Ales Stenar, švedski Stonehenge

Ales Stenar (Ale’s Stenar) je švedski Stonehenge. Nahaja se v bližini stare ribiške vasice Kaseberga, na skrajnem jugu Švedske. Ta fotogenični megalit je sestavljen iz 59 kamnitih blokov, od katerih vsak tehta slabi dve toni. Tvori obliko kamnite ladje in v dolžino meri 67 metrov, v širino pa 19 metrov.

Beseda Ale v starodavnem nordijskem jeziku pomeni svetišče. Nekateri verjamejo, da kamni služijo kot starodavna astronomska ura, saj so poravnani na zimski in poletni solsticij. Številni popotniki prihajajo opazovati, kako sonce na poletni solsticij zahaja točno pri severozahodnem kamnu in na kako na zimski solsticij vzhaja točno pri nasproti ležečemu kamnu. Poleg starodavne astronomske ure pa marsikdo ta megalitski spomenik označuje kot nagrobno svetišče, zgrajeno v čast umrlim Vikingom.

Ne glede na namembnost teh veličastnih megalitov, pa je na tem območju res nekaj čarobnega. Morda je to le vpetost v naravo in bližino oceana, morda veter, ki prida okus divjine, morda razgledi in igra sonca ter oblakov. V vsakem primeru pa je območje vredno naše pozornosti in obiska.