Edinstveno Mrtvo morje

Mrtvo morje je najbolj znana depresija na svetu, saj leži kar 423 metrov pod morsko gladino. Njegova obala predstavlja najnižjo kopensko točko na Zemlji. Morje, ki pravzaprav ni morje, je tretje najbolj slano jezero na svetu, saj je njegova gostota soli več kot 30%. Široko je 15 in dolgo cca 50 kilometrov ter na eni strani meji na Jordanijo, na drugi pa na Izrael.

Voda ima kar 10x večjo slanost kot ostali oceani in zato je obisk Mrtvega morja tako edinstvena izkušnja. Jezero leži v Jordanskem tektonskem jarku in vanj priteka reka Jordan, ki pa ne zadostuje za ohranjanje stalnega nivoja vode v njem. To edinstveno jezero se iz leta v leto manjša, gostota in slanost pa se s tem nenehno povečujeta in ob obali puščata neverjetno lepe strukture kristalov soli, ki so bile za mene najlepši del obiska Mrtvega morja.

Plavanje v njem je pravzaprav nemogoče, vsaj plavanje v pravem pomenu besede. V Mrtvem morju se dobesedno lebdi, saj je gostota jezera tako velika. Zelo posebna, edinstvena in nenavadna izkušnja, zagotovo.

Na namakanje v Mrtvem morju se je dobro pripraviti, saj sol ob stiku s sluznicami telesa zelo peče. Zato bodite pozorni, da si pred vstopom v jezero zaščitite vse morebitne rane in ranice na telesu in bodite pripravljeni, da se po kopanju umijete s sladko vodo.

Obala Mrtvega morja je težko dostopna. Na njegovem severnem delu leži več ne najcenejših hotelskih kompleksov, ki nudijo zasebni dostop do obale. Midva sva se odločila za hotel Ramada, ki ni bil nič posebnega. Zanj sva se odločila preposto zato, ker je bil najcenejši. A popolnoma o.k. za noč ob tako posebnem slanem jezeru.

Bolj kot privatna obala hotelskih kompleksov, kjer ne moremo doživeti edinstvenih struktur kristalov soli, nama je bila zanimiva in posebna njegova malo bolj južna obala. Tu je dostop do obale jezera težak in pravzaprav možen samo na redkih mestih. A tam je res lepo in posebno. Čudovite razglede na obalo in njene solne strukture lahko najdete na področju Wild Salt Shore (31.357581, 35.558118), divji in brezplačen dostop do obale, kjer sva se midva tudi kopala, pa je možen na področju Dead sea free swimming (31.455402, 35.569100). S seboj imejte nujno dva ali tri litre sladke vode, s katero se sperete po prihodu iz jezera. Pozor: solni kristali ob obali so grobi in se na njih lahko tudi porežemo, zato pazite pri dostopu v vodo ter iz nje.

Obisk Mrtvega morja je zelo nenevadna, posebna, kar malo odbita izkušnja. Na najvišjo točko Zemlje več kot očitno nikoli ne bova prišla, sva bila pa vsaj na najnižji. In tudi to je nekaj ?