji.

Covid

Ob najinem potovanju v aprilu/maju 2022 Jordanija ni imela nikakršnih covid ukrepov ob vstopu v državo, prav tako ne Madžarska, od koder sva letela z nizkocenovcem Wizzair. Izpolniti je bilo potrebno edino “Healt declaration form” preko katerega si dobil QR kodo, ki pa jo pri nama ni preverjal nihče (https://www.visitjordan.gov.jo/form/). Na letališčih maske niso bile obvezne, edini spomin na epidemijo je bila obvezna maska na letalu.

Zdravstveno zavarovanje

Kljub sprostitvi vseh ukrepov, pa si potovanja ne predstavljam brez kvalitetnega zdravstvenega zavarovanja, ki krije tudi covid. Mi smo zvesti zavarovalnici Vzajemna in o zdravstvenem zavarovanju, ki ga imamo sklenjenega, smo že pisali v članku https://potepanja.com/zdravstveno-zavarovanje-za-tujino/.

Letalske karte

V Jordanijo je mogoče priti zelo poceni. Nizkocenovca Wizzair in Ryanair imata direktne linije v Amman. Wizzair iz Budimpešte, Dunaja in Malpense, Ryanair pa iz Bergama in Bologne. Pri nakupu kart pri nizkocenovcih je potrebno biti pozoren na velikost prtljage ter ostala doplačila. Odločila sva se leteti iz Madžarske in se s tem izogniti PCR pogojem ob vrnitvi v Italiji ali Avstrijo. Madžarska ob najinem potovanju ni imela nikakršnih covid ukrepov ob vstopu v državo, kar je potovanje poenostavilo in še bolj sprostilo.

SIM

Brez lokalne SIM kartice in prenosa podatkov si prav tako težko predstavljava potovanje. Na letališču sva kupila kartico Vodafone za 15 JOD, ki je imela naloženih 20 giga podatkov.

Varnost

Povsod v Jordaniji sva imela glede varnosti izredno dober občutek. Ljudje so pristno prijazni, nevsiljivi, prilagodljivi in nasploh izjemni. Pika na i čudoviti izkušnji na potovanju.

Prevoz in najem avtomobila

Po Jordaniji je najbolje potovati z najetim avtom. Midva ostalih lokalnih prevozov nisva koristila. Ceste so dobre, nekateri klanci kar strmi, ponekod je napihan pesek na cesti. A brez velikih posebnosti, zato popolnoma zadošča kakršenkoli avto s klimo. Le tega sva najela pri Billinger Mietwagen, s katerimi imava že leta dobre izkušnje.

Denar

V nekaterih hotelih in restavracijah sprejemajo kreditne kartice, marsikje pa le Jordanske dinarje (JOD). Z evri ali dolarji ni možno plačevati. Za dvig gotovine večina bankomatov zaračuna visoko provizijo, zato je najbolje menjati evre/dolarje v menjalnici. Na letališču imajo pričkovano najslabši menjalni tečaj, zato predlagam, da tam zamenjate manjšo vsoto denarja ali le to dvignete na bankomatu, ostalo pa zamenjate v lokalnih menjalnicah v mestih.

Jezik

Prebivalci govorijo arabsko in večinoma kar dobro tudi angleško. Uradna pisava je arabska, v večini primerov (prometni znaki, v hotelih in restavracijah…) pa je uporabljena tudi v latinici. Težav pri sporazumevanju nisva imela.

Viza in Jordanpass

Slovenci za vstop v Jordanijo potrebujemo vizo, ki jo plačamo ob prihodu v državo in stane 40 JOD (Viza on arrival). Pogoj je 6 mesecev veljaven potni list. Temu strošku se izognemo s predhodnim nakupom Jordanpassa (www.jordanpass.jo), s katerim imamo poleg vize plačane tudi vstopnine za večino znamenitosti. Npr. vstopnina v Petro za dva dni stane 55 JOD, Jordanpass, ki vključuje dvodnevno Petro pa stane 75 JOD. Že samo za Petro torej privarčujemo 20 JOD (pozor: nočna Petra ni vključena v Jordanpass). Poleg tega je v Jordanpassu vključena tudi vstopnina za Wadi Rum, Citadelo v Ammanu itd., tako da ga resnično priporočava kupiti. Izjema za vizo je vstop in hkrati izstop v/iz Jordanije v Aqabi, v tem primeru vize ne potrebujemo.

Kdaj je najboljši čas za potovanje v Jordanijo?

Najboljši čas je pomlad (marec-maj) in jesen (oktober, november). Takrat so temperature optimalne. Poletje je po najinem mnenju absolutno prevroče. Zime so lahko zelo hladne, s kratkimi dnevi in mrzlimi nočmi. Ker klasičnega gretja tu ne poznajo, je potrebno pri potovanju po Jordaniji pozimi rezervirati boljše hotele in imeti s seboj res topla oblačila. Midva sva potovala konec aprila, začetek maja. Zeblo naju ni nikoli, tudi ponoči v puščavi Wadi Rum ne, vročina pa je bila suha in jo je bilo zato veliko lažje prenašati kot npr vročino Azije, ki je vlažna. Najvišja temperatura, ki jo je pokazal najin avto je bila 38 stopinj (na soncu) v Aqabi. Torej je bilo že maja res vroče, zato si ne predstavljam v Jordanijo potovati poleti. V Petri, kjer sva res veliko prehodila, pa sva imela nekje okoli 25 stopinj (v senci), kar je bilo sprejemljivo in za naju super. Res je, da je april in začetek maja vrhunec turistične sezone v Jordaniji, a je trenutno turistov tu zaradi covida še vedno veliko manj kot običajno. Domačini pravijo, da vsaj 50% manj. Torej idealen čas za potovanje po Jordaniji.

Koliko časa si vzeti za potovanje?

Midva sva imela tu 8 nočitev, kar je dovolj za polno doživetje glavnih znamenitosti. Seveda pa si lahko vzamete tudi 14+ dni, kar je še boljše.

Nočitve:

Kljub glavni sezoni hoteli niso bili polni, daleč od tega. Nočitve sva rezervirala vnaprej preko Booking.com ali direktno na hotelski spletni strani. Pristala sva v pravi peščeni vihar in še preden sva zapustila letališče sva se odločila obrniti plan potovanja, saj Petre in Wadi Ruma nisva želela doživeti v oblaku peska. Izkazalo se je, da je bila to super odločitev. Vse rezervacije sva brez težav spremenila, domačini so bili odzivni in prilagodljivi in spremembe sva izvedla brez dodatnih stroškov.

Hrana

Hrana v Jordaniji je bila za naju izvrstna. Njihovi falafli, humus in ostali namazi, tipične solate, leča, melancani itd. Njami. Najboljši obroki za poletno vročino. Tudi meso se seveda najde. Pa sveže stisnjeni sokovi iz granatnega jabolka in pomaranč, metin čaj in sladice. Jedla sva zelo dobro in obilno, težav s prebavo pa, kljub temu da je to arabski svet, nisva imela.

Kaj je po najinem mnenju tisto najlepše v Jordaniji?

1. Ena in edina: veličastna in čarobna Petra (za katero si vzemite vsaj 2 cela dneva).
2. Wadi Rum: rdeča puščava s fotogeničnimi gorami, kanjoni in skalnimi formacijami.
3. Mrtvo morje: najnižja točka na Zemlji, kristali soli in zelo posebno lebdenje v njem.
4. Wadi Moujib: ogromen kanjon, panoramske točke in razgledna vožnja skozi njega.
5. Amman: glavno mesto, njegova Citadela in čudovito vzdušje v starem delu.
6. Aqaba: odklop in počitek ob Rdečem morju.
7. Grad Karnak
8. Topli vrelci Ma’in (midva se do njih sicer nisva odpravila, ker sva v pomladni vročini Jordanije raje iskala ohladitev).

Cene in stroški

Cene in stroški potovanja so tisto, kar marsikoga najbolj zanima. Tule je približen stroškovnik za potovanje po Jordaniji za 8 dni za dve osebi. Pri tem najbolj variirajo cene letalskih kart, ki jih včasih lahko dobite že noro poceni za cca 20 eur ali pa seveda tudi veliko dražje. Zato se splača spremljati akcije nizkocenovcev, ki letijo v Amman ali Aqabo, na ta način lahko veliko privarčujete. Prav tako lahko privarčujete tudi pri nočitvah. Izbirala sva kvalitetnejše nočitve, a seveda ne najdražje. V ceno Jordanpassa je vključen dvodnevni vstop v Petro in viza. Na raziskovanje Wadi Ruma se gre lahko samo organizirano z lokalno agencijo. Midva sva v puščavi tudi prespala. Po priporočilu popotniških kolegov sva izbrala agencijo Wadi Rum Nomads in jih z veseljem toplo priporočava dalje. V ceno raziskovanja Wadi Ruma je vključena nočitev, polni penzion, organizacija, prevoz. Ogledali smo si deset najlepših kotičkov puščave in bilo je izjemno.

Najini okvirni in približni stroški za 8 dni potovanja za dve osebi:

 • letalske karte Budimpešta – Amman (z doplačano prtljago) = 250 EUR
 • madžarska vinjeta za 10 dni = 10 EUR
 • parking letališče Budimpešta = 22 EUR
 • bencin do Budimpešte = 120 EUR
 • SIM kartica = 20 EUR
 • Rent a car = 290 EUR
 • Jordanpass (2 dni Petre + viza) = 190 EUR
 • nočna Petra = 40 EUR
 • nočitev z zajtrkom: Ramada resort ob Mrtvem morju = 100 EUR
 • dve nočitvi z zajtrkom v Marina Plaza hotelu v Aqabi = 225 EUR
 • ostale nočitve = 190 EUR
 • Wadi Rum (vključeno vse) = 180 EUR
 • hrana in priboljški = 400 EUR (lahko več ali manj)
 • obisk hammama v Wadi Musi = 70 EUR
 • izposoja mask za snorkljanje = 10 EUR

Skupaj stroški za dve osebi za 8 dni: 2117 eur (cca 1060 eur/osebo).

Jordanija je v tem obdobju covida po najinem mannju ena najboljših destinacij za krajše potovanje. Naju je navdušila in jo z veseljem iskreno priporočava tudi vam.